Annonce
Varde

Planer om hytteby og golfhotel mødte helvedet i Ho

Ho Kro var fyldt til bristepunktet. Foto: Henrik Reintoft
Tonen var uforsonlig og hård i forbindelse med borgermødet om hyttebyen og golfhotellet i Ho.

Ho: Fred og ro er Ho kendt for. Men fred og ro var der ikke meget af, da Varde Kommune tirsdag aften holdt borgermøde om Områdeplan Ho og udkastene til lokalplanerne for en hytteby hos Annebjergs Ferieudlejning og et nyt golfhotel ved Blåvandshuk Golfcenter. To turistprojekter på Skallingevej med henholdsvis 80 og 130 overnatningsenheder.

Cirka 170 hoboere og sommerhusejere var mødt op i den store sal på Ho Kro, der var ved at revne. Og de to projekter fik en meget hård og uforsonlig medfart. Især er hyttebyen på marken op mod Jens Jessens Sande en torn i øjet på de lokale.

- Jeg er lidt bevæget over det her. I vælger at vægte turisterne højere end os, der bor herude. Det er sørgeligt, vi ikke kan sidde i fred og ro i vores have, sagde en kvinde med fornavnet Heidi.

Og netop fred og ro er også, hvad mange af de fremmødte finder skal gælde naturen, som kommer til at stå for skud.

- Vi vil have en turisme af høj kvalitet. Vi lever af naturen, ikke af at træde på den, sagde sommerhusejer Hans H. Rasmussen.

Annonce
Preben Friis-Hauge (V), formand for plan og teknik, måtte adskillige gang forsvare byrådet beslutning om at se på muligheden for et golfhotel og hytteby i Ho. Foto: Henrik Reintoft

Sandsynligt det går

Og netop det forhold at området til hyttebyen er en del af Grønt Danmarkskort undrede i den grad sommerhusejer Henrik Sønderby med tanke på Varde Byråds vedtagne naturpolitik.

- Varde Kommune har en naturpolitik, som sigter på bedre, mere og sammenhængende natur. Vi ligger i Nationalpark Vadehavet. Hvordan kan i få det til at hænge sammen, spurgte Henrik Sønderby.

Det svarede Preben Friis-Hauge (V), formand for plan og teknik, på:

- 22 i byrådet finder, at det kan være i samklang med naturen. Hvis det her strider mod naturinteresserne, så havde vi slet ikke været her i dag. Forvaltningen har et erfaringsgrundlag. Det er sandsynligt, det går i gennem, hvis det har byrådets opbakning.

Men til stor furore for de fremmødte, blev der under fremlæggelses af hyttebyprojektet ved Uffe Holm fra LandSyd rystet noget på hovedet, da han sagde:

-Der er ikke offentlig adgang, da bilag IV-arterne ikke ønskes skal forstyrres yderligere.

Dundertale

Om der er sjældne bilag-IV arter er ikke undersøgt. Eventuelt markfirben og strandtudsen. Og det undrede Jacob Ladefoged. Han undrede sig også over, at der kun skal laves en undersøgelse af marken for hyttebyen, men ikke for golfhotellet, der ligger på den anden side af vejen.

Og så holdt han dundertale for de fremmødte byrådspolitikere. Blandt andre Ingvard Ladefoged (S), Jan Lings (S), Peter Nielsen (V), Stig Leerbeck (V) og Niels Christiansen (K).

- I kan regne ud, at der kommer lige så meget polemik som i Blåvand, sagde Jacob Ladefoged med henvisning til hotelprojektet på Hafnia-grunden.

Han oplyste også, at Danmarks Naturfredningsforening har tilbudt at undersøge begge områder for bilag IV-arter. Gratis.

- Men det blev afvist af projektmagerne, sagde Jakob Ladefoged.

Kim Røjgaard langede flere gange ud efter Varde Byråd. Som om de vare tager investorernes interesser mere en borgernes. Foto: Henrik Reintoft

Der er et stort behov

Der blev blandt flere sået tvivl om behovet for hotelværelser og hyttebyen. Folk vil bo i sommerhuse. Men da Varde Kommune ikke kan få lov at anlægge nye sommerhuse, så benytter kommunen sig af den nye mulighed i planloven.

Mulighed for vækst i kystturisme ved flere hotelenheder, der kan udlejes på dagsbasis. Og fra blandt andet Henne Strand Camping er erfaringen, at der er opstået et nyt og meget stort behov for kortere ferieophold. Det er den type, som skal dækkes med projekter i Ho.

Men Jacob Ladefoged finder, at Varde Byråd tager mundet for fuld med tanke på Ho størrelse. I dag er der 410 boliger og sommerhuse i Ho. Hvis både hyttebyen og golfhotellet nyder fremme og to andre vedtagne lokalplaner føres ud i livet, så kommer der 300 nye boligenheder.

Det fik Ulla Røjgaard til at sige.

- Hvis interesser er det, I varetager? Er det investorerne, der bestemmer. Bliver der ikke taget hensyn til dem, der bor her?

Kim Røjgaard fulgte op:

- Et byråd har ikke pligt til at føje investorerne.

Det fik en indigneret Preben Friis-Hauge til at tage ordet.

- Det ønsker jeg ikke at svare på. Det er uartigt. Vi skal ikke følge investorerne. Det gør vi heller ikke. Det er byrådet, der bestemmer, hvad der skal se i Varde Kommune. Sådan er det bare.

Brødrene Frits og Christian Annebjerg var fåmælte under borgermødet, der viste, at deres projekt med en hytteby så absolut ikke er velkomment i Ho. Foto: Henrik Reintoft
Der var mødt cirka 170 op til borgermødet på Ho Kro. Foto: Henrik Reintoft
Der var mødt cirka 170 op til borgermødet på Ho Kro. Her ses Uffe Holm fra LandSyd. Foto: Henrik Reintoft
Der var mødt cirka 170 op til borgermødet på Ho Kro. Her ses Anne Maria Slaikjær, der er voldsom modstander af projekterne. Foto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Danmark

Podcasten Danmark - Politik med Funding og Løvkvist: Jakob Ellemann sang 'fare, fare, krigsmand', og puttede Jensen i den sorte gryde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Se fotos og video: Publikum og presse blev bortvist fra flyopvisning

Leder For abonnenter

Det lyder godt, men: De passer ikke på Danmark

Det er så let at stille sig op og sige, at ”jeg passer på Danmark”. Det lyder godt. Man virker handlekraftig. Men når man som Mette Frederiksen er statsminister, har man andre forpligtelser end at gå med de nemme og populære løsninger, som hun gjorde, da hun præsenterede regeringens bud på, hvordan vi forhindrer terrordømte i at planlægge og udføre mere terror, når de er sluppet ud af fængslet. En regeringschef har pligt til at vælge løsninger, der holder sig inden for rammerne af, hvilken type land vi gerne vil være. Og her svigtede Mette Frederiksen. Hun foreslår nemlig, at personer, der har afsonet en dom for terror, kan forbydes at færdes i bestemte områder og have kontakt til bestemte personer i op til ti år. For at undersøge, om de overholder forbuddet, skal politiet have ret til uden dommerkendelse at trænge ind i deres hjem og undersøge deres computere. Det er her, statsministeren glemmer sin forpligtelse over for retsstatens principper. Grundloven siger helt uden dikkedarer i paragraf 72, at både husundersøgelser og undersøgelser af borgernes kommunikation kun kan ske efter en retskendelse. Der står dog også, at man kan lave love, der giver undtagelse fra paragraffen, og det er så dét, regeringen vil gøre. Men det er grundlæggende helt forkert. Regeringens forslag om at øge straffene for terror og terrorrelaterede forbrydelser betragteligt er helt i orden. Det er også rimeligt at udstede forbud om ophold og kommunikation for denne ekstraordinært usympatiske gruppe af forbrydere. Og spark dem endelig ud af landet, når der er lovhjemmel til det. Det må bare aldrig blive andre end en domstol, der gør domstolenes arbejde. Magtens tredeling er et princip, der ikke må fraviges. Hverken politikere eller myndigheder skal afsige domme eller udstede retskendelser. Det skal kun dommere. Det har regeringens normale støtter forstået, men de borgerlige partier sikrer flertallet til endnu et skridt væk fra retsstaten. De skulle skamme sig. De passer ikke på Danmark.

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];