Annonce
Kolding

Politiet har fået "en del" henvendelser om kunsttyveri på Trapholt

Selvom politiet allerede har fået henvendelser om tyveriet fra Trapholt, hører de stadig gerne fra folk, der har oplysninger. Arkivfoto: Søren Gylling

Politiet er i øjeblikket i gang med at kigge henvendelser fra offentligheden igennem som en del af efterforskningen i sagen om kunsttyverierne fra Trapholt.

Kolding: Et døgn efter Sydøstjyllands Politi har bedt offentligheden om hjælp til at opklare to indbrud mod Trapholt Museum i Kolding, har politiet allerede modtaget en del henvendelser. Det fortæller politikommissær Brian Skovrup Christensen.

- Vi har fået nogle henvendelser, som vi sidder og arbejder med nu som en del af efterforskningen. Men vi hører stadig gerne fra folk, der har været omkring Trapholt eller set noget mistænkeligt på gerningstidspunkterne, siger politikommissæren.

Hvad drejer henvendelserne om?

- Det er meget blandet, så lige nu er i vi i gang med at vurdere dem. Der har været en del henvendelser, og der er kun gået døgn, så det er svært at sige, hvad de konkret indeholder, og hvad de kan bruges til.

Annonce

Tyverierne

10. december begik flere gerningsmænd indbrud på Trapholt, hvor de blandt andet stjal en cirka 30 kilo tung Kay Bojesen-abe fra museet.

Den 1. januar blev der igen begået Trapholt, hvor værket "Rolexgate" af kunstneren Marco Evaristti blev stjålet af formentligt to gerningsmænd.

Værket Rolexgate forestiller indgangen til koncentrationslejren Auschwitz. Det er blandt andet lavet i guld og diamanter. Og i toppen af indgangspartiet har kunstneren indstøbt et Rolex ur.

Gerningsmændene kan have cyklet til gerningsstedet, oplyser politiet, der har fået henvendelser fra folk, der kan set personer omkring Trapholt eller personer, som cyklede i området omkring Trapholt.

Fåmælt om efterforskning

Natten til den 10. december 2018 begik formentlig flere gerningsmænd indbrud mod museet, og der blev blandt andet stjålet en cirka 30 kilo tung Kay Bojesen-abe. Igen den 1. januar 2019 cirka klokken 00.03 blev der begået indbrud på Trapholt, hvor værket "Rolexgate" af kunstneren Marco Evaristti blev stjålet. Sandsynligvis af to gerningsmænd.

Brian Skovrup Christensen, hvordan er tyvene kommet ind på Trapholt?

- Det kan jeg ikke oplyse noget om af hensyn til efterforskningen.

Er der overvågning på Trapholt, og har I i så fald tjekket den?

- Alt, hvad der drejer sig om den indledende efterforskning, har jeg ingen kommentarer til.

Har I været ude og tale med naboer til Trapholt?

- Jeg kan sige, at vi har talt med en del vidner af forskellig art indtil videre. Det indgår alt sammen i en efterforskning, som jeg har meget svært ved at sige mere om, så længe vi er i gang med den.

Efterforsker bredt

Det første tyveri skete for knap en måned siden, og det andet skete nytårsaften. Hvad er der sket i efterforskningen i den tid, der er gået?

- Vi efterforsker sagerne lige som alle andre sager, der kommer ind. Det er klart, at to indbrud samme sted gør, at vi overvejer, om det kan være de samme gerningsmænd. Vi efterforsker også så bredt, at vi også kigger på dem særskilt. Vi kan ikke med vide noget med garanti.

Der er vel næppe et smartere tidspunkt begå et indbrud end tre minutter over midnat nytårsaften, mens det hele larmer uden for. Hvad fortæller det om gerningsmændene?

- Det vil være gætterier, hvis jeg skal til at sige noget om gerningsmændene. Vi er stadig i gang med efterforskning, og jeg vil ikke gætte på, om tidspunktet er tilfældigt eller ej.

I beder om offentlighedens hjælp til efterforskningen. Hvorfor holder I detaljerne om efterforskningen så tæt på kroppen?

- Lige nu har vi en igangværende efterforskning, og det, vi har brug for, er at få ting at vide fra offentligheden, hvis de har set noget. Der er nogle ting i sagen, vi på ingen måde kan oplyse om, fordi de indgår i efterforskningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];