Annonce
Sydjylland

Kofod drak en cognac og gik i seng efter syngende vælgerlussing

Peter Kofod afgav søndag sin stemme. Han skal som eneste DF'er til Bruxelles. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Efter et katastrofevalg for Dansk Folkeparti er spidskandidaten Peter Kofod den eneste, der har fået en plads i Europa-Parlamentet. Han er ærgerlig over, at han nu må tilbringe fem år i Bruxelles uden sin bedste ven og partifælle, Anders Vistisen.

Syd- og Sønderjylland: Selvom timerne var små, da Peter Kofod (DF) landede hjemme hos sig selv natten til mandag, skænkede han et stort glas cognac til sig selv. Det havde han brug for.

Søndag stod det klart, at han må tilbringe de næste fem år alene i Bruxelles, idet vælgerne brutalt barberede Dansk Folkepartis EU-trup ned fra fire til ét mandat. Dermed får han og partifællen Anders Vistisen ikke mulighed for at køre det parløb, de ellers havde satset på.

- Det er jeg brandærgerlig over. Det havde været meget sjovere at være to. Jeg regner med, at Anders vil byde ind med gode forslag og ideer, siger den nyslåede EU-parlamentariker.

I såvel Syd- og Sønderjylland som i resten af landet faldt tilslutningen til Dansk Folkeparti markant, og da stemmerne søndag var talt op, havde kun 10,7 procent af danskerne sat deres kryds ved liste O. Peter Kofod, der dog kan trøste sig med at være i top fem over personlige stemmeslugere, kalder det en svær valgkamp, hvor dominerende dagsordener som eksempelvis klima og Brexit ikke har været vand på DF's mølle.

Annonce

Valgdeltagelse spændte ben

Kofod bifalder den rekordhøje valgdeltagelse på 66 procent, men erkender også, at netop det kan have spændt ben for hans parti.

- Min egen hypotese er, at DF-vælgerne ikke i samme omgang har mobiliseret sig som andre partiers vælgere, siger han.

Peter Kofod går en travl tid i møde. Allerede tirsdag rejser han til Bruxelles for første gang for at ordne en række praktiske gøremål. Trods den syngende vælgerlussing tror han på, at Dansk Folkeparti kan vinde indflydelse.

- Dem, vi kommer til at samarbejde med, har fået glimrende valg. Marine Le Pen banker eksempelvis den franske præsident fuldstændig. Gruppedannelsen er en vigtig trædesten de næste fem år, siger han.

Peter Kofod fik 23.305 personlige stemmer i Syd- og Sønderjylland ved søndagens valg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce