Tidligere viceborgmester Ejler Schütt fra Liberal Alliance var en af publikummerne til tirsdagens debat. Da han trådte ind ad døren, råbte han op mod Lotte Rod og Peter Kofod:
- Nå, det er jer, der er hovedpersonerne. Peter Kofod rejste sig hurtigt op:
- Nej, det er dig, der er hovedpersonen. Det er jo dig, der er vælgeren, sagde han, og gav Ejler Schütt et fast håndtryk.
Peter Kofod var ellers godt i gang med en hyggesnak med Lotte Rod, og som han gestikulerede, og hun grinte, var det ikke til at se, at de er modstandere. De var mødt op for at debattere forsvarsforbeholdet. Det er ikke nogen hemmelighed, at de er langt fra hinanden - og det blev heller ikke i går, de mødtes politisk.
Aldersgennemsnittet blev trukket ned
JydskeVestkysten Aabenraas redaktør, Bjarne Lindquist Bentsen, stod for afviklingen af debatten. I et veloplagt powerpoint show pointerede Bjarne Lindquist Bentsen på en af de første slides, at han har været med til langt flere folkeafstemninger end de to unge politikere.
Lotte Rod fra 1985 mod Peter Kofod fra 1990. Bjarne Lindquist Bentsen fra 1964. Alligevel trak han aldersgennemsnittet i lokalet ned. Selvom ikke alle stole var fyldt ud, var lokalet fyldt med god stemning fra de omkring 25 aabenraaere. De fleste sad på deres plads, mere end 20 minutter før showet gik i gang.
Om Peter Kofod var væsentlig sjovere end Lotte Rod, eller om det var hans partifæller, der var i overtal i rummet, kan man kun gisne om, men i hvert fald blev der flittigt uddelt latter og opmuntrende nik, når han talte. Og det var nok ikke et publikum, man kunne rykke så meget ved politisk.
Åbningstalen
Lotte Rod gik, måske af den grund, direkte mod aabenraahjertet hos de fremmødte:
- Jeg er barn af 90’erne. Mine forældre sendte mig i tysk skole i Aabenraa. Muren var faldet, og det var en gave for mig at få to kulturer. Samtidig med at jeg var aabenraaer og sønderjyde og dansker, var jeg også europæer.
Hun sammenlignede derefter vores deltagelse med børneleg: - Hvorfor skulle man sidde indenfor, hvis man helt frivilligt kan være med i legen udenfor?
Peter Kofod gik direkte efter de konkrete elementer i afstemningen: Han talte om, at EU's forsvarssamarbejde ikke er på plads, og at det rigtige samarbejde for os er NATO. At vi hellere skal alliere os med dem, som Putin er bange for.
Han talte om frygten for, at EU laver traktatændringer uden en folkeafstemning. At vi som en lille nation i EU måske hvirvles ind i noget, som vi ikke kan styre. Han spurgte, om vi kan mærke tvivl, om vi er lidt skeptiske, for så skal vi stemme nej.
Debatten
Debatten forløb ellers uden overraskelser. Det eneste, som de to politikere blev enige om, var, at cybersikkerheden er i gode hænder i et samarbejde mellem flere lande.
En mand blandt publikum spurgte, om det gør noget godt for verdensfreden, hvis man stemmer ja. De to politikere kiggede lidt undrende. Men så kom det prompte fra Lotte Rod: Ja, og fra Peter Kofod: Nej. Og så vidt var vi.
17.50 skulle løjerne afsluttes, og det blev de. Peter Kofod skulle nemlig være i Kolding klokken 19. Peter Kofod pakkede hastigt sine ting sammen og var halvt ude af døren, da Lotte Rod råbte: Peter, vi skal da lige have en selfie. Og det skulle de. Tilbage i de uformelle roller.
EU's forsvarssamarbejde
Danmark deltager i EU’s udenrigspolitiske og sikkerhedspolitiske samarbejde, men står på grund af forbeholdet uden for den del af samarbejdet, der handler om forsvar.
Forsvarssamarbejdet er mellemstatsligt. EU kan derfor ikke bestemme over medlemslandenes forsvarspolitik.
Danmark deltager i EU’s civile missioner, men vi kan ikke deltage i militære operationer pga. forbeholdet.
Den 1. juni skal vi stemme om, hvorvidt vi skal afskaffe forsvarsforbeholdet.
Lotte RodJeg er barn af 90’erne. Mine forældre sendte mig i tysk skole i Aabenraa. Muren var faldet, og det var en gave for mig at få to kulturer. Samtidig med at jeg var aabenraaer og sønderjyde og dansker, var jeg også europæer.