Annonce
Sønderborg

Se videoen: Sådan forsøgte sosuhjælper at opmuntre isolerede plejehjemsbeboere

Sosuhjælper Marianne Rahn syntes, det var en trist jul, beboerne havde udsigt til, og derfor tog hun initiativ til at give blandt andet Rita Pedersen håndpleje. Det var få dage før, beboerne skulle være i isolation. Privatfoto: Marianne Rahn
Da smitteudbruddet var værst, måtte Dybbøl Plejecenter have hjælp fra andre plejehjem for at klare opgaverne.
Annonce

Dybbøl: Hvert år til jul og nytår sætter Dybbøl Plejecenter ekstra folk på arbejde. Der skal være tid til hygge over andestegen, som beboere og ansatte spiser sammen ved fint pyntede borde i fællesstuerne, og tid til at skåle i champagne, når året rinder ud.


Jeg havde da tænkt tanken, at vi måske på et tidspunkt ville få det inden døre, men jeg havde ikke drømt om, at det ville gå så stærkt. Vi følte virkeligt, at tiden arbejdede imod os. For der blev ved at komme nye tilfælde.

Maria Helene Johannsen, leder af Dybbøl Plejecenter


Men sådan blev det langt fra i julen og nytåret 2020. Alle beboere var i isolation og måtte ikke forlade deres boliger. Maden blev bragt af ansatte iklædt visir, mundbind og beskyttelsesdragter.

- Juleaften åbnede vi dørene ud til gangene, og så sad beboerne i døråbningerne og skålede og ønskede hinanden god jul, fortæller lederen af Dybbøl Plejecenter, Maria Helene Johannsen.

Sosuhjælper Marianne Rahn kalder det "en frygtelig jul". Det var hende, der fandt på at åbne dørene, sætte musik på og skåle med beboerne:

- De måtte jo ikke kommer ud, og jeg skulle undgå at gå ind og ud hos dem alt for mange gange. And og flæskesteg serverede vi på plastiktallerkener, også af hensyn til smitten. Jeg overvejede at slæbe juletræet ud af fællesrummet og ned ad gangen, så de i det mindste havde træet at se på, men det var for tungt. Det var trist, synes hun.

Mange i den ældre generation husker stadig, præcis hvor de befandt sig, da de hørte, at Sveriges statsminister Oluf Palme var blev skudt. Andre husker det samme fra dengang, terroren ramte tvillingetårnene i New York.

For lederen af Dybbøl Plejecenter Maria Helene Johannsen står lørdag den 19. december mejslet i hukommelsen. Telefonen ringede kl. 21, og en af plejehjemmets ansatte var i røret. Hun fortalte, at hun var blevet testet positiv for covid-19.

Maria Helene Johannsen kørte straks på arbejde.

- Vi havde heldigvis en drejebog for, hvad vi skulle aktivere, hvis og når sådan noget skete: Den ansatte skulle selvfølgelig sendes hjem. Alt skulle sprittes af. Alle beboere skulle isoleres, og de pårørende informeres, fortæller Maria Helene Johannsen.

Annonce

Nye smittede for hver test

Alle beboere og ansatte blev podet. Svarene på prøverne kom dagen efter og afslørede, at tre andre personer også var smittet med covid-19.

Og sådan blev det ved. Hver gang der blev taget prøver, var der nye, som viste sig at være smittet. Da det var værst, var der konstateret corona på tre ud af plejehjemmets seks boenheder.

- Jeg havde da tænkt tanken, at vi måske på et tidspunkt ville få det inden døre, men jeg havde ikke drømt om, at det ville gå så stærkt. Vi følte virkeligt, at tiden arbejdede imod os. For der blev ved at komme nye tilfælde, beretter Maria Helene Johannsen.

Da det toppede, var fem beboere indlagt på sygehuset. En af dem viste sig dog at være syg med andet end corona. På plejehjemmet var nogle beboere smittede, men symptomfrie, mens andre gennemgik et influenzalignende forløb, der krævede ekstra tilsyn og pleje.

- De havde det rigtigt dårligt og var sengeliggende, så vi lå vandret. Samtidig skulle vi jo være ekstra påpasselige med ikke at sprede smitten, og der var mange praktiske spørgsmål, personalet skulle tage stilling til. Hvordan vender man f. eks en affaldssæk, så man sikrer andre mod smitte? Hvordan går man ud og ind af beboernes bolig? Det er jo normalt ikke noget, vi skal tænke over, fortæller Maria Helene Johannsen.

Annonce

Juleaften glemt igen

Beboerne tog det pænt, husker lederen.

- Mens det skete, har mange oplevet et savn, men bagefter kunne en del beboere ikke huske juleaften. Vi har mange demente, og her var den største udfordring, at ikke alle forstod at holde sig isoleret. De gik ud af deres lejligheder, fortæller lederen.

At holde øje med dem, der søgte ud i fællesarealerne, var en ressourcekrævende opgave, samtidig med, at en del af personalet var sendt hjem, fordi de selv var smittede eller nær kontakt til en smittede. Af hensyn til smitterisikoen lod det sig ikke gøre at tilkalde hjælp fra plejehjemmets andre boenheder, så gennem flere dage måtte personalet have hjælp fra andre af Sønderborg Kommunes plejecentre til at besætte 12 vagter.

Men hvis Maria Helene Johannsen havde frygtet kritik fra de pårørende, var det uden grund:

- De tog det også utroligt fint. De var selvfølgelig kede af, at de ikke kunne være sammen med deres ægtefælle, mor eller far. Nogle var også bange for, at det var dem, der havde bragt smitten med indenfor, men den dag i dag ved vi ikke, hvor det kom fra, forklarer hun.

Plejehjemmet ved heller ikke, om det var ét tilfælde, der bredte sig rundt i huset, eller om flere tilfældigvis blev smittede på samme tid.

Annonce

Gunhild døde

Der bor 59 ældre på Dybbøl Plejecenter. Omkring 20 gange om året går flaget på halv, når en af dem dør. Det skete også 4. januar, hvor 96-årige Gunhild Sparholt Rasmussen sov ind. Hun var en af dem, der var blevet indlagt på sygehuset med covid-19.

- Hun kunne også være død af en almindelig influenza, og vi har intet at kritisere plejehjemmet for. Jeg har kun ros tilovers for deres indsats. De har virkelig gjort alt, hvad de kunne for at bremse det. De tog alle forholdsregler, og jeg kan ikke se, at de kunne have gjort det anderledes, fremhæver hendes søn Philip Sparholt.

Først 30 dage efter, at Maria Helene Johannsen blev ringet op lørdag aften før jul, var der endelig noget at fejre. Alle beboere og ansatte blevet testet negative to gange, og der kom rundstykker, kringle og Dannebrog på bordene i fællesrummene.

- 18. januar blev alle boenheder åbnet igen. Det var bevægende dag. Især for hus C, som har været mest ramt. Jeg håber, vi aldrig kommer til at opleve det igen, siger Maria Helene Johannsen.

Mandag 25. januar er beboerne i øvrigt blevet vaccineret for anden gang. Alle bortset fra en enkelt ønskede at få et stik, men syv er endnu ikke færdigvaccineret, da de var syge, første gang lægerne kom forbi.

Læs en af de kommende dage om beboeren Gunhild Sparholt, der døde med covid-19.

Mundbind og visir har været en del af de ansattes hverdag i snart et år og er det stadigt. Også for Maria Helene Johannsen, leder af Dybbøl Plejecenter. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce