Annonce
Erhverv

Pizzakongen Domino's skuffer investorerne

Yoshikazu Tsuno/Ritzau Scanpix
Verdens største pizzakæde, Domino's, vokser. Men modvind gør væksten mindre end ventet, skriver Reuters.

Kæden Domino's, hvis danske franchise for nylig kollapsede efter historier om hygiejneproblemer, bliver større og større. Væksten kan dog ikke følge med investorerne forventninger.

Det viser halvårsregnskabet for Domino's, der trods vækst sender selskabets aktiekurs ned tirsdag eftermiddag.

- Dette her vil ikke ændre på kritikernes opfattelse af, at strukturelle ændringer - bedre pizzakonkurrence og en opdeling af markedet - grundlæggende har ændret Domino's muligheder for vækst og fordelingen af den, skriver analytiker hos Bernstein Sara Senatore i en kommentar ifølge Reuters.

Domino's, hvis navn pryder 16.314 pizzeriaer verden over - heraf 5612 i USA - omsatte for 1,6 milliarder dollar på verdensplan i første halvår. Nettoresultatet steg med små 20 millioner dollar til 185 millioner dollar.

Kigger man på andet kvartal lød overskuddet på 92 millioner dollar på en omsætning på 811,6 millioner dollar.

- Det har været et godt andet kvartal, specielt for antallet af solgte pizzaer, i takt med at vi forsøger at balancere detailsalget mellem eksisterende butikker og butiksåbninger, skriver Ritch Allison, administrerende direktør i Domino's, i regnskabet.

Analytikerne er dog ikke enige. Væksten i salget butikker, der har været åbne mere end et år, steg med tre procent i USA og 2,4 procent i resten af verden. Det var under analytikernes forventninger.

Domino's er kendt for sin udbringning, men har fået skarp konkurrence fra nye tjenester som UberEats og GrubHub i USA.

For at imødegå det arbejder Domino's ifølge Reuters med en strategi, der hedder "Fortressing", der skal nedbringe udbringningstiden ved at åbne nye pizzeriaer nær gamle. Det sætter sig i væksten i eksisterende butikker.

Aktierne falder tirsdag eftermiddag med seks procent efter regnskabet.

Dominos forretningsmodel indebærer mange franchises. Derfor er omsætningen ikke lig salget af pizzaer. I regnskabet fremgår det, at salget i butikkerne var på over 3,2 milliarder dollar i andet kvartal.

Kæden blev startet i 1960 og er i over 85 lande verden over.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce