Annonce
Læserbrev

Plast

I SF kan vi godt følge Jakob Lose i, at vi skal passe på, at vi ikke kommer til at gå i for små sko, når vi taler ny plaststrategi.

Vi vedtog på sidste byrådsmøde en rigtig god strategi, med mindre plast og mere genanvendelse. Planen sætter både visionært og konkret fokus på vores håndtering af engangsplast i Esbjerg Kommune.

Vi erstatter engangsplast, ved større arrangementer, med genanvendelige og mere miljørigtige materialer.

  • Vi vil anvende engangsservice af bioplast, der på sigt kan komposteres, sammen med madaffald.
  • Vi starter et pilotprojekt med affaldssortering i etageejendomme i Esbjerg by, et tiltag som også er en national udfordring, og hvor vi kan blive foregangskommune.

Disse og mange flere konkrete tiltag sætter vi nu i gang, ligesom der er enighed om, at det er slut med at sende et hav af almindelige heliums balloner til himmels, i hvert fald ifølge Jakob Loses udmelding, og den er vi enige i.

I SF mener vi at det er vigtigt at vi holder os på jorden og fortsat udvikler plaststrategien med konkrete tiltag der giver mening.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Danmark For abonnenter

Svindlere bombarderer danskere: Lisa blev stresset, nervøs og er stadig utryg

Annonce