Annonce
Kolding

Plan for kæmpemæssigt biogasanlæg i høring nu

Her er anlægget set fra øst fra Højvangen før den beplanting, som på illustrationerne vil gemme det fuldstændigt væk bag en høj grøn hæk af træer. Illustration: Niras

Det planlagte biogasanlæg ved Venusvej bliver meget synligt. Anlægget kommer til at bestå af seks enorme tanke i 25 meters højde.

Kolding: Så er planen for energiselskabet Nature Energys kommende og kæmpestore biogasanlæg ved Venusvej på vej i offentlig høring, så borgere, virksomheder og alle andre kan komme med kommentarer eller indsigelser, inden Kolding Byråd kan vedtage lokalplanen endeligt i starten af næste år.

Anlægget, som blandt andet skal omdanne fødevareaffald og husdyrgødning til naturgas, kommer ifølge Kolding Kommunes lokalplanforslag til at bestå af op til seks store procestanke med en højde på op til 25 meter. Dertil modtagetanke, læsse- og lossehal og modtagehal for faste biomasser. Desuden skal der bygges efterlagertanke med skorsten, kontor og mandskabsfaciliteter, mindre tekniske anlæg og en gasledning til gasnettets tilslutningsstation.

Politikerne i byrådets plan-, miljø og boligudvalget har sagt ja til at sende lokalplanforslaget i høring, og næstformand Molle Lykke Nielsen (DF) siger, at "vi kan kun nikke ja til projektet som sådan".

- Men jeg har stillet krav om, at kommunen må tilplante sit bælte omkring virksomheden med hurtigtvoksende beplantning, for anlægget ser meget højt ud i landskabet, siger han.

Nature Energy

Nature Energy er ejet af de otte fynske kommuner og hed tidligere Naturgas Fyn.Selskabet bidrager til en grøn omstilling af gasnettet ved at bygge biogasanlæg i hele landet.

På den måde fortrænges den fossile naturgas.

Selskabet ejer som regel 51 procent af aktierne i biogasselskaberne, mens leverandørerne til de enkelte anlæg - typisk lokale landmænd - ejer resten.

Anlægget i Kolding skal efter planen producere 17,5 mio. kubikmeter klimavenligt biogas - nok til at opvarme 10.000 almindelige husstande.

Sådan. Væk er biogasanlægget - i hvert fald i synsfeltet, når den høje beplantning er vokset op. Sådan kommer det til at se ud set fra øst på Højvangen. Illustration: Niras

Trafikken

Når anlægget står der, vil det være i drift døgnet rundt, og der vil blive transporteret biomasse til og fra anlægget især mellem klokken 06 og 20 på hverdage.

I alt anslås det, at der bliver tale om 23.000 lastbiltransporter til og fra anlægget om året eller omkring 73 om dagen.

Kolding Kommune vurderer, at trafikken til og fra Nature Energy Trekanten, som anlægget er døbt, vil benytte Dons Landevej og Venusvej til ind- og udkørsel og forudser stor trængsel i rundkørslen ved Dons Landevej/Højvangen og krydset ved Venusvej/Vejlevej. Problemerne vil dog primært skyldes stigningen i den eksisterende trafik, forudser trafikeksperterne.

Sådan vil gylleanlægget se ud fra Dons Landevej før beplantning. Illustration: Niras
Annonce

Lugt

Lugt fra anlægget er ikke til at komme udenom, selvom alle tanke er lukkede og under konstant undertryk. For når biogasanlægget er i drift, vil der komme udledninger af lugt, kvælstofoxider, kulilte og svovlbrinte, der lugter af råddent æg.

Men ifølge Nature Energys egne miljøberegninger vil udledningerne ikke berøre de nærmeste beboelser og boligområder, og alle grænseværdierne til omgivelserne overholdes ifølge beregningerne. Dog vil der i anlæggets startfase og op til fire måneder være lugtgener "af en anden karakter", som det hedder.

Lokalplanforslaget er i høring fra 19. december til 6. februar, hvorefter kommunen vil tage stilling til eventuelle indsigelser, inden byrådet kan godkende plangrundlaget for biogasanlægget endeligt.

Og sådan vil det se ud set fra Dons Landevej efter beplantning. Illustration: Niras
Annonce
Kolding For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Kolding

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Chefredaktør fra Tønder døde af kødædende bakterie: Nu fortæller hans kone, hvorfor hun sagde ja til at medvirke i dokumentar

Erhverv For abonnenter

Iværksætter i vild vækst: Her kører direktøren ud til medarbejderne og griller hamburgere og hotdogs

Esbjerg

Koster mere end 500 millioner kroner: Danmarks største havn får grønt lys til at blive endnu større

Sydjylland

Unge benzinbøller terroriserer Sønderjylland: Nu beder politiet forældrene om hjælp

Sønderborg

1000 mennesker, latter, taler og komik: De frivillige blev hyldet med tre priser og stor fest

Sydjylland For abonnenter

Ninna er kok og knokler op til 50 timer om ugen: Kro er tvunget til at holde lukket flere dage

Kolding

Politiet efter genåbning af nattelivet: - Vi kan godt mærke, at der er flere unge mennesker, der skal lære at være i byen

Kolding

Se alle billederne: - Disse biler har ikke været samlet noget sted i Europa i meget lang tid

Esbjerg

Lokal erhvervskomet begyndte som butikselev hos Jysk: Nu får han ansvaret for 26.500 ansatte i Lars Larsens livsværk

Tønder

Hundredevis af Lego-byggere samlet: Se nogle af deres vilde modeller her

Varde For abonnenter

Faktatjek: Har en sosu-assistent virkelig kun seks timers praktisk arbejde om ugen?

Haderslev

Da Eric kom rullede i sin nye Tesla blev naboen nysgerrig: Nyt partnerskab indgået over hækken

Annonce