Annonce
Kolding

Plan for kæmpemæssigt biogasanlæg i høring nu

Her er anlægget set fra øst fra Højvangen før den beplanting, som på illustrationerne vil gemme det fuldstændigt væk bag en høj grøn hæk af træer. Illustration: Niras

Det planlagte biogasanlæg ved Venusvej bliver meget synligt. Anlægget kommer til at bestå af seks enorme tanke i 25 meters højde.

Kolding: Så er planen for energiselskabet Nature Energys kommende og kæmpestore biogasanlæg ved Venusvej på vej i offentlig høring, så borgere, virksomheder og alle andre kan komme med kommentarer eller indsigelser, inden Kolding Byråd kan vedtage lokalplanen endeligt i starten af næste år.

Anlægget, som blandt andet skal omdanne fødevareaffald og husdyrgødning til naturgas, kommer ifølge Kolding Kommunes lokalplanforslag til at bestå af op til seks store procestanke med en højde på op til 25 meter. Dertil modtagetanke, læsse- og lossehal og modtagehal for faste biomasser. Desuden skal der bygges efterlagertanke med skorsten, kontor og mandskabsfaciliteter, mindre tekniske anlæg og en gasledning til gasnettets tilslutningsstation.

Politikerne i byrådets plan-, miljø og boligudvalget har sagt ja til at sende lokalplanforslaget i høring, og næstformand Molle Lykke Nielsen (DF) siger, at "vi kan kun nikke ja til projektet som sådan".

- Men jeg har stillet krav om, at kommunen må tilplante sit bælte omkring virksomheden med hurtigtvoksende beplantning, for anlægget ser meget højt ud i landskabet, siger han.

Nature Energy

Nature Energy er ejet af de otte fynske kommuner og hed tidligere Naturgas Fyn.Selskabet bidrager til en grøn omstilling af gasnettet ved at bygge biogasanlæg i hele landet.

På den måde fortrænges den fossile naturgas.

Selskabet ejer som regel 51 procent af aktierne i biogasselskaberne, mens leverandørerne til de enkelte anlæg - typisk lokale landmænd - ejer resten.

Anlægget i Kolding skal efter planen producere 17,5 mio. kubikmeter klimavenligt biogas - nok til at opvarme 10.000 almindelige husstande.

Sådan. Væk er biogasanlægget - i hvert fald i synsfeltet, når den høje beplantning er vokset op. Sådan kommer det til at se ud set fra øst på Højvangen. Illustration: Niras

Trafikken

Når anlægget står der, vil det være i drift døgnet rundt, og der vil blive transporteret biomasse til og fra anlægget især mellem klokken 06 og 20 på hverdage.

I alt anslås det, at der bliver tale om 23.000 lastbiltransporter til og fra anlægget om året eller omkring 73 om dagen.

Kolding Kommune vurderer, at trafikken til og fra Nature Energy Trekanten, som anlægget er døbt, vil benytte Dons Landevej og Venusvej til ind- og udkørsel og forudser stor trængsel i rundkørslen ved Dons Landevej/Højvangen og krydset ved Venusvej/Vejlevej. Problemerne vil dog primært skyldes stigningen i den eksisterende trafik, forudser trafikeksperterne.

Sådan vil gylleanlægget se ud fra Dons Landevej før beplantning. Illustration: Niras
Annonce

Lugt

Lugt fra anlægget er ikke til at komme udenom, selvom alle tanke er lukkede og under konstant undertryk. For når biogasanlægget er i drift, vil der komme udledninger af lugt, kvælstofoxider, kulilte og svovlbrinte, der lugter af råddent æg.

Men ifølge Nature Energys egne miljøberegninger vil udledningerne ikke berøre de nærmeste beboelser og boligområder, og alle grænseværdierne til omgivelserne overholdes ifølge beregningerne. Dog vil der i anlæggets startfase og op til fire måneder være lugtgener "af en anden karakter", som det hedder.

Lokalplanforslaget er i høring fra 19. december til 6. februar, hvorefter kommunen vil tage stilling til eventuelle indsigelser, inden byrådet kan godkende plangrundlaget for biogasanlægget endeligt.

Og sådan vil det se ud set fra Dons Landevej efter beplantning. Illustration: Niras
Annonce
Kolding For abonnenter

Sommerserie: Birgitte Grunnet elsker skaldyr om sommeren - og har set Spielberg-klassiker adskillige gange

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Forening kalder sagen om lille Marco 'grotesk': Forældrene blev i maj lovet mere samvær med døende søn

Sønderjylland For abonnenter

Ægtepar dyster om de bedste skud: Lone går Hans Christian i bedene

Esbjerg

Livsfarligt møde med brunstigt æsel: Kvinde fik brækket ryggen og flere brud på lillefinger

Kolding

Næsten en tredjedel af beboerne i to områder i Kolding har ikke bestilt tid til vaccination

Esbjerg For abonnenter

Hvorfor skal det tage så lang tid? En læser undrer sig over svar om Ribes nye bydel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kolding

Politiet advarer mod afpresningsmails i omløb: Sådan undgår du at hoppe i fælden

Sønderborg

Vand fra storbrand forurener sø: Fare for at brede sig til Augustenborg Fjord

EfB

EfB-ejer efter åbent brev om mistillid til træneren: Spillerne kommer aldrig til at bestemme, hvem der skal være træner

Esbjerg

Esbjergensere fælder dom i EfB-balladen: Grotesk galehus eller en flok forkælede fodboldspillere?

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

Haderslev

Konservativ om p-hus: Det handler om udvikling af hele bymidten

Annonce