Annonce
Trekantområdet

Plejehjem får to millioner kroner til hygge: Ville være rart med mindre præg af institution

Hvor hyggeligt er der på et plejehjem? Kan det gøres mere hjemligt? To millioner kroner fra Fredericia Kommunes senior- og handicapudvalg sendes nu afsted til de syv hjem. Der kunne måske indrettes en systue, et herreværelse - eller stilles flere blomster frem? Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Kunne der indrettes et herreværelse eller en systue? Eller hvad med bløde stole og ugeblade i den tomme niche? Politikere sender penge afsted til de ældres hverdag.
Annonce

Fredericia: Den kvarte milliard, Fredericia Kommune låner på favorable vilkår for at sætte gang i nyt på grund af corona, anvendes også på plejehjemmene.

To millioner kroner bruges på at gøre dem mere hjemlige. Det har senior- og handicapudvalget netop besluttet.

Forslaget er Dansk Folkepartis og en af byrådsmedlem, Susanne Eilersens, kæpheste.

Der er allerede kroge og hyggehjørner rundt om, kunst, planter og rum til forskellige aktiviteter. Men politikerne i udvalget gør det muligt at tænke endnu mere kreativt.

Der er gjort en del, men jeg synes også, møbler og indretning nogen steder er lidt for industri-agtige.

Susanne Eilersen (DF), senior- og handicapudvalget, Fredericia Kommune

Annonce

Friske farver?

- Vi vil lade det være op til beboerne, personalet og de pårørende ude på hvert plejehjem at komme med idéer, forklarer Susanne Eilersen til Fredericia Dagblad.

På andre plejehjem i landet har de blandt andet indrettet herreværelser, systuer, frisør, biograf eller legeområde til besøgende børn. Dørene ind til beboernes stuer kunne måske også males i forskellige farver. Meget afhænger dog af plejehjemmets størrelse og oprindelig indretning.

Planerne skal føres ud i livet i år.

- Der er gjort en del, men jeg synes også, møbler og indretning nogle steder er lidt for industri-agtige, siger Susanne Eilersen.

Annonce

Sådan fordeles pengene:

De to millioner fordeles med 100.000 kroner i grundbeløb til hver af de syv plejehjem.

300.000 kroner går til en fælles pulje, hjemmene tillige kan søge i. Den sidste million fordeles på de syv plejehjem efter antal beboere.

Det forklarer udvalgsformand, Lars Ejby Pedersen (S).

Kommunens plejehjem er Hybyhus på Lundingsvej, Madsbyhus og Ulleruphus på Lumbyesvej, Rosenlunden på Nørrebrogade, Othello i Herfordparken ved banegården, Stævnhøj i Taulov og Øster Elkjær i Erritsø.

Annonce

Byg smartere

Susanne Eilersen argumenterer, at der ved fremtidige budgetlægninger bør sættes faste beløb af til hjemliggørelse af plejehjem, og at det ligefrem tænkes ind i nye plejeboliger, at de indrettes i mindre afdelinger eller klynger.

Så institutionspræget træder i baggrunden.

- Med corona har vi jo også set, at der kan være et behov for at kunne dele op og lukke sektioner ned på et plejehjem, peger hun på.

Annonce

Nyt plejehjem

Nybyggeri kan blive aktuelt om få år.

På samme møde i senior- og handicapudvalget fik medlemmerne nemlig forelagt første del af en analyse af de fremtidige plejebehov. Analysen bad byrådet om i forbindelse med budgetlægningen for 2020.

En befolkningsfremskrivning viser, at antallet af 80-årige og ældre i kommunen stiger med 1622 personer frem mod år 2032. Det er mere end 60 procent. Samtidig lever vi heldigvis sundere og længere. Vi bliver også mere selvhjulpne, men i sidste ende øges behovet for hjemmepleje eller en plejehjemsplads i den sene ende af de flere år, vi kan forvente at leve i. Det betyder flere udgifter for Fredericia Kommune - mellem 63 og 131 millioner kroner i løbet af de næste 12 år, lyder skønnet. Derfor slår både Susanne Eilersen og Lars Ejby Pedersen fast, at der skal bygges et nyt stort plejehjem.

Den fulde analyse af fremtidens pleje foreligger i løbet af 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce