Annonce
Trekantområdet

Pjedsted har fået en ny mødeplads med god plads: Skal den hedde Købmandspladsen? Eller måske Pjedsted Plæne?

På hjørnet af Stationsvej og Ågade i Pjedsted er en tomt blevet til et nyt, stort, grønt mødested. Pladsen indviede borgerne torsdag med kage, forfriskninger og taler. På bænken formanden for Fredericia Kommunes miljø- og teknikudvalg, Christian Bro (S). På hans højre side formanden for Bredstrup-Pjedsted Beboerforening, Karen Pagh. Foto: Yilmaz Polat
Hvor Købmand Elmer lå, er der ryddet og sået græs og stillet borde og bænke op. Samlingsstedet blev indviet torsdag. Men hvad skal den grønne firkant hedde?

Bredstrup-Pjedsted: Der bor 581 i Pjedsted. Men byen har nu to samlingssteder. Et landsbytorv og fra torsdag officielt også en plads nummer to.

Endnu uden navn.

Det skal helst findes i folkemunde, sagde formanden for Bredstrup-Pjedsted Beboerforening, Karen Pagh. Hun og formanden for Fredericia Kommunes miljø- og teknikudvalg, Christian Bro (S), indviede den ganske store firkant, der er gjort pæn og grøn og ligger, hvor Stationsvej og Ågade mødes.

Annonce
Man kunne arrangere fællesspisning her. Eller spille fodbold eller rundbold måske? Eller bare plukke æbler.

Anna Christensen, 15, Pjedsted

Købmand revet ned

- Her lå købmanden i sin tid. Man samledes ikke kun om sine indkøb, men også om en snak med andre, huskede Karen Pagh og mange andre af de fremmødte om matriklen, hvor Elmer og Birgit Nielsen var det kendte par bag Elmers Selvbetjening fra 1974 til 2006.

Siden gik deres efterfølgere ned, og i 2016 købte kommunen med statsstøtte den saneringsmodne ejendom og væltede huset, der var fuld af svamp. Bredstrup-Pjedsted Beboerforening og Pjedsted Kultur- og Forsamlingshus fik brugsretten til grunden, og der er lagt det særlige bredstrup-pjedstedske knofedt i arbejdet med at skabe noget nyt på hjørnet.

Elmers Plads?

- Vi havde jo helst ønsket os en ny butik, og der er også gjort forsøg på at tiltrække både selvstændige og kæder, men uden held, fortsatte beboerformand Karen Pagh.

I stedet samlede borgerne 60.000 kroner ind, modtog et bidrag fra byernes nu nedlagte antennelav på 25.000 samt en gavmild donation fra de pårørende til den lokale ildsjæl, Michael Deleuran, der døde i 2016. Familien bad, i hans ånd, om beløb til lokalt fællesskab i stedet for blomster.

- Også anlægsgartner, Mogens Christensen, Pjedsted, har sponsoreret os med arbejdstimer, mindede Karen Pagh om, og hun takkede desuden Fredericia Kommune og de frivillige, der er med til at passe Pjedsteds nye plads.

Men tilbage til spørgsmålet om navnet. Hvad skal det være? Elmers Plads? Købmandspladsen? Pjedsted Plæne?

Der bor i øvrigt 469 i Bredstrup, som pladsen i søsterbyen henvender sig lige så meget til.

Pladsen er stor og grøn med plæne, borde, bænke, petanquebane og gamle æbletræer fra Elmer og Birgit Nielsens have. Parret drev 1974-2006 købmand på stedet. Nogle år senere rev kommunen det saneringsmodne hus ned og overdrog grunden til forsamlingshuset og beboerne i Bredstrup-Pjedsted. Foto: Yilmaz Polat
Henny Obling og barnebarnet Bastian på to år. - Vi plejer at stå på parkeringspladsen ved siden af, når vi fyrer krudt af nytårsaften. Nu har vi da fået et meget bedre sted, sagde hun. Også forsamlingshuset i Pjedsted er tildelt en del nye p-pladser i den ene ende af byens nye plads. Foto: Yilmaz Polat
Anna Christensen, 15. - Man kunne arrangere fællesspisning her. Eller spille fodbold eller rundbold måske? Eller bare plukke æbler. Foto: Yilmaz Polat
Mogens og Birthe Erbs. - Der er plads til gymnastikopvisninger, når vi har byfest herude. Man kunne også godt sætte et par fodboldmål op. Der er plads nok. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce