Annonce
Esbjerg

Politiet advarer elever mod drabsvideo

Christian Østergaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi advarer om, at det kan få alvorlige konsekvenser at dele for eksempel drabsvideoen fra Marokko. Privatfoto
Det kan være strafbart at dele den dødsvideo, som elever på Rørkjærskolen har kigget på. Politiet advarer elever og opfordrer deres forældre til at tage en snak om konsekvenserne.

Esbjerg: Syd- og Sønderjyllands Politi ser med stor alvor på, at drabsvideoen fra Marokko florerer blandt de ældste elever på Rørkjærskolen i Esbjerg.

- Vi er blevet underrettet om sagen. Vi har fået at vide, at en elev angiveligt er i besiddelse af videoen og fra sin telefon har vist den til andre elever. Der er ikke indgivet anmeldelser, men der er al mulig grund til at være meget opmærksomme, både fra elevernes, lærernes og forældrenes side, siger vicepolitiinspektør Christian Østergaard fra forebyggelsessektionen ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Politiet har vejledt skolen i sagen og oplyst om, hvordan reglerne er.

- Anklagemyndigheden undersøger i øjeblikket de juridiske aspekter i forhold til sagen, for eksempel om det er ulovligt at være i besiddelse af en sådan video, vise den til andre samt dele den elektronisk. Men når det er sagt, så er det min helt klare opfordring, at man straks trykker slet, hvis man skulle få den eller lignende videoer tilsendt. Det er upassende og krænkende materiale, som ingen bør kigge på, siger Christian Østergård.

Annonce

Straffeloven

Deling af en video som den, der viser halshugning af de to kvinder i Marokko, kan være en overtrædelse af straffelovens paragraf 264 D.

Strafferammen går op til 6 måneders fængsel, men er der særligt skærpende omstændigheder, kan straffen stige til 3 års fængsel.

Straffelovens paragraf 136 stk. 2, der omhandler billigelse af en strafbar handling, kan også komme i anvendelse. Her er strafferammen op til 2 års fængsel.

Forældre på banen

Han regner med, at de enkelte skoler selv informerer og advarer eleverne i sagen, ligesom omtale i pressen også gerne skulle sætte fokus på den.

- Men hvis der er ønske om det, og vi får en henvendelse, så kommer vi fra politiets side også gerne ud og fortæller om, hvilke konsekvenser det kan have at dele sådan noget materiale, siger Christian Østergaard.

Han vil også meget gerne have forældrene på banen.

- Jeg synes, det vil være helt naturligt, at man som forælder tager en snak med sine børn om det her over aftensmaden og får styr på, hvad der er go og no-go at gøre i sådan en situation. Når sådan noget her dukker op igen, kan vi konstatere, at vi ikke er helt i mål med at fortælle om konsekvenserne, selv om vi har været ude at informere i flere lignende sager. Det kan altså koste en fængselsstraf og give en straffeattest, der gør livet vanskeligt for et ungt menneske, siger Christian Østergård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce