Annonce
Haderslev

Pigekor på vej med verdenspremiere

Haderslev Domkirkes pigekor er alsidigt. Sidste år øvede koret Beatles-numre i forbindelse med 50-året for udgivelsen af "Abbey Road". Til marts er der verdenspremiere på et klassisk værk tilegnet koret. Arkivfoto: Jacob Schultz
Norsk komponist har tilegnet Haderslev Domkirkes Pigekor sit nyeste værk. Verdenspremiere i Løgumkloster Kirke.

HADERSLEV: Haderslev Domkirkes Pigekor og dirigent Thomas Berg-Juul er på trapperne med en verdenspremiere. Den 19. og 20. marts medvirker koret i en opførsel af værket, som er skrevet af nordmanden Kim André Arnesen, der tilmed har tilegnet værket det danske pigekor.

Verdenspremieren gælder "Stabat Mater", og samarbejdet med den norske komponist er en udløber af, at koret tidligere har sunget og udgivet et andet af hans værker, "Magnificat".

Annonce

Ingen chancer

Ved koncerterne medvirker Sønderjyllands Symfoniorkester og solister, og koncerterne finder sted i Løgumkloster Kirke den 19. og i Tyrstrup Kirke den 20. marts.

At koret ikke optræder på hjemmebanen, Haderslev Domkirke, skyldes, at denne efter planen skulle have været under renovering til april, men arbejdet blev hurtigere færdigt end forventet:

- Men vi turde ikke tage chancen, siger Thomas Berg-Juul.

Forberedelserne til koncerterne har stået på i to år.

Samarbejdet med Kim André Arnesen og det sønderjyske pigekor og dets dirigent går tilbage til 2015, da komponisten hørte koret i Nidaros domen i hans hjemby, Trondheim. Koret tog "Magnificat" med hjem og gav værket danmarkspremiere - også sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester. Det skete ved en koncertrække i 2017, og siden udkom værket på cd. Det var den produktion, der fik Kim André Arnesen til at beslutte, at han ville tilegne sit næste store værk til det danske kor.

Foruden Haderslev Domkirkes Pigekor og de sønderjyske symfonikerne deltager solisterne, sopranen Mariann Mikkelsen, og mezzosopranen, Kristin Mulders.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce