Annonce
Sydjylland

Plaget af kragefugle? Løsningen er en død råge

Foto: Kåre Welinder

Hjerneskallen er begyndt at titte frem.

Den rådnende råge er ret ulækker, som den spiddet på sin jernpind spændt fast midt i bedet under fuglehuset i mine forældres baghave, hvor børn leger lystigt omkring, gråspurve kvidrer og skader, duer, solsorte og en enkelt dompap også holder til.

Men den sorte kragefugl er naglet fast af en årsag.

Haven og de omkringliggende træer har ofte været plaget af larmende råger, der ødelægger det for havens andre fugle, men på utrolig vis forsvinder de, når man hænger en død artsfælle op i haven.

Min far har tidligere forsøgt at jage dem væk med tennisbolde og træstykker, men de er med næsvise skræp kommet igen kort efter.

Men en død råge holder dem væk. Er der ingen, vender flokken tilbage.

Min mor kan ikke huske, hvor hun har hørt rådet, men hun fandt en død råge i en rundkørsel, tog den med hjem og hang den op.

Effekten var der med det samme. Nabolandmanden troede ikke på det, men hang alligevel to døde råger op ved sin silo.

Kort efter forsvandt rågekolonien fra de nærliggende trætoppe.

Jeg har talt med en erfaren jæger, som godt kender til rådet, men ikke aner, hvorfor det er så virkningsfuldt, for med mange andre fugle og dyr virker det ikke. En død gråspurv holder ikke andre gråspurve væk og en død dræbersnegl holder desværre ikke andre dræbersnegle stangen, men kragefugle skulle være klogere, og bliver derfor mere berørt af en død artsfælle.

Mine forældre ved godt, de ikke må skyde fuglen for at hænge den op. De genbruger dem, de finder og deler lidt med naboerne, ligesom mine børn også altid lige skal ned og tjekke graden af forrådnelse, når de besøger bedstemor og bedstefar.

Jeg vil virkelig gerne vide om, hvorfor det sker, men har ikke kunnet finde et fyldestgørende svar. Er det et tilfælde, at det virker nær mine forældres baghave, eller kan man udvide konceptet og hænge døde råger op i store skovområder, der virkelig er plaget af larm? Og må man gøre det? Har EU mon et rågeophængningsregulativ, der forhindrer dette, og gælder dette i så fald i mine forældres baghave?

Nogen der ved noget?

Annonce
Foto: Kåre Welinder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];