Annonce
Vejen

Planetariets venner holder gryden i kog

Lene Kersting med Orion-skulpturen.

Støtteforeningen Orion Planetariums Venner slog lørdag dørene op til julestue for at vise, at de stadig kæmper for planetariets overlevelse.

JELS: De tror i høj grad stadig på planetariets overlevelse i Jels.

Sådan lød det klare budskab, da planetariets støtteforening lørdag inviterede til kombineret julestue og opbaknings-arrangement i Orion Planetarium.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi står over for en svær opgave. Derfor skal vi ikke stoppe med at fortælle, hvorfor det er vigtigt, at planetariet overlever, ikke kun for Jels men for hele Syddanmark, sagde støtteforeningens formand Janus Lynggaard kort tid efter, dørene var slået op og en større flok var gået ind i planetariesalen for at se decembers stjernehimmel.

Han var imponeret over, at så mange var mødt op for at vise sin støtte.

- Der var sågar nogen, der stod her en time før åbningstid, som lige måtte vente, sagde formanden.

Planen er fortsat at gå efter at få etableret en ny teknik til filmfremvisning kaldt fulldome, som i så fald vil blive den eneste af sin slags her i landet.

- Og så vil vi bygge ovenpå derefter, sagde Janus Lynggaard.

I julestuen sad keramiker Lene Kersting og arbejdede på en skulptur.

- Når den er færdig, skal den gerne forestille sagnhelten Orion. Det er passende i dagens anledning, fortalte hun fra sit arbejdsbord.

Hun er en del af den stadigt voksende støttegruppe på indtil videre 75 personer.

- Det er et helt unikt sted, og for mig er det en selvfølge, at det skal leve videre, sagde hun.

Himmelfotografen og amatørastronomen Jesper Grønne havde i øvrigt doneret fire eksemplarer af sin bog "Hvad i himlen", hvoraf tre af dem blev bortauktioneret, mens den fjerde fungerede som præmie. Auktionen gav lidt over 1.000 kroner, som går ubeskåret til vennernes videre arbejde for at holde planetariet i live.

Per Jensen og Vivi Braas havde taget turen helt fra Ringe på Fyn. - Vi har hele tiden vidst, at her var et planetarium, og i dag skulle det være, lød det fra parret.
Der blev lavet julestjerner ved juleklippebordet.

Sagen kort


  • Planetariet blev for nogle måneder siden sendt til tælling, da ejeren Aarhus Universitet har set sig nødsaget til at lukke planetariet ved udgangen af december måned.

  • Siden er der blevet arbejdet på højtryk for at finde en løsning, og lokale kræfter har gennem dels en nyetableret støtteforening og i en styregruppe arbejdet på at finde midler til en udviklingsplan.
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Hvorfor? Hvert tredje barn i Aabenraa må se langt efter flere varme hænder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Så er det afgjort: Stort flertal giver grønt lys til nedrivning af Skansegården

Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Annonce