Annonce
Nordtyskland

Plantegift har bredt sig til honning

Engbrandbæger - tysk: Jakobkreuzkraut - er giftig, og giften har bredt sig til honning. CDU i landdagen beskylder miljøminister Robert Habeck for at holde resultatet af laboratorieundersøgelser for hemmelige.

: Planten engbrandbæger har bredt sig eksplosionagtigt i Slesvig-Holsten. Et giftstof, der er skadeligt for nyren, har via bierne bredt sig til honning og det i et omfang mere end fem gange grænseværdien.

Annonce

KIEL. Igennem en årrække har den giftige engbrandbæger bredt sig med eksplosionshastig hast i Slesvig-Holsten og det ikke mindst på de ekstensivt dyrkede arealer, der ejes af den offentlige fond Stifung Naturschutz.

Giften fra den lysende gule plante finder vej til honningen. I år er det særligt slemt, for som miljøminister Robert Habeck (De Grønne) erkender, så betyder den våde og småkolde sommer, at risikoen for det leverskadende giftsstof pyrrolizidinalkaloiden (PA) overføres til honning bliver særlig høj. Grænseværdien er 140 mikrogram pr kilo. Stikprøver har vist, at der er over 1000 mikrogram pr. kilo.

CDU i landdagen mener, at laboratorieundersøgelserne holdes hemmelige.

- Vi får den mistanke, at man ønsker at trække tiden ud, siger Hauke Göttsche fra partiet, der får opbakning fra FDP.

Biavlere har indtil den 23. september gratis kunnet få deres honning testet. Normalt har et laboratorium brug for 10 dage for at teste produktet.

- Mange biavlere i delstaten er fortvivlede, og forbrugerne er usikre efter at hørt om problemet i pressen, siger Götttsche.

Ministeriet forsvarer sig med, at man har forlænget fristen til den 15. oktober, og at der stadig kommer henvendelser fra biavlerne, oplyser en talsmand og beder om forståelse. Ministeriet anbefaler biavlerne at blande forskellig honninghøst, så grænseværdien kommer under 140 mg/kg. Det vender CDU sig skarpt imod.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Irene tog springet før denne uges massefyringer på Danfoss: - Jeg ville ikke være en af de sidste tilbage

Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce