Annonce
Tønder

Pigen fra Tøndersagen i åbent brev til statsministeren: Forkerte familier bliver ramt af ny lov

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.
I et interview med Ekstra Bladet går Zandra Berthelsen, hvis tragiske historie i 2005 sendte chokbølger gennem Danmark, i rette med statsminister Mette Frederiksen. Hun mener, regeringens 'Barnets Lov' rammer ved siden af.

25-årige Zandra Berthelsen, der blandt mange grusomheder i sin barndom blev seksuelt udnyttet af af sin egen far, stiller sig i et længere interview med Ekstra Bladet kritisk over for den nye lov, som regeringen ønsker at indføre for at sikre, at der bliver foretaget flere tvangsfjernelser i Danmark.

- Kort sagt, så tror jeg ikke, at den lov vil betyde noget - eller ville have haft betydning dengang - som helst for familier som min. Det er de forkerte børn - og familier - der bliver ramt af det her, siger Zandra Berthelsen til Ekstra Bladet.

I interviewet fortæller Zandra Berthelsen videre, at hun har meget svært ved at se tvangsfjernelser og -adoptioner som forebyggelse. Hun mener ikke, at man automatisk gør barnet en tjeneste ved at fjerne det fra sin familie. I stedet understreger hun, at hun selv savnede samvær med resten af sin familie som bedsteforældre, oldeforældre, fætre og kusiner.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce