Annonce
Kolding

Plejehjem ansatte tre gymnasieelever i fritidsjob: Sådan er det gået

90-årige Esther Pedersen og Trine Schelde Eriksen, der er gymnasieelev med fritidsjob på plejehjemmet Vesterlede, hygger sig. De har snakket om, at Esther har boet på Farrisvej i Ødis Bramdrup. Trine bor på samme vej. Foto: Yilmaz Polat
Den 18-årige gymnasieelev Trine Schelde Eriksen har siden februar haft i fritidsjob på Vesterled. Her fortæller social og sundhedshjælper Karen Jørgensen og beboer Esther Pedersen, at de er glade for Trine og de to andre gymnasieelever, der har fritidsjob på plejehjemmet.

Ødis: 18-årige Trine Schelde Eriksen er i fuld gang på sit fritidsjob. Hun skubber rundt med sin vogn og samler vasketøj fra lejlighederne på plejehjemmet Vesterled. Her er en del vasketøj, som hun tager sig af.

- Jeg forbereder også bakker med morgenmad, dækker bord, rydder af, fylder og tømmer opvaskemaskinen, og her i sommerferien har jeg nogle gange hjulpet med rengøringen.

Hun har en arbejdsseddel med de faste opgaver, hun skal løse. Trine er en af de første studenter, der er blevet ansat som medhjælper på et plejehjem i Kolding. Der er tale om et forsøg, som skal evalueres efter sommerferien.

- Det meste af tiden går med rutineopgaver. Når jeg tager de praktiske opgaver, så behøver personalet ikke tænke på dem, det frigiver bedre tid til at beboerne.

Efter en grundig oplæring i februar blev hun og to øvrige gymnasieelever på 18 år ansat i fritidsjob på stedet.

- Jeg søgte jobbet, fordi jeg altid godt har kunnet lide at omgås og hjælpe andre mennesker. Det er hyggeligt at have et fritidsjob på et plejehjem, især fordi det er i Ødis, og jeg er selv fra lokalområdet. Og så er det et fritidsjob, hvor man føler, at man gør en forskel, både for de ansatte og for beboerne, fortæller Trine.

Annonce

Tre i fritidsjob

Plejehjemmet Vesterled ansatte i februar tre 18-årige gymnasieelever i fritidsjob. De tre skal på skift arbejde fra klokken halv otte til klokken halv to i weekenderne. De skal løse praktiske opgaver, som det faste personale hidtil har løst. Dermed frigøres tid, så de faste medarbejdere kan bruge på at give de ældre pleje og omsorg.

Her i sommer, hvor rengøringspersonalet har ferie, har de unge i fritidsjob også givet en ekstra hånd med rengøring.

- Vi letter hverdagen

Hun siger hej til de beboere, hun møder, mens hun går rundt med vasketøjs-vognen.

- Jeg arbejder rigtig meget i fællesområderne, og i og med at jeg er her fast hver tredje weekend, så kender beboerne mig efterhånden. Selv om jeg har nok at se til, så har jeg altid tid til at høre, hvad de har at sige.

Hun føler sig rigtig godt modtaget af personalet.

- Man kan godt mærke, at de er glade for at få ekstra hjælp. Her er en hyggelig atmosfære, og det er et rigtig godt fritidsjob, siger Trine.

Her i sommerferien tager hun og de to øvrige studentermedhjælpere ekstra timer.

- Vi kendte hinanden, inden vi blev ansat her, og det gør det nemmere, hvis vi skal bytte vagter.

Trine er sikker på, at hun også i fremtiden vil arbejde med mennesker.

- Det har jeg altid gerne ville. Og jeg vil rigtig gerne læse psykologi på universitet, efter jeg er blevet student.

Trine, der efter sommerferien skal i 3. g på Munkensdam Gymnasium, understreger, at hun og de øvrige studentermedhjælpere ikke tager plejepersonalets opgaver.

- Vi letter deres hverdag ved at tage nogle af de andre opgaver, som de måske har haft svært ved at nå førhen, understreger hun.

To job slået op

Det er social- og sundhedshjælper Karen Jørgensen, der har lært de tre studentermedhjælpere op. Ud over de praktiske opgaver, har de også fået gennemgået ting som reglerne om tavshedspligt.

- De har alle tre en god indgangsvinkel til vores beboere, og de er gode til at smalltalke og gå til hånde, siger Karen.

Hun er i gange med at skrabe kartofler sammen med beboer Johanne Petersen.

Kartoflerne gravede Karen op hjemme i sin have aftenen før, og de skal serveres til middag med baconsteg og sommerkål.

- Som personale er vi rigtig glade for studentermedhjælperne. Det kniber lidt med at skaffe uddannet personale, og de unge er en god hjælp. De aflaster os ved at klare en del af det praktiske arbejde. Her på det seneste, hvor rengøringspersonalet har ferie, har de også hjulpet med rengøring.

Vesterled søger lige nu medarbejdere til to stillinger med ansøgningsfrist den 24. juli.

- Både personale og beboere har taget godt imod de studerende. De fortæller lidt fra deres hverdag og skoleliv og giver et frisk pust. Når de møder på arbejde, er det med et smil på læben og godt humør, beskriver Karen.

Trine Schelde Eriksen er i gang med vaksetøjet. Det er en af de praktiske opgaver, hun løser, når hun passer sit fritidsjob på plejehjemmet Vesterled. Hun snakker gerne med beboerne, men løser ingen plejeopgaver. Foto: Yilmaz Polat

God løsning for begge parter

Fagforbunden FOA udtrykte skepsis, da det kom frem, at Kolding ville ansætte studentermedhjælpere på plejehjem. Her havde man foretrukket, at Kolding Kommune havde gjort det attraktiv for de nuværende ansatte at gå fra deltid til fuldtid frem for at ansætte unge i fritidsjob.

- Det synes jeg er lidt unfair over Trine og de andre piger. At ansætte dem her er en udmærket løsning for begge parter. Trine vil gerne være psykolog og de to andre sygeplejersker, så at arbejde her giver dem en god ballast. Samtidig har vi god brug for de ekstra hænder. Blandt de ansatte her er ingen sure miner over, at de er blevet ansat. Selvfølgelig ville de hellere have faglærte, som også kunne tage plejeopgaver, men dem er der mangel på, siger Karen.

Johanne Pedersen, der bor på Vesterled, hjælper social og sundhedshjælper Karen Jørgensen med at skrabe de kartofler, som Karen aftenen før gravede op i sin have. Det er Karen, der har stået for at lære Trine Schelde Eriksen og de to andre gymnasieelever op til jobbet på plejehjemmet. Trine ses i baggrunden. Foto: Yilmaz Polat

Fra samme vej

Esther Pedersen bor på Vesterled. Hun klarer selv sit vasketøj og hjælper også med andre praktiske opgaver på Vesterled, men hun har lagt mange til unge medhjælpere.

- Jeg møder dem jo hver gang, de er på arbejde. De er et frisk pust, og det er dejligt. Jeg kan ikke lige huske, hvad du hedder, siger hun til Trine.

Så Trine siger sig navn.

- Nåh ja, Trine. Du er også fra Ødis Bramdrup, siger Esther.

Esther stammer fra Als, men da hun blev gift, boede hun og hendes man i en årrække på Farrisvej i Ødis Bramdrup.

- Vi har snakket om, at det er den vej, jeg bor på nu. Det er lidt sjovt, siger Trine.

Esther flyttede ind på Vesterled i juni 2015 sammen med sin mand, da han blev syg.

- Han døde i 2016, og så var det meningen, at jeg ville flytte ud igen, men jeg blev, for jeg havde alderen til det, siger Esther, der er 90 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce