Annonce
Nordtyskland

Pludselig er der masser af falske penge i omløb

De flere af sedlerne er af miserabel kvalitet og mangler samtlige sikkerhedselementer. Modelfoto: Colourbox.
Meget dårlige kopier af 10- og 20-eurosedler er blevet brugt som betaling i kantiner på skoler i Slesvig-Holsten. Antallet af falske sedler er generelt steget med 15 procent i delstaten i år.

KIEL: I Slesvig-Holsten er der de seneste uger dukket stadig flere falske ti- og 20-eurosedler op. Bemærkelsesværdigt ofte er sedlerne blevet fundet i kassen på skolekantiner.

- De falske penge blev først opdaget i Hamborg og det sydlige Slesvig-Holsten. Men efterhånden har fænomenet bredt sig til hele Tyskland, fortæller Carola Jeschke, der er talsmand for kriminalpolitiets hovedkontor i Kiel.

Sedlerne er ikke særligt overbevisende. Samtlige sikkerhedselementer mangler, og på bagsiden er der trykt Prob copy – kopi til brug som rekvisit.

Annonce
De falske penge blev først opdaget i Hamborg og det sydlige Slesvig-Holsten. Men efterhånden har fænomenet bredt sig til hele Tyskland.

Carola Jeschke, kriminalpolitiet.

Ofte fotokopier

Kriminalpolitiet i Slesvig-Holsten har i mellemtiden fundet ud af, hvor pengesedlerne stammer fra. De kan købes på asiatiske hjemmesider. Sedlerne er alle forsynet med samme serienummer. Formentlig er forfalskningerne blot produceret på en fotokopimaskine.

Ikke kun de manglende sikkerhedselementer gør de falske penge nemme at opdage. Heller ikke papiret føles som den ægte vare.

Politiet formoder, at pengene kan være sendt i omløb af børn og unge, netop fordi de ofte dukker op i skolekantiner.

- Men nogle af sedlerne er tilsyneladende også med vilje blevet lagt på fortove og andre offentligt tilgængelige steder. Herefter er de blevet fundet af mennesker, der har benyttet dem som betalingsmiddel, siger Carola Jeschke.

Med hensyn til motivet til at smide pengene i det offentlige rum, famler politiet fortsat lidt i blinde. Måske er der tale om en spøg. Men det kan også være en mere udspekuleret strategi, hvor gerningsmænd forsøger at sløre deres spor. Bliver de afsløret i forsøg på at betale med falske penge, vil de pågældende muligvis hævde, at de har fundet sedlerne og betalt med dem i god tro.

300 sedler afsløret

Politiet ønsker ikke at oplyse, hvor mange falske penge af den pågældende type, der er blevet fundet. Man røber dog gerne, at der i indeværende år frem til november er afsløret i alt cirka 300 forfalskede pengesedler, der dog langtfra alle er asiatiske fotokopier. Det er en stigning på 15 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Hyppigst er det i øvrigt hverken tiere eller tyvere, der bliver forfalsket. Mere populær blandt falskmøntnere er 50-eurosedlen, der udgør 60 procent af de opdagede tilfælde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];