Annonce
Esbjerg

Podcast, dans og skrevne ord: Elever digtede videre på kendt forfatters novelle

Elever på Vittenbergskolen har lavet en række produkter som hver deres fortsættelse af en novelle, og nysgerrigheden omkring at se på de andres værker til ferniseringen var stor - men større var lysten til sodavand og snacks dog trods alt. Foto: René Aunsbjerg Fogh
6. og 7. årgang på Vittenbergskolen har som del af projektet "Fokus på fortællingen" digtet videre på en novelle af forfatter Camilla Wandahl. Deres kreative påfund kan ses på Ribe Bibliotek.

Ribe: På et bord på Ribe Bibliotek står en kreation med nogle lerfigurer, som tydeligvis er døde, inde i et tilrodet klasselokale. Denne kreative idé er blot én af mange tolkninger og fortsættelser på børne- og ungdomsforfatter Camilla Wandahls novelle Ruinbyen, som hun i sin tid skrev ud fra ideer fra selvsamme skoleelever fra Vittenbergskolen.

Novellen sluttede med en åben scene, hvorefter det så var op til eleverne at finde ud af, hvad der skulle ske bagefter. Og nu, fem måneder senere, viste eleverne så deres produkter frem ved en fernisering på Ribe Bibliotek.

Der var således både digte, tegninger, malerier og almindelige tekstmæssige fortsættelser af novellen. Derudover var der digitale løsninger som en optaget dans og podcasts. Jonas Bennedsen fra 6.a var én af dem, der gik den digitale vej med en podcast.

Annonce

- Jeg er ordblind, så jeg ville hellere tale om, hvad der skulle ske, i stedet for at skrive det. Det har været nervepirrende og spændende at skulle digte videre, men det er også fedt at få lavet et produkt, jeg er glad for, siger han.

Theis Lorentzen fremlagde tankerne bag sin tegning for de andre elever, da der var fernisering. Foto: René Aunsbjerg Fogh

En anden elev, der gik den alternative og kreative vej i arbejdet, var Theis Lorentzen fra 6.b, der havde lavet en tegning.

- Jeg havde et billede i mit hoved om, hvad der skete, da novellen sluttede, og det var nemmere at tegne det frem for at skrive det. Jeg har tidligere også tegnet meget, så det var oplagt at gøre her, siger han.

Stort engagement

Dermed blev projektet "Fokus på Fortællingen", som skolen, forfatteren og Esbjerg Kommunes Biblioteker har samarbejdet omkring, rundet af. Ideen med projektet er at øge unges interesse for litteratur og læsning gennem arbejde med en forfatter og gennem egne tekster.

Camilla Wandahl var med onsdag formiddag til ferniseringen, og hun glæder sig til at kigge nærmere på elevernes produkter. Efterfølgende vil hun så også give en samlet feedback.

Frode Jeppesen og Nicolaj Sørensen fra 6.b havde tænkt i en ler kreation, da de skulle fortsætte Ruinbyen. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Som forfatter er det fantastisk at skrive bøger, som læserne kan interagere med, og det kan eleverne med den her novelle. Det gør, at læseren får et andet syn på teksten samt litteraturen som helhed, og forhåbentlig opdager unge så, at litteratur er mere end en støvet bog på hylden, forklarer hun.

Trine Wind, der er lærer på 6. årgang, er imponeret over den indsats, eleverne har lagt for dagen.

- Det har været fedt at se, hvor kreative eleverne har været, og jeg tror bestemt, at de frie tøjler, eleverne har fået, har været med til at øge engagementet. Det er endnu svært at sige, om eleverne er blevet mere interesseret i at læse, men vi kunne da se, at flere blev interesserede i Camillas bøger, efter hun havde været på skolen første gang, siger Trine Wind.

Det er både 6. og 7. årgang, der har gennemgået forløbet. I første omgang er det kun 6. klasseelevernes kreationer, der vises frem i uge 41 og 42, mens 7. årgangs produkter ferniseres den 8. november og kan ses på Ribe Bibliotek de følgende to uger.

Støtte fra Kulturministeriet

Projektet "Fokus på Fortællingen" er støttet af Kulturministeriets udviklingspulje ”Læselyst og læsefællesskaber for alle”.

Projektet skal munde ud i et elevrelevant tilbud for de deltagende klasser. Ambitionen er, at tilbuddet skal kunne anvendes af biblioteker og skoler i hele landet, så alt materiale bliver tilgængeligt online.

Camilla Wandahl skrev med en smule hjælp fra eleverne novellen Ruinbyen, og efterfølgende skulle eleverne lave en fortsættelse. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Esbjerg For abonnenter

Dronningebesøg forsinkede flytning af trolden. Nu er det slut med Anker Drømmefanger på lossepladsen på Fanø

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Nordtyskland

Fugleinfluenzaen raser igen: Besætning på 700 gæs blev slået ned

Esbjerg For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor skal gravearbejdet tage så lang tid og spærre vejene helt af?

Esbjerg

Fræk vandalisme: Lokalpolitikers valgplakater fjernet fra lygtepæle

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Kolding For abonnenter

Gerningsvåbnet blev aldrig fundet: 18-årig dømt for at knivstikke ung mand under sammenstød mellem to grupperinger

Tønder

Frandsen vs. Iversen: Meningsmåling giver borgmester Henrik Frandsen markant forspring i valgkampen

Annonce