Annonce
112

Polakker stjal Lego for millioner: Nu skal de i fængsel

Arkivfoto
Seks polske mænd er idømt mellem et år og et år og tre måneder for et storstilet tyveri fra en lastbil på en rasteplads ved Frøslev sidste år. Mændene blev desuden udvist.

Aabenraa: Seks polske mænd er ved Retten i Sønderborg dømt skyldige i et stort Lego-kup sidste år.

Mændene på mellem 21 og 36 år blev idømt fængselsstraffe på mellem et år og et år og tre måneder for tyveriet, som betragtes som af særlig grov beskaffenhed, og de blev desuden udvist af Danmark.

Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Hændelsen fandt sted den 26. oktober 2018 på rasteplads Frøslev Øst, Sønderjyske Motorvej i Padborg.

Her lykkedes det tyvene at stjæle Lego til en værdi af 1,3 millioner kroner ved at skære en lastbiltrailers presenning i stykker for at få adgang til lasten.

Efterfølgende blev tyvene anholdt. Den 21-årige blev anholdt på fersk gerning, mens de øvrige fem blev anholdt i Tyskland.

En enkelt af de seks tiltalte, den 21-årige, blev desuden dømt for et forsøg på et lignende tyveri fra en lastbil den 18. oktober. Han blev dømt i forening med ukendte gerningsmænd.

Annonce

International efterforskning

Efterforskningen i Danmark blev foretaget af Udlændingekontrolafdelingen i Padborg (UKA Vest) under Syd- og Sønderjyllands Politi, som også var ansvarlig for anholdelserne i sagen.

I forbindelse med efterforskningen har der været et internationalt politisamarbejde mellem dansk og tysk politi – blandt andet igennem det såkaldte PCCC (Police and Custom Cooperation Center) – et samarbejde mellem dansk og tysk politi og toldvæsen, der har kontorer i UKA Vest.

Samarbejdet mellem myndighederne gør det muligt at koordinere og dele efterforskningsoplysninger på tværs af landene.

Samtlige tiltalte blev desuden udvist af Danmark i en periode på mellem seks og 12 år. De seks personer modtog dommen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce