Annonce
Sydjylland

Efter langvarig efterforskning: Politiet dropper sag mod VUC Syds tidligere ledelse

VUC Syd blev i en årrække ledet af administrerende direktør Hans Jørgen Hansen, til venstre, og bestyrelsesformand H.P. Geil. Begge var politianmeldt, men politiet har nu droppet sagen. Arkivfoto: Jacob Schultz
Der bliver hverken rejst sigtelse eller tiltale mod blandt andre Haderslevs borgmester Hans Peter Geil (V) for hans rolle omkring VUC Syd. Det har politiet nu afgjort. Anmelder er skuffet.

Færdig: Der bliver ikke rejst hverken sigtelse eller tiltale mod den forhenværende topledelse på VUC Syd. Det har Syd- og Sønderjyllands Politi besluttet efter en langvarig efterforskning, der begyndte tilbage i september 2017. Her anmeldte den tidligere tillidsmand på VUC Syd, Jørgen Holstener Larsen, tre personer fra den tidligere ledelse for det, han betegnede som "økonomisk kriminalitet".

Det drejede sig om direktør Hans Jørgen Hansen, vicedirektør Hans Juhl og bestyrelsesformand Hans Peter Geil.

Efter at politiet havde afsluttet efterforskningen i december 2017, blev det i begyndelsen af 2018 bedt om at genoptage efterforskningen af Statsadvokaten.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) gav i marts 2018 skarp kritik af blandt andet VUC Syds brug af offentlige midler og mangelfulde faglige og pædagogiske kompetencer. Men selvom institutionen ifølge Stuk "i forhold til væsentlige punkter og i alvorlig grad" havde overtrådt lovgivningen, er det væsentligt at skelne mellem bestemmelser om, hvordan VUC Syd skal indrette sin daglige drift og så en eventuel overtrædelse af straffeloven, fremfår det af politiets afgørelse.

Annonce

Sagen kort

  • I september 2017 politianmeldte den tidligere tillidsrepræsentant Jørgen Holstener Larsen en række ledere for at have begået det, han betegnede som økonomisk kriminalitet.
  • Syd- og Sønderjyllands Politi valgte at stoppe efterforskningen i december 2017, da det ikke mente, der var grundlag for at rejse sigtelse.
  • 4. januar klagede Jørgen Holstener Larsen over politiets afgørelse til Statsadvokaten.
  • 2. februar 2018 besluttede Statsadvokaten, at politiet skulle indlede en efterforskning.

Skarp kritik

- Som udgangspunkt er sådanne bestemmelser ikke belagt med straf, idet den nærmere regulering og særligt sanktionering oftest sker gennem den almindelige forvaltning af blandt andet tilskud og ansættelsesforhold. Disse overtrædelser kan ikke danne grundlag for en straffesag og kan derfor som udgangspunkt ikke efterforskes af politiet, skriver politiets specialanklager, Henning Fuglsang Sørensen.

Jørgen Holstener Larsen havde blandt andet anmeldt den daværende direktør, Hans Jørgen Hansen, for - med VUC Syd-bestyrelsens opbakning - at give en byggeordre på 44,7 millioner skattekroner til en lokal entreprenør, som direktøren selv drev et privat ejendomsprojekt med. Hans Jørgen Hansen havde ikke orienteret bestyrelsen om sit samarbejde med entreprenøren.

Jørgen Holstener Larsen havde også anmeldt tidligere vicedirektør Hans Juhl for at have indgået sponsoraftale med en cykelklub VUC Syds midler, imens Hans Juhl sad i bestyrelsen for klubben. Hans Peter Geil blev anmeldt for blandt andet ikke at have handlet på Hans Jørgen Hansens påståede ulovligheder.

Bevis

Ifølge politiets afgørelse er der ikke "en formodning om, at der kan føres det til domfældelse nødvendige bevis for, at enkeltpersoner herved har påført VUC Syd et økonomisk tab".

Politiet har også efterforsket den anmeldelse, som Stuk indgav i juli 2018 af, at Hans Jørgen Hansen angiveligt havde købt kunst for 1,5 millioner kroner fra sin virksomhed, Galleri Tønder, til VUC's lokaler. Ifølge afgørelsen trådte Hans Jørgen Hansen først ind i ejerkredsen af galleriet, efter at han i juni 2017 havde valgt at fratræde stillingen ved VUC Syd.

Politiet påpeger, at der ikke ved afhøring af personer med relation til galleriet "er fremkommet oplysninger, som godtgør, at Hans Jørgen Hansen har haft indflydelse på dispositioner i galleriet eller opnået økonomisk vinding af dette." Ved gennemgang af cirka 2000 mails, der er sendt til eller fra personer med relation til galleriet, er der ifølge politiet ikke fundet oplysninger, der kan indikere et strafbart forhold.

Skuffet

Jørgen Holstener Larsen, der selv er tidligere efterforsker, er skuffet over sagens afslutning og mener ikke, at politiet ikke har været tilstrækkeligt grundige.

Han påpeger således, at han har angivet to personer med væsentlige oplysninger i sagen, som ikke er blevet afhørt. Jørgen Holstener Larsen havde meget gerne set, at der var blevet placeret et ansvar hos de daværende ledere.

- Nu er der flere hundrede ansatte, som har betalt prisen, fordi tingene kørte af sporet, siger han med henvisning til de mange fyrede ansatte fra flere sparerunder.

- Stuk har placeret et ansvar, men jeg mangler at få placeret et retslig ansvar. Det her rokker ved min retsfølelse, når der ikke kan placeres et ansvar hos de ansvarlige, siger Jørgen Holstener Larsen.

Grundlag

Borgmester i Haderslev Kommune Hans Peter Geil (V) glæder sig over afslutningen på sagen. Han oplyser, at han aldrig er blevet afhørt.

- Det har været to forfærdelige år at vente. Det giver mig en ro, siger Hans Peter Geil.

Henning Fulgsang Sørensen vil ikke kommentere detaljer i efterforskningen, herunder hvem der er blevet afhørt. Men afgørelsen afspejler grundliggende, at der ikke er fundet indikationer på, at nogen har fået økonomisk vinding ved deres handlinger.

- Det handler om, hvorvidt man har passet biksen på en måde, som er ulovlig, eller på en måde, som nogen opfatter som uhensigtsmæssigt. Det sidste er ikke vores opgave at vurdere. Hvis noget er ulovligt, er spørgsmålet så, om det også er strafbart. Her er der ikke noget, der indikerer, at nogen har fået penge, de ikke skulle have. Generelt ser vi, om der er nogen at holde ansvarlig for en mulig forbrydelse. I forhold til de involverede personer, var der ikke noget, som indikerede en forbrydelse, og så er der ingen grund til at lede efter en forbryder, siger Henning Fuglsang Sørensen.

Hans Juhl besvarede ikke avisens henvendelse mandag. Hans Jørgen Hansen har via sin advokat melddelt, at han ikke ønsker at udtale sig om forhold, der vedrører VUC Syd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Erhverv

Kalmar-huse reddet fra konkurs

Annonce