Annonce
Haderslev

Plads til fem nye byggegrunde i Dampark-plan: Borger er bekymret for dispensationer

Der er plads til fem byggefelter i området fra Bispebroen til Borgervænget i den helhedsplan, som byrådet tirsdag aften skal godkende. Fratelli-planer kan derved komme i fare. Foto: Inge Rogat Møller
Haderslev Byråd skal tirsdag aften godkende helhedsplan for Damparken. Planen åbner op for byggeri.

Haderslev: Der bliver stadig plads til at bygge en restaurant i Damparken mellem Borgervænget og Wittenbergplads. Fratelli-brødrenes drøm om at bygge en stor "katedral" med plads til 300 gæster både inde og ude og med front mod dammen fra Bispebroen til Borgervænget ser dog ikke umiddelbart ud til at kunne realiseres i den helhedsplan for Damparken, der tirsdag aften skal godkendes af Haderslev Byråd.

I planen lægges der op til, at et cirka 1500 kvadratmeter stort område inddrages i et nyt lokalplanområde. I dette område skal der ifølge anbefalingerne fra Skala Arkitekter, som har stået for udarbejdelsen af helhedsplanen, ud over parkeringspladser være plads til matrikulering af fem nye grundstykker umiddelbart øst for stien rundt om dammen.

De fem grundstykker skal ifølge anbefalingerne være fra cirka 115 til 430 kvadratmeter store. To af grundene skal friholdes til grønne, offentlige formål som eksempelvis nye toiletter, mens de tre øvrige grunde på henholdsvis cirka 145 kvadratmeter, cirka 430 kvadratmeter og cirka 395 kvadratmeter kan bebygges med henholdsvis cirka 65 kvadratmeter i et plan, cirka 270 kvadratmeter i op til to plan samt cirka 155 kvadratmeter i et til to plan.

Annonce

Byens linjer bør følges

Skala Arkitekter anbefaler, at alle byggerier følger de eksisterende byggelinjer fra byen, og at det dermed bliver bygningernes smalleste ende, gavlene, der skal vende ud mod dammen - altså modsat det projekt, som Fratelli-brødrene fremlagde sidste efterår og som udløste store protester.

Ønsker til bebyggelse

I den spørgeskemaundersøgelse, som blev afviklet tidligere i år, udtrykker 395 respondenter, altså adspurgte, at de i forhold til typer af bebyggelse i den bynære park ønsker nye og forbedrede toiletter (77,5 procent), restauranter/cafeer ( 45,6 procent), kiosk/pavillon (31,9 procent), kunst (31,9 procent) træningsfaciliteter (13,9 procent) og erhverv (3 procent).

Fokus skal nemlig, ifølge Skala Arkitekter, være at skabe et sammenhængende planområde, der trækker på parkens kvaliteter og byens historiske struktur. De kommende byggegrunde skal af den grund være aflange for at skabe en porøs struktur med grønt og rekreativt i mellem dem.

- Helhedsplanens oplæg til retningsgivende bestemmelser skal betragtes som det indledende styrende planværktøj til udarbejdelsen af fremtidigt bestemmende plandokumenter, står der i planen på side 33.

I helhedsplanen har Skala Arkitekter fulgt byggelinjen fra den eksisterende bebyggelse, der vender ryggen til Damparken. Illustration: Helhedsplanen/Scala Arkitekter

Arkitektfirmaet anbefaler samtidig, at der "ved byggemuligheder på så prominente arealer også medfølges et krav om, at disse skal indtænkes, så der formås at række ud over egen sokkel og bidrage til omkringliggende. Derfor anbefaler helhedsplanen, at der tænkes i bebyggelsesmiljøer frem for udelukkende bygninger."

Annonce

I offentlig høring i fire uger

Forslaget til helhedsplanen har været i offentlig høring i fire uger, og der indkom seks høringssvar. Netop de aflange byggegrunde hæfter et høringssvar sig særligt ved. Heri udtrykkes der også bekymring for eventuelle fremtidige dispensationer i en lokalplan:

Skulle der fremkomme et ønske om at slå to af grundene sammen eller bygge sammenhængende over to grunde, er det vigtigt at holde fast ved arkitekternes grundtanke, og ikke lade sig friste til at undergrave planen med en dispensation. At sammenlægge to af grundene vil modarbejde intensionerne med de forlængede byggelinjer og dermed ødelægge helhedsindtrykket.

Jørn Fabricius i høringssvar

- Planen viser, at der ikke er mulighed for et større byggeri på tværs af grundstykkerne. Hvis man giver tilladelse til byggeri i Damparken, er det er meget vigtigt at fastholde denne opdeling af grundene, der giver den fornødne grønne åbenhed og sammenhæng. Skulle der fremkomme et ønske om at slå to af grundene sammen eller bygge sammenhængende over to grunde, er det vigtigt at holde fast ved arkitekternes grundtanke, og ikke lade sig friste til at undergrave planen med en dispensation. At sammenlægge to af grundene vil modarbejde intensionerne med de forlængede byggelinjer og dermed ødelægge helhedsindtrykket. Og den bundne opgave vil så kun tjene det ene formål at få indført et stort byggeri i Damparken ad bagdøren. Det vil hverken klæde Damparken eller byrådet, skriver Jørn Fabricius fra Haderslev i sit høringssvar.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Spillefugl misbrugte tre af firmaets MasterCards: Ludomanen blev bortvist efter at have spillet 43.000 kroner op på online casinoer

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Niels Christian var på øen, da vandet pludselig stod ind og tvang alle op i klitterne: Nu er det hans opgave at bekymre sig om næste digebrud

Varde For abonnenter

Kedelig Danmarksrekord: Giftige PFAS-stoffer fundet i tre grundvandsboringer i Varde Kommune

Haderslev For abonnenter

Anette husker at blive stemplet som dum af lærere i klassen: Hun droppede ud, da hun fik at vide, at hun "burde behandles som en luder"

Kolding For abonnenter

Udvalgsformand oprørt over nye politikeres modstand mod stort boligbyggeri: Stop jeres zig-zag-kurs

Dall: Wammen fik sin aftale, Sofie Carsten sit arbejdsbud - og Ellemann og Pape fik vist sammenhold

Regionalt For abonnenter

Maiken så sine venner forsvinde fra efterskolen én efter én: Efterskoler sætter fokus på trivsel efter høje frafald

Får skandinavisk hovedsæde i Fredericia: Hæderkronet virksomhed runder 300 mio. kroner i omsætning

Billund

Sikkerhedslanding i Billund: Fly fra Lanzarote fik problemer i luften

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Tønder

Fredning og storstilet museumsprojekt på vej: Mountainbike-folket frygter at blive husvilde

Sønderborg For abonnenter

Lykken for Mohamed er at betale til statskassen: Fik en ny chance i livet efter at være stemplet som et udskud

Sydjylland For abonnenter

Landsretten knuste forældres håb om at få dødssyg søn hjem i hans sidste tid: Må kun besøge ham tre gange om ugen

Annonce