Annonce
Billund

Plejehjemsbeboerne Stella og Tove tager ud med ny Christianiacykel

Jytte Nielsen fra vennekredsen hjalp Tove Petersen og Stella Bjerrum med at få tæppet spændt godt fast hen over benene. Så var de to damer ellers klar til at tage en tur med cykelpilot Knud Hovmøller. Foto: Søren Gylling

Gråvejr og kulde er ingen hindring for Stella Bjerrum og Tove Petersen. De vil gerne med ud at cykle hver eneste uge, og nu er der en ny rickshawcykel at få ture på.

Grindsted: Det kan da godt være, at balancen ikke er så god længere, men derfor kan man godt være fuld af livsmod og lyst til at komme ud i verden. Sådan er det i hvert fald for Tove Petersen og Stella Bjerrum, når det gælder at komme på cykeltur sammen med Knud Hovmøller.

Derfor var de to også blandt de første til at prøve den nye Christianiacykel, som vennekredsen onsdag kunne forære til plejecentret på Sydtoften i Grindsted

- Nej, hvor er det dejligt. Jeg glæder mig sådan til at komme ud og køre, lød det fra Tove Petersen, som altid er klar, når cykelpilot Knud Hovmøller ringer og spørger om nogen vil med ud og have vind i håret. Det vil Tove Petersen og Stella Bjerrum altid.

Annonce

Cykling uden alder

Alle har ret til vind i håret. Sådan lyder det slogan, som udgør ligger til grund for foreningen Cykling uden alder. Målet er, at alle de plejehjemsbeboere, der har lyst, skal kunne komme ud og se noget i nærområdet - sikkert ført afsted af en såkaldt cykelpilot.

Billund Kommune har nu tre af de specielle cykler - på Sydtoften og på Billund Plejecenter.

Cykelpiloter er dog en mangelvare.

Sydtoftens aktive vennekreds har skaffet penge til en Christianaicykel, som de onsdag forærede plejecentret. Beboerne tog straks den nye cykel til sig. Foto: Søren Gylling

46.000 kroner indsamlet

Vennekredsen med Jytte Nielsen og Grethe Lydersen i spidsen har gennem ansøgninger til Velux Fonden og Sydbank samt 1000 kroner fra vennekredsen selv skaffet de 46.000 kroner, som sådan en turcykel koster.

- Vi er så glade for, at der nu er nogle flere, der kan komme ud at cykle, sagde Jytte Nielsen, mens plejecenterleder Gurli Gregersen stod ved siden af og smilede stort:

- Det er så fantastisk med vores frivillige. De kommer med det lille ekstra og er bare guld værd. Vi elsker vores venner, erklærede hun.

Det er netop sådan nogle frivillige, Sydbank gerne vil bakke op om:

- Vi har jo en fond til gode initiativer og især frivillige, der gør en forskel. Det er det her projekt et godt eksempel på, sagde Bruno Jochumsen, direktør i Sydbank

Tove Petersen var den første til at prøve den nye cykel. Foto: Søren Gylling

Cykelpiloter søges

Knud Hovmøller har været cykelpilot i halvandet år og kører hver uge en tur - til Engsøen, ud i skoven eller ned i byen. Den frivillige tjans er han næsten alene om, så selv om 15-20 cykelpiloter stillede sig til rådighed, da projektet blev sat i gang, kniber det svært med at få dem til at møde frem, når der skal cykles.

Interesserede frivillige var der dog flere af, da den nye cykel blev vist frem på Sydtoften. Andre kan henvende sig på Sydtoften til Elin Boelskifte, som sammen med Alice Andersen er tovholder for cykelprojektet.

Tove Petersen og Jens Erik Kristensen tog straks nyerhvervelsen i brug. Foto: Søren Gylling
Cykelpilot Knud Hovmøller kom kørende med Jytte Nielsen fra vennekredsen. Vennekredsen har skaffet fondsmidler fra Velux og Sydbank fondene. Foto: Søren Gylling
Jytte Nielsen og Grethe Lydersen fra vennekredsen fik også en tur. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad skal vi med 1. maj?

Statsminister Mette Frederiksen (S) leverer indirekte det måske bedste bevis for, at den traditionelle fejring af arbejdernes internationale kampdag den 1. maj enten bør afskaffes eller finde en anden form: Socialdemokratiets formand stiller ikke op i Fælledparken på denne dag. Epicentret for den danske arbejdskamp, der hvor Louis Pio under Slaget på Fælleden den 5. maj 1872 blev arresteret i sit forsøg på at opnå bedre forhold for landets arbejdere, lige præcis dér ønsker formanden for Socialdemokratiet ikke at stille op. Vi ved godt, at det er hendes og regeringspartiets nærmest maniske trang til at kontrollere og polere virkeligheden, der har været udslagsgivende. For hun vil utvivlsomt, som i øvrigt forgængerne Helle Thorning-Schmidt og Poul Nyrup Rasmussen fra samme parti har oplevet det, blive udsat for larmende protester af enhver art og måske endda overdøvet for rullende kameraer, og det passer dårligt ind i den socialdemokratiske selviscenesættelse. Men det er også et stærkt tegn på, at den vigtigste kamplads for landets arbejdere altså ikke betyder alverden for statsministeren og i hvert fald ikke nok til at blive skrevet i hendes kalender på netop denne dag. I det hele taget er det på tide at kigge med friske øjne på 1. maj, der for manges vedkommende er indskrevet i overenskomsten som en hel eller en halv fridag. For ser man på tilstrømningen til denne dag landet over, er den både aftagende og aldrende. Med god grund. De store afgørende sejre for arbejdstagerne blev vundet for mange år siden; arbejdstidens nedsættelse, lønnet ferie, fem dags arbejdsuge og meget andet har været virkelighed i mange år. De historiske kampe er fortid, fordi arbejdsmarkedet har ændret sig, og den manglende tilslutning skal blandt andet findes i, at man i fagbevægelsen febrilsk klamrer sig til en stråmandsmodsætning, der ikke længere findes mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Det kan folk godt gennemskue. 1. maj i sin nuværende form har overlevet sig selv, der er behov for nytænkning.

Kolding

Sluse, pumpe og p-pladser til regnvand er klar i Kolding om tre-fire år

Kolding

Landmænd ramt af regn og oversvømmelse: Afgrøder sopper i vand

Annonce