Annonce
Kolding

Desperate ældre er bange for hjemmeplejen: Hvorfor har I ikke masker på?

Flere borgere, der får hjælp til personlig pleje, undrer sig over, hvorfor medarbejderen som hovedregel ikke går med mundbind. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Direktør Mirela Tanovic fra firmaet Kære Pleje fortæller, at medarbejdere gør et stort arbejde for at forklare urolige ældre, hvorfor ansatte ikke bærer masker, når de kommer tæt på for at hjælpe med personlig pleje.
Annonce

Kolding: Vi oplever desperate borgere, som er bange for os, men alligevel er de taknemmelig for hjælpen og vil aldrig være den foruden. De forstår ikke, at vi ikke har mundbind og dragter på, men vi beroliger dem og forklarer dem reglerne, sådan skriver Mirela Tanovic, der er direktør i plejefirmaet Kære Pleje, i et opslag på Facebook.

- Nogle borgere er bange, og de ansatte fortjener at blive hyldet og rost for deres indsats og fleksibilitet i den her situation. Medarbejderne har en god dialog med vores borgere og bruger en del tid på at forklare, hvorfor vi gør som vi gør, forklarer hun.

Lige som det andet private plejefirma, som borgerne kan vælge, og Kolding Kommune følger Kære Pleje retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen.

- Det sker ofte, at vi bliver spurgt, hvorfor vi ikke har masker på. Når vi forklarer hvorfor, så forstår langt de fleste situationen, fortæller Mirela Tanovic.

Det sker ofte, at vi bliver spurgt, hvorfor vi ikke har masker på. Når vi forklarer hvorfor, så forstår langt de fleste situationen.

Mirela Tanovic, Kære Pleje

Annonce

En har sagt fra

Seniordirektør Annette Lund fra Kolding Kommune har kendskab til én borger, der har sagt hjælpen fra, fordi hun frygter, at de ansatte smitter hendes mand med coronavirus, når de hjælper ham med personlig pleje. Beskeden fra borgeren er, at medarbejderne kun må komme ind i hjemmet, hvis de bruger masker.

Kan du forstå, hun studser over, at vi i supermarkedet skal holde to meters afstand, mens medarbejderen, der yder personlig pleje, kan komme helt tæt på flere borgere uden maske i løbet af en arbejdsdag?

- Jeg kan godt forstå, at man spørger os, om alt er, som det skal være. Og det gør borgerne også, men ikke i et omfang, så vi oplever det som problematisk. Det er ikke mit indtryk, at borgerne er desperate. Men alle, der er i risikozonen og ved, at de kan blive alvorligt syge, hvis de smittes med coronavirus, er selvfølgelig urolige, siger Annette Lund.

Hun forklarer videre:

- Når både de private plejefirmaer og Kolding Kommune følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger 100 procent, så er det ud fra en tanke om, at styrelsen jo er den højeste myndighed på sundhedsområdet. De har ekspertviden på det her område.

Når medarbejdere ikke skal bruge masker, når de kommer tæt på borgere i risikozonen, kan det så være fordi, der er mangel på værnemidler?

- Det er ikke den begrundelse, Sundhedsstyrelsen giver. Fra styrelsen er meldingen, at vi er godt dækket ind, hvis vi følger de retningslinjer, den har givet os omkring hygiejne.

Annonce

Anbefalingerne

Myndighedernes anbefalinger går på, at ansatte i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen skal bruge masker, når de kommer tæt på borgere, der er mistænkt for at være smittet med coronavirus eller er testet positive.

I anbefalingerne står der ikke noget om, i hvilke situationer der skal bæres maske for at sikre, at den ansatte ikke smitter borgeren.

- Hvis der er den mindste mistanke om smitte, så skal vi sende medarbejderen hjem. Derfor giver det ikke mening at sige til en ansat, at hvis du måske er smittet eller viser tegn på smitte, så skal du taget værnemidler på. Hvis der er tegn på, at medarbejderen er smittet, så sendes han eller hun hjem, indtil de tegn ikke er der mere. Og det gælder, uanset om medarbejderen er ansat i et privat firma eller i kommunen, slår Annette Lund fast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce