Annonce
Læserbrev

Plastik flyder frit på mark

Debat: Ude på Sode Hede har Haderslev Kommune givet tilladelse til, at Bram I/S må bruge 50.000 tons slagger fra affaldsforbrændinger som fundament under svinestalde til 40.000 svin/år.

Ifølge datablade indeholder forbrændingsslaggen forskellige tungmetaller (selvfølgelig inden for lovens rammer) Det indeholder så også en hel del plastik, der fyger rundt på området - også i kornmarken overfor (det har jo blæst en del) så vi må da håbe at det er Brams egen mark, så det bliver hans egne svin, der kommer til at æde det. Forbrændingsslaggen indeholder også en del metal, aluminium og kobberrør. I tilladelsen står at : Forbrændingsslaggen må opbevares højest fire uger uden overdækningen, og opbevaringen skal foregå på et sandlag indenfor det areal, hvor forbrændingsslaggen udlægges: De 4 uger er jo faktisk gået nu - og slaggen ligge frit fremme - den skulle også ligge på et sandlag - det gør den ikke - men kommunen var ude og føre tilsyn - og vurderede, at der var sand nok i jorden til, at det kunne godkendes - så nu er vi lidt spændte på - herude på Næsset - om de også vurderer, at der er plastik nok i forbrændingsslaggen til, at det kan godkendes som overdækningen.

Annonce
Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce