Annonce
Aabenraa

Placering af mindesmærke for H.P. Hanssen er igen til diskussion

Det ser ud til, at mindesmærket bliver stående i Genforeningshaven. Arkivfoto: Søren Gylling
Historisk samfund for Sønderjylland og Aabenraa Byhistoriske Forening mener, at mindesmærket for H.P. Hanssen bør flyttes til den kommende genforeningspark ved Folkehjem. Forvaltningen anbefaler at lade skulpturen stå. Politikerne træffer beslutning, når de får sagen tilbage fra høring.

Aabenraa: Placeringen af mindesmærket for H.P. Hanssens mindesmærke i Genforeningshaven er igen på programmet.

Tilbage i 2011 betød anlæggelsen af en kombineret multibane og skøjtebane i Genforeningshaven, at skulpturen blev flyttet nogle meter. Sidste år risikerede den så at blive flyttet på ny, da der skulle laves en legeplads. Det blev dog kun ved snakken.

Denne gang er den endt på politikernes bord efter et forslag fra Hans Schultz Hansen, formand for Historisk samfund for Sønderjylland, og Svend Nielsen, formand for Aabenraa Byhistoriske Forening. De foreslår, at mindesmærket for H.P. Hanssen flyttes hen til Folkehjem i forbindelse med anlæggelse af Genforeningsparken. Hvis mindesmærket flyttes, foreslår de, at Genforeningshaven får et nyt navn, som ikke har relation til Genforeningen.

- Vores holdning er, at vi skal samle tingene om H.P. Hanssen, og når man nu alligevel laver så meget fint henne ved Folkehjem, er det sund fornuft at benytte lejligheden til at flytte mindesmærket derhen. Skulpturen står egentlig fint, hvor den står nu, men vi synes ikke, det er smart at have to mindesteder, siger Svend Nielsen.

Alligevel anbefaler forvaltningen at fastholde den nuværende placering.

- Ud fra den betragtning at strukturen i Genforeningshaven ikke har ændret sig siden den seneste flytning, der fandt sted i 2011 og som den nuværende placering af værket er i harmoni med, står der i indstillingen til politikerne.

I forbindelse med sidste udvalgsmøde i kultur- og fritidsudvalget blev den anbefaling sendt i høring hos det bedømmelsesudvalg, som valgte vinderprojektet til Genforeningsparken.

- Så vi har ikke truffet nogen beslutning endnu, men vi tager den op igen, når den kommer tilbage til udvalget, siger udvalgsformand Lars Kristensen (V).

Annonce

Mindesmærket

  • I Genforeningshaven står Axel Poulsens skulptur ’Sønnen’, som er et mindesmærke for H.P. Hanssen, som var den ledende skikkelse i forbindelse med grænsedragningen mellem Danmark og Tyskland efter 1. verdenskrigs afslutning. Mindesmærket blev indviet i 1947 og her blev det grønne anlæg foran mindesmærket navngivet Genforeningshaven og vejnavnet ændret til H.P. Hanssens Gade. Statsministeriet ønskede en placering af H.P. Hanssens mindesmærke på det sted, hvor Kulturhistorisk Museum og Kredshuset sigtelinjer skærer hinanden.
  • Kilde: Aabenraa Kommune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce