Annonce
Danmark

Pind i ny bog: Finansministeriet rettede i trusselsvurdering

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Ifølge tidligere justitsminister rettede en embedsmand i trusselsvurdering fra efterretningstjenesten PET.

Finansministeriet i Danmark har udviklet en "grænseoverskridende" adfærd ifølge den tidligere mangeårige minister Søren Pind (V), der udgiver en ny bog.

Særligt peger han på en episode, der fandt sted, da han var justitsminister, hvor han modtog en trusselsvurdering fra Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Den var ifølge Søren Pind blevet redigeret af en unavngiven embedsmand i Finansministeriet, fordi "det så for dyrt ud", før det blev oversendt til Pind som ansvarlig minister.

- Med andre ord havde der siddet en økonom uden det fjerneste begreb om Danmarks sikkerhedssituation og ændret forståelsesmæssigt i et fagligt papir om selv samme, som jeg så skulle sende over til den øvrige regering, skriver Søren Pind i bogen.

- Jeg blev rasende. Arbejdsfaconen er jo djævelsk, al den stund disse papirer oversendes på fagministerens – i dette tilfælde mit – ansvar – ikke finansministerens.

Papiret blev ifølge Pind ændret tilbage.

Han anklager desuden det magtfulde ministerium for at rage magt til sig og at for blot at fokusere på at undgå ting, der koster penge, fremfor på hvad der er til landets bedste.

Ifølge den tidligere minister har den adfærd bidraget til blandt andet Skats mange møgsager, og dermed kostet landet milliarder af kroner.

- Skandalerne omkring Skat, DSB, postvæsnet og udenrigstjenestens elendighed er for alles vedkommende forhold, der efter mit bedste skøn udspringer af kulturen skabt i og omkring Finansministeriet.

- Det er mit klare billede, at man i Finansministeriet er mindre optaget af, om sandheden når regering og folketingsmedlemmer og mere optaget af, at det ikke koster penge, skriver Pind i bogen.

Han skriver videre, at denne "ubehagelige og beklagelige arbejdsform" var en stærkt medvirkende grund til, at han sidste år forlod dansk politik.

Søren Pind har haft en række ministerposter herunder som justitsminister og uddannelses- og forskningsminister. Hans nye bog "Frie ord" udkommer onsdag, da udgivelsen er fremrykket.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Efter lokalplanbommert: Varde Bolig Administration lægger Ingeniørgruppen på køl

Varde

31-årig kørte med amfetamin i blodet

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce