Annonce
Sønderborg

Petersen Tegl donerer 10.000 teglsten til svensk kunstværk

Sådan så skulpturen ud, mens den blev bygget op. Foto: Kivik Art Centre
I den kommende weekend bliver kunstværket "Bibliotheca - arkeologisk bibliotek" indviet i den svenske skulpturpark Kivik Art Centre i Skåne. Petersen Tegl har doneret teglsten til en værdi af 120.000 kroner.

Egernsund/Sverige: En af Sveriges største teglværkskunstnere Ulla Viotti har siden begyndelsen af 90'erne brugt Petersen Tegl ved Nybøl Nor som arbejdsplads i perioder. Nu har teglværket doneret 10.000 teglsten til hendes nyeste værk, "Bibliotheca - arkeologisk bibliotek". Værket bliver indviet i den svenske skulpturpark Kivik Art Centre på søndag.

- Ulla Viotti har lavet kunstværker hos mig siden starten af 90'erne. Der er betalt for stenene, men nu har hun bedt mig om at donere til det her værk. Det er en meget berømt park med meget enkle skulpturer, siger teglværksejer Christian A. Petersen.

Kunstværket er cirkelformet på seks meter i diameter og 2,4 meter i højden. Det er bygget op af 10.000 sorte teglsten til 12 kroner stykket. En del af stenene er håndlavede og formet som bøger, hvor Ulla Viotti har påtrykt navne på skånske forfatter på bogryggen. Værket har en smal indgang til "Litteraturens Hemmeligheder", hvor man på de indre vægge kan se hylder med teglbøger. Et af Christian A. Petersens børnebørn, Emma, har været med til at lave bøgerne til kunstværket.

- Der er uendeligt mange folk, der vil se kunstværket. Det vil simpelthen blive kendt af alle mulige folk i Sverige. Det er en reklame og en investering for mig. Sverige laver otte millioner mursten i året. Vi laver 100 millioner i Egernsund, siger Christian A. Petersen.

Petersen Tegl sælger mursten til 47 lande og firmaet har også et salgskontor i Sverige.

Annonce

Sønderjysk indflydelse

Det var i øvrigt Ulla Viotti, der er kunstneren bag Aabenraas kunstværk Telemuren. Kunstværket har siden 2007 stået opmagasineret, da muren stod i vejen for byggeriet af Lagkagehuset i Aabenraa. Byrådet i Aabenraa skal i denne måned tage stilling til, hvor muren skal placeres i fremtiden.

Ulla Viotti var også en del af Sønderborgs kulturhovedstadsprogram med et symposium for teglværkskunstnere. Det projekt blev gennemført, selvom Sønderborg ikke blev kulturhovedstad.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce