Annonce
Kolding

Plejehjemsbeboere og hjemmehjælpsmodtagere undgår rædselsscenarie: - Ældre slipper nådigt

Seniorudvalgsformand Søren Rasmussen fortæller, at forligspartierne bag budgettet er enige om, hvordan området skal spare 7.950.000 kroner på budgettet næste år. Foto: Søren Gylling
Forligspartierne i byrådet er enige om, hvordan de vil spare otte millioner kroner på seniorområdet. Hjemmehjælpen og hverdagen på plejehjemmene rammes stort set ikke. Besparelserne betyder dog, at stillinger nedlægges og pårørende til demente mister halvanden times afløsning i eget hjem om ugen.

Kolding: Forligspartierne bag budgettet er allerede enige om, hvordan besparelser på 7.950.000 kroner skal findes på seniorområdet.

- For mig har det været vigtigt, at besparelserne ikke gik ud over den daglige hjemmehjælp og hverdagen på plejecentrene. Og det er lykkedes. De ældre slipper nådigt. Hvis vi skulle have fundet flere besparelser, så var det blevet meget alvorligt, og vi kunne være endt i et rædselsscenarie, siger seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF).

At besparelsen endte på otte millioner kroner skyldes, at seniorudvalget har fået forhøjet sin bevilling med 6,5 millioner kroner i forbindelse med budgetforhandlingerne.

Helt fri går de ældre dog ikke. Hidtil har hjemmehjælpsmodtagere kunnet få to timers ekstra rengøring om året, og den mulighed bliver afskaffet.

Pårørende til demente bliver også direkte berørt af besparelserne. De har hidtil kunnet blive afløst tre en halv time om ugen. Den hjælp bliver skåret ned til to timer om ugen. Ændringen berører ti pårørende.

- Det er ikke så lang tid siden, at vi forhøjede hjælpen, og jeg vil gerne genindføre tre en halv times afløsning igen, når vi får råd til det, siger udvalgsformanden.

Annonce
- For mig har det været vigtigt, at besparelserne ikke gik ud over den daglige hjemmehjælp og hverdagen på plejecentrene. Og det er lykkedes. De ældre slipper nådigt. Hvis vi skulle have fundet flere besparelser, så var det blevet meget alvorligt, og vi kunne være endt i et rædselsscenarie.

Søren Rasmussen, seniorudvalgsformand

Stillinger nedlægges

Den største enkeltbesparelse er på tre millioner kroner og skal findes på området "effektiviseringer og tilpasninger af administrative funktioner". Det indebærer, at omkring seks stillinger nedlægges.

- Helt præcist hvor det rammer, kan jeg først fortælle, når de berørte medarbejdere er informeret, siger han.

Derudover nedlægges yderligere tre stillinger. Det drejer sig om to stillinger som læringspartnere i henholdsvis hjemmesygeplejen og hjemmehjælpen. En læringspartner tager med rundt, observerer og giver gode råd om, hvordan arbejdsopgaverne løses bedst. Et job som palliationssygeplejerske er den tredje stilling, der nedlægges. Palliationssygeplejersker arbejder med mennesker, der er i livets sidste fase.

- Sidste år blev der ansat en ekstra palliationssygeplejerske ved de to pladser i Gæstehuset på Vesterløkke i Sdr. Bjert. Vedkommende kan løse flere opgaver, og den vej rundt kan der undværes en stilling. Forvaltningen forventer ikke, det vil ændre den service, som borgerne modtager, forklarer han.

Søren Rasmussen understreger, at besparelserne er alvorlige for de medarbejdere, der bliver ramt.

- På nær på det administrative område så er seniorområdet et sted, hvor der er brug for mere personale. Så de ansatte, der har med borgere at gøre, vil vi formentlig kunne omplacere, vurderer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce