Annonce
Debat

Pinligt symbol i Zoo i København: Send pandaerne hjem til Kina

Ansvarshavende chefredaktør Peter Orry har skrevet dagens leder. Foto: Chresten Bergh
Annonce

Når børn falder i svime over de to pandaer i det nyopførte anlæg til 160 millioner kroner i Zoo i København, skal deres forældre huske at fortælle dem, at vi har fået lov at låne bamserne mod ikke at kritisere et modbydeligt diktatur. Måske burde vi skrive det på et ekstra skilt - det er jo  så moderne at forsyne statuer og kunstværker med fodnoter om, at de stammer fra noget stærkt kritisabelt.

Hvis nogen ud over vores politikere har været i tvivl om det pinlige i at tage imod pandaerne sidste år, blev endnu et argument lagt på bordet, da kinesisk politi i Hongkong lagde den 71-årige udgiver af den pro-demokratiske avis Apple Daily, Jimmy Lai, i håndjern og ransagede redaktionen med 200 betjente.  Lai risikerer nu livsvarigt fængsel efter  paragraf 29 i den nye sikkerhedslov, der siden sin ikrafttrædelse 30. juni har gjort det kriminelt at tale for demokrati og uafhængighed fra Kina.

Sikkerhedsloven og anholdelsen af både Lai og mange andre demokratiforkæmpere i den tidligere britiske koloni, som var lovet demokrati og ytringsfrihed til 2047, føjer sig til de seneste års stadig tydeligere afsløring af Kinas sande natur. Selv om Lai blev løsladt onsdag, rokker det ikke ved et benhårdt, diktatorisk regime, som ikke alene knægter sine egne borgeres menneskerettigheder, men som rækker sine fangarme længere og længere ud mod resten af verden - økonomisk, teknologisk, militært og kulturelt. Og som ikke tåler kritik eller ytringsfrihed til andre.

Vesten, EU og Danmark reagerer forfærdende slapt.  Vi bryder vores egen grundlov ved at fjerne demonstranter og tibetanske flag, når kinesiske politikere er på besøg. Pinligt ud over alle grænser. Vi er bange for vores eksport. Men ærligt talt: den er ikke så meget værd som demokrati, frihed og ytringsfrihed.

Vi skal vise vores soleklare støtte til dem, der sætter livet på spil for demokrati Hongkong. Vi skal nægte Kina adgang til vores infrastruktur. Og så bør vi sende pandaerne retur med en forklaring om, at dem kan kineserne godt beholde, så længe de opfører sig, som de gør.


Og så bør vi sende pandaerne retur med en forklaring om, at dem kan kineserne godt beholde, så længe de opfører sig, som de gør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

22-årig var blevet afhængig af at true småpiger til sex-optagelser: Jeg er glad for, jeg blev anholdt

Esbjerg

Redderne fra Ribe er fundet: Familien til tysk turist siger tak efter hjælp ved voldsomt hjertestop

Annonce