Annonce
Kolding

Pileflet er populært: At lære et håndværk giver ro i sindet

Malene Richert er dybt koncentreret om at flette et fuglehus til baghaven. Foto: Søren E. Alwan
Der var stor koncentration i Væksthuset i Geografisk Have søndag eftermiddag, hvor 11 kvinder var samlet til kursus i pileflet. Et håndværk, der er populært, og som både er sjovt, udfordrende og kan give ro i en travl hverdag.

Kolding: - Foran to grene, bagom en, foran to grene, bagom en, lyder det faste mantra fra de 11 kvinder, der deltager på årets andet kursus i pileflet i Væksthuset i Geografisk Have. De sidder med hver deres træbund i skødet og forsøger alle at få de lange grene i pil til at makke ret, så de sidst på eftermiddagen kan tage en flettet kurv eller et fuglehus med hjem.

Netop det sidste er det, Malene Richert, håber på, bliver resultatet af hendes anstrengelser. Hun er sammen med sin veninde Lotte taget til pileflet, og de to kæmper nu med hver 12 lange grene, der stikker et godt stykke op i luften.

- Lotte og jeg kender hinanden, fordi vi tidligere har taget jagttegn sammen. Hun spurgte, om jeg ikke ville med til pileflet, og det, synes jeg da egentlig, lød meget hyggeligt, siger Malene Richert og uddyber:

- Jeg bor på en gård i Vamdrup, hvor vi har rigtig meget pil i baghaven, og jeg synes, det er fantastisk at lære at benytte sine hænder og naturens materialer på den her måde. Det er jo historisk set også et meget gammelt håndværk, og det er også med til at gøre det lidt specielt at lære, siger Malene Richert.

Annonce
Det giver ro i sindet, når man sidder med grenene mellem fingrene, for hvis du ikke er koncentreret og har helt fokus på, hvad du laver, og hvordan du skal flette, så går det galt. Så alt hvad der hedder opvask, madpakker og arbejde er nødt til at forsvinde fra hovedet.

Jane Enemark, pilefletter.

Ro midt i det travle

Kurset i Geografisk Have er blevet holdt flere gange, blandt andet også i april måned, hvor der ligeledes var fuldt booket, og det har kvinden bag, Jane Enemark, en god forklaring på.

- Det giver ro i sindet, når man sidder med grenene mellem fingrene, for hvis du ikke er koncentreret og har helt fokus på, hvad du laver, og hvordan du skal flette, så går det galt. Så alt hvad der hedder opvask, madpakker og arbejde er nødt til at forsvinde fra hovedet, siger Jane Enemark.

Hun har flettet med pil i 18 år og holder kyndigt øje med de mange deltagende.

- I må være ligeså kunstneriske, som I har lyst til, så skal jeg nok sørge for at holde styr på at lære jer teknikken. Det ser rigtig godt ud, det du har gang i der, siger Jane Enemark henvendt til Malene Richert.

Hun er kommet godt fra start med kanten på sit fuglehus, og en time inde i kurset er hun ikke i tvivl om, at hun kommer til at flette mere med pil i fremtiden.

- Vi havde min mands børnebørn på besøg den anden dag, hvor vi blandt andet lavede buer i træ. Det er godt for dem at komme lidt væk fra iPad'en, så næste gang tror jeg da, at de skal have lov til at prøve kræfter med pileflet, siger Malene Richert.

Kurset koster 450 kroner og er inklusive materialer og adgang til Geografisk Have.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];