Annonce
Esbjerg

Plan: Lavradioaktivt affald skal behandles i Vesterhavsgade

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), er ikke bekymret for det lavradioaktive affald fra Nordsøen. Arkivfoto.

Ocean Team ønsker at etablere et anlæg for lavradioaktivt affald i Vesterhavsgade 56. Politikerne afventer detaljerede oplysninger om konkret placering på virksomhedens grund.

Esbjerg Kommune: Det lavradioaktive affald, såkaldt norm-affald, som tidligere har tiltrukket sig kritisk opmærksomhed i relation til Maersk Oil/Totals opbevaring i Måde i Esbjerg, skal fremover kunne håndteres på Vesterhavsgade 56 hos Ocean Team Scandinavia A/S.

Det er i al fald ønsket fra Ocean Team Scandinavia A/S - ifølge direktør for Teknik & Miljø på Esbjerg Kommune, Hans Kjær, i anledning af en "ny forretning" - men Plan & Miljøudvalget var ikke klar til at træffe beslutning i sagen på tirsdagens udvalgsmøde.

Sagen er kort fortalt den, at Ocean Team Scandinavia A/S i oktober sidste år fremsendte en såkaldt anmeldelse til Esbjerg Kommune omkring et kommende, såkaldt dekontamineringsanlæg. Efterfølgende har Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse (SIS), der er myndighed på området, godkendt anlæggets placering i Vesterhavsgade, indretning og drift, samt erklæret sig enig i, at anlægget vil kunne drives "uden at afstedkomme risiko for dels menneskers sundhed, dels forurening og gener, der er uforenelig med omgivelsernes sårbarhed".

Teknik & Miljø på Esbjerg Kommune har samtidig vurderet, at anlægget ikke er omfattet af krav om miljøvurdering og VVM-tilladelse, og at projektet ikke vil betyde en væsentlig påvirkning af Natura 2000-området. Forvaltningen slår da også samtidig fast, at radioaktiviteten fra Norm-materiale er meget lav - eksempelvis giver en røntgenundersøgelse hos tandlægen en cirka 10 gange større stråledosis.

Norm-affald


  • Ifølge Esbjerg Kommunes sagsfremstilling til politikerne vil selve Norm-rensefaciliteterne blive etableret i en lukket container, der er indrettet og konstrueret til formålet. Der bliver etableret en sluse før indgangen til rensecontaineren.
  • I henhold til krav fra Sundhedsstyrelsens, Strålebeskyttelse (SIS) skal Norm-affald og emner til rensning opbevares i lukkede containere på indhegnet område, sikret mod tyveri, hærværk, brand, oversvømmelse og lignende miljømæssige påvirkninger. Norm-affaldet opbevares, indtil det afhentes af den kunde, der har bestilt rensningen. Der forventes opstillet to-tre containere, men det kan variere.
  • I en anden sag om Norm-affald, nemlig de 450 ton radioaktivt affald fra Nordsøen, der er midlertidigt oplagret i Måde, har Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), rykket regeringen for at finde en løsning på, hvad der mere permanent skal ske med affaldsproduktet fra Maersk Oil/Totals boringerne i Nordsøen.

Ingen frygt

Men sagen blev alligevel udsat, for politikerne ønsker fuld klarhed over den helt nøjagtige placering af anlægget på virksomhedens grund, ligesom udvalgsmedlemmerne også gerne ville vide, hvor affaldet til syvende og sidst ender henne.

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), siger:

- Men man skal huske på, at Norm-affald er absolut lav-radioaktivt materiale, der er naturligt forekommende. Der er ingen grund til frygt hos borgere, der bor i nærheden. Havde det været ekstremt strålingsfarligt, så kan man være sikker på, at vi havde råbt og skreget, konstaterer udvalgsformanden.

Norm-affaldet er ganske rigtigt radioaktivt materiale, som er et naturligt forekommende biprodukt ved blandt andet olieindvinding og gasproduktion i Nordsøen, og det stammer fra udfældninger på indersiden af rørsystemer på platformene. Ocean Team må, når sagen har fundet sin politiske afslutning maksimalt opbevare 200 kilo per kunde og højest i op til seks måneder. Norm-affaldet skal emballeres, så det kan opbevares uden risiko for spredning af radioaktive stoffer til omgivelserne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ocean Team om den "nye forretning", der er forløberen for sagen. Ifølge Hans Kjær har virksomheden i dag kun godkendelse til at rense rør, der ikke er klassificeret som Norm-behæftede.

- Allerede, når rørene tages op efter brug, klassificeres de som Norm eller ikke, siger han.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Han sagde nej til landsholdet: Esbjergs måske bedste forsvarsspiller gennem tiderne er død

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Barejer oplever flere stoffer i nattelivet: Nu efterlyser han samarbejde med andre barer

Haderslev For abonnenter

Efterskolen satte hjerterne i brand: Ti år efter skal Laura og Frederik giftes

Tønder

Skiftedag: Kendt Tønder-kok i spidsen for nyåbnet restaurant i Skærbæk

Vejen

Bilentusiaster skynder sig langsomt: Lokal gruppe vil vise lir og lækre detaljer ved træf på Assersbølgård

Kolding For abonnenter

Han er firmaets mand og en "uddødende race": Nu kan revisor fejre 50-års jubilæum i samme virksomhed

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Helsingør svækket til møde med EfB

Esbjerg

Jan vil boykotte hjerteklubben EfB efter træner-ballade: - Så længe ledelsen støtter en voldskultur, lægger jeg ikke en eneste krone i kassen

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aabenraa

16-årige pige fundet: Politiet var bekymret for hende

Aabenraa For abonnenter

Der er 51 år imellem dem: Biavl førte til venskab mellem Alexandra og Egon

EfB

Paul Conway holdt sit løfte til avisen: Nu er der kontakt mellem EfB og van der Vaart

Annonce