Annonce
forside

Peter Madsen får livstid for uhyggeligt drab i ubåd

Presse og tilskuerere udenfor Københavns Byret i forbindelse med sagen mod Peter Madsen, onsdag den 25. april 2018. Ubådsbyggeren Peter Madsen blev anholdt og sigtet for drabet på den svenske journalist Kim Wall i august 2017. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En af de senere års mest omtalte drabssager straffes med landets strengeste straf: fængsel på livstid.

Annonce

Københavns Byret straffer ubådskaptajn Peter Madsen med fængsel på livstid for at have mishandlet og dræbt den svenske journalist Kim Wall.

Fængsel på livstid er landets strengeste straf og betyder, at Madsen allertidligst vil kunne blive løsladt efter 12 års fængsel.

Langt de fleste afsonere af en livstidsdom tilbringer dog længere tid bag tremmer, og enkelte dømte slipper aldrig ud.

Det sker kun meget sjældent, at drabssager med et enkelt offer udløser livstid. Men i dette tilfælde har retten vurderet Madsens handlinger som værende så ekstreme, at forbrydelsen må straffes hårdest muligt.

- Der er tale om et kynisk og planlagt drab på en tilfældig kvinde, der i forbindelse med sit arbejde som journalist havde taget imod et tilbud om en tur i tiltaltes ubåd, siger retsformand Anette Burkø i forbindelse med onsdagens domsafsigelse.

Iført sort blazer og briller ankom Peter Madsen til den propfyldte retssal 60 få minutter inden klokken 13. Meddelelsen om livstid modtog han stående foran de tre dommere, inden han fik lov at tage plads ved siden af sin forsvarer.

Mens han lyttede til rettens mange argumenter for at dømme, kneb han øjnene sammen og stirrede tomt frem for sig.

Blandt andet finder retten det bevist, at Madsen i tiden frem mod den skæbnesvangre sejlads 10. august 2017 planlagde forbrydelsen. Eksempelvis ved at flytte diverse remedier ned i ubåden, som efterfølgende blev brugt til at binde, torturere og partere Wall.

Der lægges også vægt på, at Madsen natten inden forbrydelsen så en video på sin telefon, hvor en kvinde får skåret halsen over. Meget tyder nemlig på, at det var netop sådan, Wall blev slået ihjel.

Hertil kommer, at mange af de skader, der er fundet på offerets krop, efter alt at dømme blev påført, mens den unge journalist stadig var i live.

- Retten finder, at tiltalte ikke har givet nogen rimelig forklaring på, hvorfor han har påført Kim Wall de mange små læsioner på kønsdelene samt de fire læsioner i vagina, siger retsformand Anette Burkø.

Ifølge retten har det desuden været skadeligt for Madsens sag, at han gentagne gange har ændret forklaring.

I første omgang hævdede han, at han om aftenen 10. august havde sat sin svenske gæst af på Refshaleøen i København. Siden lød forklaringen, at hun havde fået en tung luge i hovedet, og at hun døde af kraniebrud.

Da hovedet nogen tid efter dukkede op i havet, var der imidlertid ingen tegn på sådanne skader, og derfor sadlede Madsen om på ny.

Nu siger han, at der er tale om en enorm misforståelse, og at Wall ikke blev dræbt, men at hun derimod døde i en frygtelig ulykke med varm udstødningsgas, mens han var på ubådens dæk.

Madsen hævder, at de skiftende forklaringer alene skulle skåne Walls pårørende mod den grimme sandhed. Men det tror retten ikke på.

- Det stemmer ikke overens med, at han efterfølgende valgte at partere liget, siger retsformanden.

Madsen har alene erkendt parteringen, som ifølge ham selv blev foretaget i en form for choktilstand. Dermed var han klar til at acceptere en straf på seks måneders fængsel, men ønskede ellers frifindelse.

Og sådan er det i øvrigt stadig.

Efter et kort ophold i et tilstødende lokale til retssal 60 kunne forsvarer Betina Hald Engmark således oplyse, at dommen ankes til landsretten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Skoler og institutioner skal fortsat holde lukket i Kolding: Borgmester kritisk over for sen udmelding

Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

EfB For abonnenter

Kommentar: Derfor kan topkampene koste EfB oprykningen

Annonce