Annonce
Vejen

Pinsemorgen: 425 gæster til kaffe og en lille én

Anny Holt Nielsen har været til pinsemorgenkaffe på Hovborg Kro gennem 68 år, så selvfølgelig er det kromand Jørgen Jørgensen, som er på pletten for at skænke kaffe til sin mest trofaste gæst. I år havde hun 14 med til bords. Selskabet fik smørrebrød med fra kroen til frokost i det grønne. Foto: Steen Rasmussen
Mange af gæsterne på Hovborg Kro kommer langvejsfra for at få plads ved Jørgensens morgencomplet. Der var udsolgt tre uger i forvejen.

HOVBORG: Der skal et helt bjerg af rundstykker - og wienerbrød og bacon og æg og ost og pålæg og alt det andet - til for at bespise 425 gæster pinsemorgen, og heldigvis havde brugsen nogle ekstra, da lagerbeholdningen af friskbagte rundstykker på Hovborg Kro midt på formiddagen så faretruende tomt ud.

Det viste sig nu at være falsk alarm. Der var bagt rigeligt i køkkenet, viste det sig, men der må bare ikke mangle noget, når værtsparret Johanne og Jørgen Jørgensen har gæster. Der skal være fyldt op - hele tider.

- Det er gået fantastisk, kunne Jørgensen konstatere, da invasionen stilnede af hen ad klokken 11.

Allerede for to, tre uger siden måtte kroen melde udsolgt til morgenbordet, og der er siden sagt nej desværre til flere snese, det kom for sent til mølle.

Og sådan går det højest sandsynligt igen til næste år. Halvdelen af pladserne i 2020 er allerede reserveret.

Annonce
Der bliver ikke pinse for os, hvis vi ikke har været til morgenkaffe på Hovborg Kro. Og sådan har det været i tæt på 70 år.

Anny Holt Nielsen

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce