TØNDER: Den røde løber var rullet ud, men alligevel var ikke alt, som det plejer at være ved den slags lejligheder.
Champagnen var erstattet med sønderjysk Fuglsang øl, i stedet for pindemadder var der saftige Vollstedt-pølser og på lærredet mødte man ikke Hollywood-superstjerner, men til gengæld flere helt lokale ansigter og amatørskuespillere. De har nogle ting tilfælles: Flere har haft mindre roller i den sønderjyske filmatisering af Erling Jepsens "Kunsten at græde i kor", og så kan de alle tale klingende sønderjysk.
Og sønderjysk blev der talt, da filmen Onkel af den sønderjyske instruktør Frelle Petersen fra Styrtom havde gallapremiere i Biografen 1&2 i Tønder fredag aften. Omkring 100 udvalgte kendte og mindre kendte personer var inviteret og mødt op for at se den film, som i tirsdags vandt hovedprisen på "Tokyo International Film Festival". Frelle Petersen og hans lille filmhold var næsten kun lige landet og måtte stadig knibe sig lidt i armen: Drømmer jeg, eller er jeg vågen?
- Vi blev vanvittig overrasket. Bare det at blive udvalgt blandt 1800 til de 14, der kom med i hovedkonkurrence var helt fantastisk. Filmen blev vist i alt fire gange, og japanerne, som man ellers siger ikke viser følelser i offentligheden, både grinte og græd, fortalte Frelle Petersen, inden biografdøren til premiere-forestillingen i Tønder gik op.
Onkel
Handlingen i filmen "Onkel" foregår på gården Stenbjerg ved St. Emmerske lidt uden for Tønder.
Her bor den 27-årige Kris (spillet af Jette Søndergaard) sammen med sin onkel (Peter H. Tygesen). Efter at have mødt den landbrugsmedhjælper Mike (Tue Frisk Petersen) får Kris øjnene op for, at tilværelsen måske har andet og mere at byde på, end det stille liv på gården i Sønderjylland. Filmens omdrejningspunkt er valget mellem drømme og hjemstavn.
På filmens rolleliste er blandt andet Inger og Ole Caspersen, Løgumkloster, Tove Tersbøl, Skærbæk, og tidligere revy-skuespiller i Tønder Christian Tychsen.
Sønderjyllands Malmros
At han og producent Marco Lorenzen, der i øvrigt er Tønder-dreng, satser helt og holdent på det sønderjyske, er et helt bevist valg.
- Der er så mange film, der spiller de samme steder. Hvis jeg ender med at blive den næste Stig Malmros bare for Sønderjylland, så er det fint, sagde Frelle Petersen.
Og hvad sagde premierepublikummet?
- Fantastisk, finurlig, enorm underholdende, var nogle af de ord, der blev sagt da den første af to forestillinger var forbi.
Publikums dom
Tidligere formand for menighedsrådet i Løgumkloster, Britta Larsen, følte sig særdeles velunderholdt.
-Det var simpelthen fantastisk, men samtidig tankevækkende og sigende. Jeg sad og tænkte et par gange, har det virkelig været sådan?, sagde hun.
Tove Tersbøl, Skærbæk, har en lille bitte rolle i filmen. Også hun så Onkel for første gang fredag aften.
- Jeg var meget glædelig overrasket. Sjov og underfundig, lød hendes spontane dom, og hun så oprigtigt begejstret ud.
Danske undertekster
Hvad de danske filmanmeldere og det danske biograf-publikum mener om den sønderjyske produktion, vil først komme frem i næste uge. Her har filmen officiel premiere over hele landet den 14. november.
Det hører med til hele historien, at Onkel kun findes i en rendyrket sønderjysk udgave. Derfor er filmen i versionen de danske biografer forsynet med undertekster. Det er nok nødvendigt. For næppe alle nord for Kongeåen vil vide, hvad for eksempel "æ gli'e i naue moch" (jeg gled i noget møg, red.) betyder.