Annonce
forside

Pionèren Henrik Henriksen fra Donslund gik til kamp mod Grindstedværket

Henrik Henriksen på arbejde i sit dambrug. Arkivfoto: Hejnsvig Sognearkiv

Forureningsskandalen i Grindsted trækker tråde mange årtier tilbage i tiden. Også tilbage til 1950'erne, hvor fiskeriejer Henrik Henriksen som en fremsynet erhvervsmand i Donslund som èn af de få nægtede at stille sig passivt på sidelinjen og lade regningen blive fedtet af på fremtidige generationer.

Donslund: I slutningen af januar i år kunne forskere ved Danmarks Tekniske Universitet afsløre nyt fra den alvorlig forureningssag fra det daværende Grindstedværkets fabriksgrund i Grindsted - en afsløring, der gav genlyd over hele landet og ryddede avisforsider og nyhedsflader.

Kemikalievirksomheden Grindstedværket har efterladt sig depoter i Grindsted by med tonsvis af giftaffald som medicinrester, opløsningsmidler, kviksølv, sulfastoffer og barbiturater. Nu viser det sig, at der hvert år siver over 200 kilo af det kræftfremkaldende stof vinylklorid fra giftdepoterne direkte ud i Grindsted Å.

En forureningsskandale, der trækker tråde mange årtier tilbage i tiden. Også tilbage til 1950'erne, hvor en fremsynet erhvervsmand i Donslund - Henrik Henriksen - som èn af de få nægtede at stille sig passivt på sidelinjen og lade regningen blive fedtet af på fremtidige generationer.

Annonce
Fiskeriejer Henrik Henriksen. Årstal ukendt. Arkivfoto: JydskeVestkysten

Sager mod flere virksomheder

Han råbte vagt i gevær omkring den tiltagende forurening af Grindsted Å og tog resolut kampen op. I 1950'ernes udgave af bibelens beretning om Davids kamp mod Goliat besluttede han at anlægge sag mod lokale virksomheder som Grindstedværket, Andelsslagteriet Midtjylland, Grindsted Offentlige Slagtehus, Grindsted Eksportsamlestald, Andelsklædefabrikken og Andelsmejeriet.

Fiskeriejer Henrik Henriksen, der blandt meget andet drev fiskedamme ved Grindsted Å, blev i oktober 1957 tilkendt et dèngang mega stort beløb kr. 95.000 i erstatning, da en Landvæsens-kommission idømte Grindstedværket og flere store virksomheder den hidtil hårdeste dom for forurening af vandløb.

Året efter i juli 1958 gentog historien sig i forbindelse med en omfattende forurening af Olling Dambrug, også ejet af Henrik Henriksen.

En foregangsmand indenfor dansk dambrug og fiskeavl, der pure nægtede at lade stå til og uden at blinke gik i clinch med erhvervslivets mastodonter i Grindsted...

Donslund Mølle, cirka omkring 1921, hvor Henrik Henriksen købte den. Arkivfoto: Hejnsvig Sognearkiv

Født i Vejle

Vi skruer tiden godt otte årtier tilbage til foråret 1934, hvor den 21-årige Henrik Henriksen - født 21. april 1912 i Vejle - rykkede teltpælene op og forlod Østjyllands naturskønne bakker og dale for på sin rustne jernhest at tage turen til de flade hedesletter ved Donslund ved Hejnsvig.

Et lille landbosamfund i det vestjyske rundet af seje bønder og ægte missionsfolk, der igennem århundreder måtte kæmpe en slidsom kamp mod den barske natur for bare at overleve. Stoute småkårsfolk, der måske nok var karrige med ord men ikke fedtede med hjerte- og husrum.

Mennesker, der passede ganske fint til Henrik Henriksens temperament og beskedne tilgang til livet og tilværelsen. Han blev klædt godt hjemmefra med klassiske - nogle vil sige gammeldags - dyder som flid og nøjsomhed og lærte tidligt at gå til hånde derhjemme og yde en indsats.

Efter sin konfirmation som 14-årig blev han sendt ud at tjene til føden på forskellige dambrug, hvor han lærte sig selv aldrig at gå af vejen for at tage sin tørn. Det hårdføre liv kom til at forlene ham med en livslang kærlighed til dambrug og fiskeri.

Fiskeriejer Henrik Henriksens gravsten på Hejnsvig Kirkegård. Arkivfoto: Danskkirkegaardsindex.dk

Kærlighed til dambrug

Dèn forårsdag i 1934 ankom en træt ungersvend med en velsmurt madpakke, skovl, spade og lidt opsparing i bagagen på cykel til Donslund for at begive sig ud på sit livs fiskeeventyr.

Med et fast håndtryk og jord under neglene lagde han billet ind på landsbyens gamle vandmølle, og ved benhårdt arbejde, godt købmandsskab og ægte snusfornuft skulle han snart nå op blandt de førende i dansk fiskeavls kongerække.

Han hyrede et par husmænd på egnen og begyndte med håndkraft og sved på panden at grave ud til de første ti fiskedamme, hver 35 meter lange, 8 meter brede og en vandstand på 1,25 meter. I alt blev det til 44 fiskedamme i Donslund Mølles Dambrug, hvor millioner af ørredyngel blev sat ud.

Avisudklip fra 60 år siden om forurening af H. Henriksens fiskedamme . Arkivfoto: Fredericia Dagblad

'Et rart menneske'

Under besættelsen sluttede den største del af danskerne op om politikernes formaninger om ro og orden, men efterhånden spirede modstanden og viste sig i illegale aktiviteter, der tog til i styrke og viste sig stadigt mere effektiv.

Med livet som indsats gik også Henrik Henriksen ind i kampen mod tyskerne og var med til at opbygge en sabotagegruppe af solide folk fra egnen med landmand Kristian Hansen Donslund som by- og gruppeleder. Af andre medlemmer kan nævnes fiskemester Niels Lindbæk, brugsuddeler Frovin Lauridsen, smed Søren Brink, arbejdsmand Jeppe Donslund og landmand Charles Højrup.

Kort tid efter besættelsen begyndte den 13-årige Erik Sørensen fra Hovborg i august 1940 på Grindsted Realskole og måtte hver dag og i al slags vejr tage den lange tur nordpå til Grindsted og tilbage igen - næsten 3 timer dagligt på cykel.

Han og en skolekammerat cyklede over Donslund Hede og kom også igennem den lille landsby, hvor de fra tid til anden gjorde stop for at købe lidt slik og andet mundgodt ved Maren, der havde den lokale købmandsbutik.

Erik Sørensen har i sine barndomserindringer også fortalt om fiskeriejer Henriksen, som de to drenge næsten dagligt stødte på under cykelturen: "Han havde en stor, rød lastbil, og han hentede regelmæssigt fiskefoder på jernbanestationen i Grindsted. Henriksen var et rart menneske, som altid tog os og vore cykler op, når han så os på hjemvejen. Så stod vi på lastbilens lad omgivet af fiskefoder og cykler og syntes, at det hele bare var så dejligt."

Million-eksport

Med årene fik Henrik Henriksen opbygget et sandt imperium med en kæmpemæssig ørred-produktion med million-eksport til udlandet, ligesom han opkøbte dambrug, plantager, jord og ejendomme rundt om i landet. Han var også med til at starte Dansk Ørredfoder A/S og Dansk Andels Ørredeksport, hvor han i 25 år sad i selskabets bestyrelse.

En visionær iværksætter og pionèr indenfor dansk dambrug og fiskeavl, der solidt forankret i vestjysk bondemuld i Donslund i årevis viste vej for fiskeavlere over det ganske land.

Henrik Henriksen var livet igennem en spasmager af Guds nåde, jovial, slagfærdig, altid med et glimt i øjet. JydskeVestkysten har fortalt historien om hans trofaste hund Jesus, der aldrig veg fra hans side men fulgte ham overalt som en skygge. Man kunne ofte opleve Henriksen køre tur med Jesus på passagersædet, og i folkemunde blev der kærligt talt om Vor Herre og Jesus.

Formue gik til velgørende fond

Engang spurgte Politikens udsendte ham, om han ikke kedede sig så langt ude på landet, helt derude hvor kragerne vender. Henriksen lod, som om han slet ikke forstod spørgsmålet og tilføjede så med et lunt smil: "Nu skal vi jo snart klemme de kønne ørred-damer om livet..."

Den gamle fiskeriejer sov stille ind den 15. april 1995, 83 år gammel, og efterlod sin betragtelige formue til den velgørende fond Henrik Henriksens Fond, der ved hans død var god for ca. 35 millioner kroner.

Fonden har indtil 2013 uddelt 13 millioner til forskning i sygdomme, og blandt modtagerne er Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Scleroseforeningen og Rehabiliteringscentret for Torturofre.

Tilbage står mindet om Donslunds folkekære matador, der igennem årtier blev omgærdet af sine bysbørn med dybfølt sympati og næsten hellig respekt som indbegrebet af en hædersmand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce