Annonce
Esbjerg

Plan: Lavradioaktivt affald skal behandles i Vesterhavsgade

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), er ikke bekymret for det lavradioaktive affald fra Nordsøen. Arkivfoto.

Ocean Team ønsker at etablere et anlæg for lavradioaktivt affald i Vesterhavsgade 56. Politikerne afventer detaljerede oplysninger om konkret placering på virksomhedens grund.

Esbjerg Kommune: Det lavradioaktive affald, såkaldt norm-affald, som tidligere har tiltrukket sig kritisk opmærksomhed i relation til Maersk Oil/Totals opbevaring i Måde i Esbjerg, skal fremover kunne håndteres på Vesterhavsgade 56 hos Ocean Team Scandinavia A/S.

Det er i al fald ønsket fra Ocean Team Scandinavia A/S - ifølge direktør for Teknik & Miljø på Esbjerg Kommune, Hans Kjær, i anledning af en "ny forretning" - men Plan & Miljøudvalget var ikke klar til at træffe beslutning i sagen på tirsdagens udvalgsmøde.

Sagen er kort fortalt den, at Ocean Team Scandinavia A/S i oktober sidste år fremsendte en såkaldt anmeldelse til Esbjerg Kommune omkring et kommende, såkaldt dekontamineringsanlæg. Efterfølgende har Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse (SIS), der er myndighed på området, godkendt anlæggets placering i Vesterhavsgade, indretning og drift, samt erklæret sig enig i, at anlægget vil kunne drives "uden at afstedkomme risiko for dels menneskers sundhed, dels forurening og gener, der er uforenelig med omgivelsernes sårbarhed".

Teknik & Miljø på Esbjerg Kommune har samtidig vurderet, at anlægget ikke er omfattet af krav om miljøvurdering og VVM-tilladelse, og at projektet ikke vil betyde en væsentlig påvirkning af Natura 2000-området. Forvaltningen slår da også samtidig fast, at radioaktiviteten fra Norm-materiale er meget lav - eksempelvis giver en røntgenundersøgelse hos tandlægen en cirka 10 gange større stråledosis.

Norm-affald


  • Ifølge Esbjerg Kommunes sagsfremstilling til politikerne vil selve Norm-rensefaciliteterne blive etableret i en lukket container, der er indrettet og konstrueret til formålet. Der bliver etableret en sluse før indgangen til rensecontaineren.
  • I henhold til krav fra Sundhedsstyrelsens, Strålebeskyttelse (SIS) skal Norm-affald og emner til rensning opbevares i lukkede containere på indhegnet område, sikret mod tyveri, hærværk, brand, oversvømmelse og lignende miljømæssige påvirkninger. Norm-affaldet opbevares, indtil det afhentes af den kunde, der har bestilt rensningen. Der forventes opstillet to-tre containere, men det kan variere.
  • I en anden sag om Norm-affald, nemlig de 450 ton radioaktivt affald fra Nordsøen, der er midlertidigt oplagret i Måde, har Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), rykket regeringen for at finde en løsning på, hvad der mere permanent skal ske med affaldsproduktet fra Maersk Oil/Totals boringerne i Nordsøen.

Ingen frygt

Men sagen blev alligevel udsat, for politikerne ønsker fuld klarhed over den helt nøjagtige placering af anlægget på virksomhedens grund, ligesom udvalgsmedlemmerne også gerne ville vide, hvor affaldet til syvende og sidst ender henne.

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), siger:

- Men man skal huske på, at Norm-affald er absolut lav-radioaktivt materiale, der er naturligt forekommende. Der er ingen grund til frygt hos borgere, der bor i nærheden. Havde det været ekstremt strålingsfarligt, så kan man være sikker på, at vi havde råbt og skreget, konstaterer udvalgsformanden.

Norm-affaldet er ganske rigtigt radioaktivt materiale, som er et naturligt forekommende biprodukt ved blandt andet olieindvinding og gasproduktion i Nordsøen, og det stammer fra udfældninger på indersiden af rørsystemer på platformene. Ocean Team må, når sagen har fundet sin politiske afslutning maksimalt opbevare 200 kilo per kunde og højest i op til seks måneder. Norm-affaldet skal emballeres, så det kan opbevares uden risiko for spredning af radioaktive stoffer til omgivelserne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ocean Team om den "nye forretning", der er forløberen for sagen. Ifølge Hans Kjær har virksomheden i dag kun godkendelse til at rense rør, der ikke er klassificeret som Norm-behæftede.

- Allerede, når rørene tages op efter brug, klassificeres de som Norm eller ikke, siger han.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kultur

Det hemmelige svømmebad: Sæsonen er åben, men fortæl det ikke til nogen

Annonce