Annonce
Haderslev

Politiet gør klar til at lukke Damparken

Blandt andet Streetdome har tidligere været udpeget til hotspot. Arkivfoto: Syd- og Sønderjyllands Politi
Byen får sin tredje hotspotzone. Hen over weekenden bliver der patruljeret ekstra meget i parken, og politiet har bødeblokken med.
Annonce

HADERSLEV: Advarslen fra borgmesteren torsdag, om ikke at holde fest i Damparken, er åbenbart ikke nok til at forhindre, at en masse unge mennesker - frisk begyndt på forskellige uddannelser - mødes i weekenden. Sådan plejer det at være hvert år.


Det indskrænker ikke folks frihed.

Vicepolitiinspektør Søren Rønnov.


Så nu forebygger politiet yderligere spredning af coronavirus, ved at gøre Damparken til en såkaldt hotspot. På et møde torsdag formiddag blev de praktiske detaljer planlagt.

– Vi skulle lige have en plan for, at der skal sættes nogle skilte op. Vi producere rigelig med skilte og får dem sat op. Men det indskrænker ikke folks frihed, pointerer vicepolitiinspektør Søren Rønnov.

Men det er allerede besluttet, at at Damparken er et hotspot fra fredag, ligesom der tidligere var skilte på for eksempel Streetdome om det samme.

– Hvad kommer der til at stå på dem?

– Det en nogle nationalt udfærdigede skilte, hvor der står, at politiet kan lukke området.

– Mener du, at I kan lave et opholdsforbud?

Annonce

Et advarselsflag

– Ja. Vi laver et hotspot; det er et ”flag” vi hejser, om at borgerne skal være ekstra opmærksomme og søge et andet sted, hvis der er for mange samlet. Der er ikke nogen ændring, i det man må, men vi er særligt opmærksomme, for vi har en forventning om at der kan komme mange mennesker.

Det betyder, at politiet vil patruljere ekstra meget i området. Og på selve skiltene, står der forklaret, hvad et hotspot går ud på.

– At politiet kan lave et midlertidigt opholdsforbud, hvis der vurderes, at smitterisikoen er for stor, hvis der er for mange mennesker samlet på samme sted; også hvis de udgør mange små grupper.

– Så hvis I laver et opholdsforbud, må man stadig passerer gennem Damparken?

– Ja, et opholdsforbud er meget bogstaveligt. Man må for eksempel ikke tage et picnictæppe med og sætte sig ned. Men du må gerne gå tur med din hund eller løbe.

Annonce

Maksimalt 100 personerpå et sted

Men et opholdsforbud er der altså ikke endnu. Men reglerne om, at man ikke må samles mere end 100 personer gælder.

– Men det kan jo godt være flere grupper af 20, eller 20 grupper af 20?

– Vi har ikke regnet på, hvor mange der må være i hele Damparken. Det vi kikker på - og det er et skøn fra gang til gang - det er, om folk er forsamlet mere end 100 som en gruppe, og det udgør en risiko i forhold til det, som sundhedsmyndighederne har meldt ud. Der kan jo godt sidde to skoleklasser med 50 personer et sted, og 50 personer på den anden side af søen, og et tredje sted kan der også godt sidde 50 personer. Men hvis de begynder at samle sig mere koncentreret, så er vi nødt til at skride ind.

– Vi forbyder ikke nogen at komme i Damparken, men vi henstiller til, at man ikke søger ned for at feste fredag og lørdag, for der vil komme mange mennesker, og det kan være svært at styre. Det kan være lidt træls for de unge mennesker, erkender han.

Politiet kan også sagtens tage bødeblokken frem uden at have etableret et decideret opholdsforbud; hvis forsamlingsforbuddet bliver overtrådt, og så kan det blive dyrt for unge festglade mennesker.

Annonce

Bøde på 2500 kroner

– Hvis folk forsamler sig mere en 100 personer, er det i sig selv strafbart. Så kan vi udskrive bøder, hvis det er nødvendigt. Men vi vil allerhelst appellere til folks fornuft, og gå dialogvejen og vejlede folk.

Bødetaksten er 2500 kroner per person.

Hotspotzonen er ind til videre gældende fra fredag formiddag - når skiltene er sat op - og hen over weekenden.

– Hvor man vil samle sig flere handelsskoleelever og gymnasieelever. Det ser vi ikke som hensigtsmæssigt. Så tager vi løbede stilling til, om det stadig vil være aktuelt. Vi er jo sådan set meget tilfredse med den måde, borgerne har håndteret det på. Vi har jo ikke oplevet problemer i større omfang. Det her er for at sætte ekstra fokus på det.

Der har ikke været lavet hotspot-områder siden 28. maj. Indtil den dag var der ni hotspotområder i hele politikredsen. Men Damparken er et nyt.

I maj var Varbergparken og Streetdome udpeget til hotspot-områder. Politiet patruljerede dagligt begge steder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce