Annonce
Esbjerg

Politiet genoptager efterforskning i sag mod olieselskabet Total i Danmark

Sagen vedrørende ulovlig brug af kemikalier går tilbage til dengang Total hed Maersk Oil. Nu meddeler politiet, at man genoptager sagen efter fremkomst af nye oplysninger. Arkivfoto
Syd- og Sønderjyllands Politi har besluttet at genoptage efterforskningen mod Total i den del af straffesagen, der vedrører udledning af Scavtreat tilsat BAC 50.
Annonce

For et par måneder siden vedgik det franske olieselskab Total et bødeforlæg på to gange 250.000 kroner, mens anklagemyndigheden valgte at frafalde sagen om kemikaliet Scavtreat 7103.

Dermed meddelte miljøchefen i Totals danske produktionsenhed i Esbjerg, Lars Hvejsel Hansen, at selskabet betragtede sagen, som hidrører den tid hvor selskabet hed Maersk Oil, som afsluttet.

Imidlertid oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi onsdag, at man genoptager efterforskning i sagen.

I en pressemeddelelse oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi, at straffesagen vedrører Totals udledning af kemikaliet Scavtreat tilsat BAC 50 i Nordsøen. Politiet undersøger desuden sammen med Miljøstyrelsen, om der er grundlag for at indlede efterforskning mod producent og leverandør af Scavtreat.

Som baggrund for beslutningen anfører politiet, at der i juli måned i år er tilgået ordensmagten nye oplysninger, som man ønsker at få undersøgt nærmere.

Politiet ønsker dog ikke - set i lyset af, at der er tale om en verserende sag - at oplyse nærmere om, hvilke efterforskningsskridt, der allerede er foretaget, eller de yderligere efterforskningsskridt, der forestår.

Scavtreat

Scavtreat-produktet er også et produktionskritisk kemikalie, der er essentielt for at opretholde sikker produktion, idet produktet bruges til at fjerne de farlige svolvbrinter i produktionsprocessen.
Annonce

Alt stillet til rådighed

Syd- og Sønderjyllands Politi undersøger endvidere i samarbejde med Miljøstyrelsen, der er tilsynsmyndighed på området, om der er tilstrækkeligt grundlag for at foretage efterforskning mod leverandøren og producenten af Scavtreat med henblik på strafferetslig forfølgning i enten Danmark eller udlandet.

Anklagemyndigheden hos Syd- og Sønderjyllands Politi vil følge efterforskningen i sagen løbende og derefter afgøre sagen på ny.

Den globale kemivirksomhed Clariant, som er leverandør af Scavtreat, erkendte over DR nogenlunde samtidig med anklagemyndighedens afgørelse i sagen, at en medarbejder hos Clariant fiflede med kemikaliets indhold og deklarering. Fiflerierne betød, at både Mærsk Oil og Miljøstyrelsen blev vildledt til at tro, at kemikaliet Scavtreat 7103 var mindre miljøfarligt, end det reelt var.

Anklagemyndigheden har orienteret Total om, at der er fremkommet ny information i sagen, og at anklagemyndigheden på den baggrund genoptager sagen.

Total har i den forbindelse fremsendt følgende kommentar til JydskeVestkysten:

- Maersk Oil (i dag Total) informerede selv Miljøstyrelsen omkring sagen i 2017. Vi har siden stillet al information til rådighed for myndighederne, ligesom vi også fremadrettet står til rådighed for myndighederne i forbindelse med sagen. Total ønsker ikke at kommentere yderligere, mens Anklagemyndigheden undersøger sagen, hedder det fra Totals presseafdeling.

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce