Annonce
Aabenraa

Plejehjem kan blive til nyt forsamlingshus

Sådan kunne et nyt Tinglevhus komme til at se ud. Den bageste bygning er en del af det nuværende plejehjem og indrettet med små lejligheder. De kan eventuelt bruges til udlejning som en del af driften af et nyt Tinglevhus. Illustration: Aabenraa Kommune
Hvis der er bred opbakning i Tinglev, er politikerne indstillet på at hjælpe et nyt Tinglevhus på vej. Planen er at placere det på plejehjemmets grund.

TINGLEV: I Tinglev er der hverken kro eller forsamlingshus længere, men måske er der håb forude, hvis ellers byens indbyggere vil løfte i flok.

Det kom frem, da Aabenraa Kommune i denne uge inviterede til borgermøde om fremtiden for Plejehjemmet Grønningen. Snart går byggeriet af et nyt plejehjem i gang, og spørgsmålet er, hvad der skal ske med de gamle plejehjemsbygninger på Grønnevej.

En nedrivning af det meste af plejehjemmet og et nyt Tinglevhus på grunden er en mulighed, som indgik i kommunens præsentation på mødet.

Borgerne i Tinglev viste stor interesse for sagen, og der måtte slæbes ekstra stole ind i det lille mødelokale i Borgerhuset.

Det glæder Poul-Erik Thomsen, der er formand for TinglevForum - en paraplyorganisation for foreningerne i Tinglev, som gennem flere år har arbejdet for, at byen kunne få et nyt samlingssted.

- Vi frygtede, at interessen for et nyt Tinglevhus var ved at dø ud, men der var faktisk et kæmpe fremmøde - både af borgere og af politikere, siger han.

Annonce

Forslag til 13,5 millioner

Spørgsmålet om, hvordan et kommende Tinglevhus skal indrettes, og hvor stort det skal være, ligger langt fra fast endnu.

På mødet viste kommunen et eksempel på, hvordan et Tinglevhus kunne komme til at se ud med en bygning i to etager og plads til 125 gæster ad gangen. Det vil i runde tal koste 13,5 millioner kroner plus 2,5 millioner til nedrivning af størstedelen af det nuværende plejehjem.

Opbakning

Borgmester Thomas Andresen (V) præsenterede borgerne for muligheden for at få et nyt Tinglevhus på den tidligere plejehjemsgrund.

De nuværende bygninger er i meget dårlig stand - det er derfor, kommunen nu bygger et nyt plejehjem. Det har vist sig, at det kun kan betale sig at bevare den ene fløj, som indeholder nogle af plejehjemmets lejligheder.

Resten af det gamle Grønningen skal ifølge kommunens oplæg rives ned, og en del af denne grund kan ifølge kommunens oplæg bruges til at opføre et nyt Tinglevhus.

Det er dog ikke noget kommunalt projekt i den forstand, at kommunen vil betale det hele. Det kræver bidrag fra både de lokale og fra fonde.

- Hvis borgerne i centerbyerne kan samles om et projekt, der skaber nyt liv i byen, så vil vi gerne bakke op. Men det er vigtigt, at der er et bredt ejerskab. Det skal ikke være kommunens projekt - heller ikke, når det er opført og skal drives, understreger Erik Uldall Hansen, socialdemokratisk borgmesterkandidat, der deltog i mødet.

Philip Tietje (V), der er formand for vækstudvalget for land og by, er også positiv over for et nyt Tinglevhus, men understreger, at den lokale opbakning skal være på plads.

- Det vil kræve en betragtelig egenfinansiering, hvis vi skal i mål. Det er en udmærket idé at bruge den nuværende værelsesfløj til noget udlejning, men man skal ville det her, og både de danske og de tyske foreninger skal bakke op, understreger Tietje.

Borgermøde

- Nu indkalder TinglevForum til et borgermøde, hvor vi skal drøfte, om det er en god idé med et nyt Tinglevhus, og hvad det i givet fald skal indeholde. Derefter skal vi finde frem til en driftsform, siger Poul-Erik Thomsen.

- Borgermødet bliver også afgørende for, om der er grundlag for, at vi begynder at samle en million kroner ind lokalt. Det er nemlig forudsætningen for, at kommunen bakker op om projektet, tilføjer han.

De spørgsmål skulle gerne være afklaret til maj. Bagefter skal økonomiudvalget tage stilling til, om det er en god idé med et nyt Tinglevhus på plejehjemmets grund, og til efteråret kan projektet så komme med i budgetforhandlingerne.

Det sættes dog tidligst penge af på budgettet for 2022.

Hvis kommunen vil støtte et nyt Tinglevhus, giver det grundlag for at begynde at søge penge hos forskellige fonde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce