Annonce
Billund

Plejehjemsbeboerne Stella og Tove tager ud med ny Christianiacykel

Jytte Nielsen fra vennekredsen hjalp Tove Petersen og Stella Bjerrum med at få tæppet spændt godt fast hen over benene. Så var de to damer ellers klar til at tage en tur med cykelpilot Knud Hovmøller. Foto: Søren Gylling

Gråvejr og kulde er ingen hindring for Stella Bjerrum og Tove Petersen. De vil gerne med ud at cykle hver eneste uge, og nu er der en ny rickshawcykel at få ture på.

Grindsted: Det kan da godt være, at balancen ikke er så god længere, men derfor kan man godt være fuld af livsmod og lyst til at komme ud i verden. Sådan er det i hvert fald for Tove Petersen og Stella Bjerrum, når det gælder at komme på cykeltur sammen med Knud Hovmøller.

Derfor var de to også blandt de første til at prøve den nye Christianiacykel, som vennekredsen onsdag kunne forære til plejecentret på Sydtoften i Grindsted

- Nej, hvor er det dejligt. Jeg glæder mig sådan til at komme ud og køre, lød det fra Tove Petersen, som altid er klar, når cykelpilot Knud Hovmøller ringer og spørger om nogen vil med ud og have vind i håret. Det vil Tove Petersen og Stella Bjerrum altid.

Annonce

Cykling uden alder

Alle har ret til vind i håret. Sådan lyder det slogan, som udgør ligger til grund for foreningen Cykling uden alder. Målet er, at alle de plejehjemsbeboere, der har lyst, skal kunne komme ud og se noget i nærområdet - sikkert ført afsted af en såkaldt cykelpilot.

Billund Kommune har nu tre af de specielle cykler - på Sydtoften og på Billund Plejecenter.

Cykelpiloter er dog en mangelvare.

Sydtoftens aktive vennekreds har skaffet penge til en Christianaicykel, som de onsdag forærede plejecentret. Beboerne tog straks den nye cykel til sig. Foto: Søren Gylling

46.000 kroner indsamlet

Vennekredsen med Jytte Nielsen og Grethe Lydersen i spidsen har gennem ansøgninger til Velux Fonden og Sydbank samt 1000 kroner fra vennekredsen selv skaffet de 46.000 kroner, som sådan en turcykel koster.

- Vi er så glade for, at der nu er nogle flere, der kan komme ud at cykle, sagde Jytte Nielsen, mens plejecenterleder Gurli Gregersen stod ved siden af og smilede stort:

- Det er så fantastisk med vores frivillige. De kommer med det lille ekstra og er bare guld værd. Vi elsker vores venner, erklærede hun.

Det er netop sådan nogle frivillige, Sydbank gerne vil bakke op om:

- Vi har jo en fond til gode initiativer og især frivillige, der gør en forskel. Det er det her projekt et godt eksempel på, sagde Bruno Jochumsen, direktør i Sydbank

Tove Petersen var den første til at prøve den nye cykel. Foto: Søren Gylling

Cykelpiloter søges

Knud Hovmøller har været cykelpilot i halvandet år og kører hver uge en tur - til Engsøen, ud i skoven eller ned i byen. Den frivillige tjans er han næsten alene om, så selv om 15-20 cykelpiloter stillede sig til rådighed, da projektet blev sat i gang, kniber det svært med at få dem til at møde frem, når der skal cykles.

Interesserede frivillige var der dog flere af, da den nye cykel blev vist frem på Sydtoften. Andre kan henvende sig på Sydtoften til Elin Boelskifte, som sammen med Alice Andersen er tovholder for cykelprojektet.

Tove Petersen og Jens Erik Kristensen tog straks nyerhvervelsen i brug. Foto: Søren Gylling
Cykelpilot Knud Hovmøller kom kørende med Jytte Nielsen fra vennekredsen. Vennekredsen har skaffet fondsmidler fra Velux og Sydbank fondene. Foto: Søren Gylling
Jytte Nielsen og Grethe Lydersen fra vennekredsen fik også en tur. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce