Annonce
Haderslev

Peter Rykjær har været på vandet i 50 år

Peter Rykjær deltog lørdag i sit 50. Tour de Gudenå-løb, der er kajaksportens svar på cykelsportens Tour de France. Han er den eneste i Danmark, der har taget turen 50 gange. Privatfoto

Lørdag den 8. september fejrede Peter Rykjær 50 års jubilæum i det årlige Tour de Gudenå-løb.

Det er kajakroeres svar på cykelløbet Tour de France.

Kajakturen foregik i de naturskønne områder, der bugter sig fra Silkeborg til Randers.

Af alle Tour de Gudenå-løb, der har været, har Peter Rykjær kun misset et enkelt løb. Det var det første løb i 1967. I en alder af kun 15 år fik han ikke lov til at deltage.

I årene efter tog han dog revanche, og som 16-årig deltog han for første gang i Tour de Gudenå-løbet.

Siden har han i 50 år holdt fast i pagajen.

Ifølge Dansk Kano og Kajak Forbund er Peter Rykjær den eneste, som har taget turen 50 gang i træk.

Peter Rykjær begyndte at ro kajak i Maribo. Siden skiftede han til Haderslev Kajakklub.

Han lægger stadig mange timer i det frivillige arbejde med blandt andet ungdomsholdet.

Klubben har meget stor glæde af Peters tekniske viden og erfaring indenfor alle kajaktyper.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

112

Se billederne: Væltet lastbil med skinker forventes fjernet mellem klokken 13 og 14

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce