Annonce
forside

Politi havde gps-spion på formodet bandebil før LTF-raid

Anklager afslører detaljer om efterforskning af bandekrig under retssag mod formodede bandemedlemmer.

Da tre biler fyldt med kniv- og slagvåbenbevæbnede mænd den 23. oktober 2017 holdt ind ved Mjølnerparken i København, kiggede Københavns Politi på en måde med over skulderen.

I hvert fald havde ordensmagten som led i efterforskningen af den bandekrig, der hærgede hovedstaden på det tidspunkt, placeret en gps-sender på bilen for at kunne følge dens færden.

Det fortæller anklager Maja Schiøtz fredag ved Retten på Frederiksberg. Her er 16 mænd tiltalt for at stå bag et mislykket raid rettet mod fem højtstående medlemmer af banden Brothas og for at have overfaldet en sjette mand.

De fem havde held til at flygte fra den maskerede bevæbnede gruppe. Men kort efter gik gruppen løs på en sjette mand et stykke derfra. Han fik adskillige knivstik og blev slået med en hammer. Han overlevede dog.

Videoovervågning fra Mjølnerparken, hvor det mislykkede raid fandt sted, viser de tre biler. En af dem - en Mercedes - fandt politiet senere samme aften. Den stod et par kilometer væk - på en parkeringsplads i Rantzausgade.

- Politiet har haft en gps-blok monteret på bilen frem til gerningsdagen. Så man har minutiøst kunnet følge den, fortæller Maja Schiøtz.

Oplysningen løfter en smule af sløret for, hvilke efterforskningsmetoder politiet anvender over for banderne. Og gps-senderen er ikke den eneste finurlige efterforskningsdetalje i sagen.

For to af de biler, som deltog i angrebet, blev nemlig fotograferet af en af politiets fotovogne - de såkaldte ATK-biler, fortæller Maja Schiøtz.

Den holdt på Tagensvej, hvor det efterfølgende knivoverfald fandt sted. Her blitzede den de to gerningsbiler, og de billeder indgår som bevismateriale i sagen, fortæller Maja Schiøtz.

Hun har ikke fortalt, hvorvidt bilen holdt der for at gennemføre en regulær fartkontrol, eller om den var anbragt der, fordi der netop var god grund til at holde øje med området, som på det tidspunkt var hærget af bandekrig.

De 16 tiltalte i sagen nægter sig alle skyldige. Alle benægter de pure at have været på gerningsstedet på gerningstidspunktet. Flere af dem erkender, at de har været LTF'ere, mens andre benægter det.

Sagen fortsætter frem til slutningen af marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce