Annonce
Esbjerg

Plejehjem åbner igen for aktiviteter for hjemmeboende ældre

Der bliver snart åbnet for aktiviteter for hjemmeboende ældre i visiteret dagtilbud på plejehjemmene i Esbjerg Kommune. Arkivfoto
Dørene til kommunens plejehjem bliver snart åbnet igen for hjemmeboende ældre, der er visiteret til dagtilbud. Både Ældre Sagen, politikere og forvaltningen har ønsket en genåbning under forsvarlige forhold.

Esbjerg Kommune: Efter mere end to måneder uden de daglige aktiviteter i dagtilbud på kommunens plejehjem får hjemmeboende ældre snart mulighed for at vende til deres sociale netværk.

- På mandag begynder vi at ringe rundt til de ældre for at høre til deres behov og ønsker, og så er planen, at vi åbner for aktiviteter på seks af de syv plejehjem med dagtilbud fra mandag den 1. juni. På grund af de fysiske rammer er det desværre ikke muligt at genåbne dagtilbud på Bytoften i Tarp i denne omgang, siger Arne Nikolajsen, der er direktør i Sundhed & Omsorg.

På det seneste møde i Sundhed- & Omsorgsudvalget diskuterede politikerne forslaget om at genåbne dagtilbud på plejehjemmene.

- Vi var indstillede på at gøre det, hvis vi kunne åbne uden at konflikte med de gældende regler og retningslinjer, for behovet er efterhånden stort. De hjemmeboende er ved at være meget pressede af situationen, siger udvalgsformand Olfert Krog (DF).

Politikerne gav forvaltningen frie hænder til at finde en mulig løsning, og den er nu fundet.

Annonce

Plejehjem

Den 18. marts blev der udstedt forbud mod besøg på landets plejehjem på grund af faren for smitte og udbredelse af coronavirus.

Samtidig blev der lukket for de visiterede dagtilbud på landets plejehjem for hjemmeboende ældre.

Ifølge direktør Arne Nikolajsen er der i Esbjerg Kommune 206 daghjemspladser pr. dag fordelt på syv plejehjem i Esbjerg Kommune.

Restriktioner

Men ligesom mange andre ting i samfundet bliver det ikke en tilbagevenden til de normale forhold, når dagtilbuddene åbner.

- Genåbningen bliver under restriktioner. Vi laver specielle indgange kun for brugere af dagtilbud, og aktiviteterne kommer til at foregå på afspærrede områder, typisk fællesarealer, så brugerne af dagtilbud ikke har nogen kontakt med plejehjembeboerne. Af samme årsag bliver der separate toiletter for brugere af dagtilbud, og ellers gælder det, at de selvfølgelig skal overholde alle regler og retningslinjer omkring hygiejne og afstand, og der bliver en begrænsning på mellem otte og ti brugere ad gangen, siger Arne Nikolajsen.

Der bliver således ikke åbnet helt for sluserne, og de enkelte brugere vil få tilbud om én eller flere ugedage i dagtilbud, alt efter ønsker og behov.

Og behovet er bestemt til stede, siger Arne Nikolajsen.

- Nogle borgere trænger efterhånden virkelig til aflastning, for eksempel pårørende til demente, så jeg er glad for, at vi kan åbne igen, siger direktøren.

Socialt underskud

Og den glæde deles af Hanne Meyer, der er lokalformand for Ældre Sagen i Esbjerg.

- Man har måske en tendens til at overse de hjemmeboende ældre, der er visiteret til dagtilbud lidt i det store billede i denne tid med corona, men de har det også virkelig svært. Langt de fleste af dem har isoleret sig derhjemme og passer ekstremt meget på, fordi de er ekstra udsatte. Mange er rigtig bange, og det er ekstra slemt for dem, der bor alene og måske endda har mistet deres partner for ikke så længe siden. De er ved at være i et meget stort socialt underskud på grund af nedlukningen, så det er meget kærkomment og tiltrængt, at der igen lukker op for aktiviteterne i dagtilbud på plejehjemmene. Det er nok i mindre grad bankospil og strikkecafé, de savner, men i højere grad nogle at snakke med om situationen, siger Hanne Meyer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce