Annonce
Udland

Polens regeringschef tager æren for skrotning af EU-klimamål

Det er dyrt for et land i økonomisk omstilling at blive klimaneutral i 2050, siger Polens regeringschef.

Næsten alle EU's 28 stats- og regeringschefer trippede for at sende en aftale i trykken med et mål om klimaneutralitet i 2050.

Men Polens premierminister ville det anderledes.

Mateusz Morawiecki blokerede en aftale for at "beskytte interesserne for polske virksomheder og polske borgere".

- Som alle ved, er bekæmpelsen af klimaforandringer forbundet med meget store omkostninger og risici for lande, som står midt i en økonomisk omstillingsproces, siger Morawiecki efterfølgende ifølge mediet Politico.

Klima- og miljøgrupper har kritiseret, at EU-landene var ude af stand til at nå til enighed om målet, der også blev sløjfet på et topmøde i slutningen af marts. Dengang med modstand fra en større gruppe af EU-lande.

Skulle Polen have sagt ja til klimaneutralitet i 2050, ville det være nødvendigt med en mere "præcist formuleret kompensation", uddyber polakken.

Han havde brug for at vide konkret, hvilken finansiel støtte der ville følge med. Det skal afspejle det niveau, som EU-landet er på, siger Morawiecki,

Under torsdagens topmøde fremgik det af et udkast, at man ville være klimaneutral i 2050. Da det blev blokeret af Polens leder, valgte man i stedet at skrive en fodnote, hvor der står:

- For et stort flertal af medlemslandene gælder det, at man skal være klimaneutral i 2050.

EU's stats- og regeringschefer har natten til fredag taget fat på samtaler om, hvem der skal besætte flere topposter i EU. Det gælder blandt andet posten som formand for EU-Kommissionen og jobbet som EU-præsident.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Bramming samler ind til Knæk Cancer

Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce