Annonce
Haderslev

Udsat for groft hærværk: Plastik-kunst ved Streetdome skulle være samtalestarter - nu er det ødelagt

Noget af den brugte plastik bliver doneret til Kunsthal 6100. Den plastik bruger de til at lave nye kunstværker. Foto: Martin Rye.
Streetdome i Haderslev har fået en stor plastikinstallation ødelagt. En 40-årig mand mistænkes for at have beskadige kunstværket med en kniv. Installationen skulle være med til at starte en plastik-debat.

Haderslev: - Det kommer til at minde om noget fra en rumfilm

Sådan beskrev Morten Bennedsen, leder ved Streetdome, en interaktiv kunstudstilling udelukkende bestående af så store mængder tape, at folk kunne gå rundt i den.

Det kan de ikke længere.

Cirka to måneder efter at udstillingen blev sat op, ligner den nu en grå sky, der hænger over skaterbanen i den store kuppel ved Haderslev Havn. Lørdag den 12. oktober klokken 12.07 blev kunstværket udsat for groft hærværk. Politiet mistænker en 40-årig mand for at have skåret i plastikkunstværket med en kniv. Manden havde kappet den forbindelse, der skulle holde installationen fast til gulvet.

Annonce

Jeg håber, at folk begynder at reflektere over, hvad der egentlig er rigtig og forkert, når det kommer til plastik.

Morten Bennedsen, leder ved Streetdome i Haderslev.


Samtalestarter

De mange brugte ruller tape skulle ikke bare fungerer som blikfang – men også som samtalestarter.

- Vi snakker rigtig meget om plastik i år. Jeg håber, at folk begynder at reflektere over, hvad der egentlig er rigtig og forkert, når det kommer til plastik, sagde Morten Bennedsen til JydskeVestkysten den 23. august.

For nuværende kan plastik ende med at blive skiftet ud med hærværk, når kunstværket omtales. Politiet er stadig ved at undersøge sagen. Hvis den mistænkte mand viser sig at være gerningsmanden, vil han blive sigtet for groft hærværk og skal betale et stort erstatningskrav.

Morten Bennedsen har ikke ville kommentere på hærværket.

Politiet mistænker en 40-årig mand for at udført hærværk på kunstudstillingen. Foto: Martin Rye.

Verden rundt med plastik

Det er en kunstnergruppe, der kalder sig Numen/for Use, der står bag den spektakulære installationskunst. Deres tapeinstallationer har taget dem verden rundt. Paris, Melbourne, Berling og Tokyo. Gruppens tre tape-installatører kom til Haderslev som den del af Trekantområdets Festuge.

Planen var, at installationen skulle være i Streetdome fra den 23. august til 1. september. Arbejdet, med at sætte de utrolige mængder plastik op, startede den 16. august. En masse frivillige ildsjæle havde hjulpet til med at få installationen op at køre.

- Vi har haft frivillige, der har tapet på livet løs, så de drømte om tape om natten, sagde Morten Bennedsen.

På Streetdome kan de nu drømme om at tage al plastikken ned igen. Politiet vurderer nemlig, at udstillingen udgør en fare, hvis en besøgende skulle forvilde sig op i kunstudstillingen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Ole Henriksen elsker Sønderjylland

Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce