Annonce
Indland

Politiet har over en million overarbejdstimer

Politiet er presset i bund af cybercrime, grænsekontrol, terrorbevogtning og valg. Overarbejde hober sig op.

1.000.000 overarbejdstimer.

Så meget har hobet sig op i dansk politi, fortæller formand i Politiforbundet Claus Oxfeldt som reaktion på den seneste tids kritik af, at eksempelvis meget få indbrud opklares.

Antallet af overarbejdstimer svarer til omkring 519 årsværk. Ifølge formanden afslører det et misforhold mellem antal politifolk og arbejdsmængden.

- Der er altså ingen politifolk, som sidder og venter på, at der kommer nogen opgaver, de skal løse.

- Opgaverne er blevet mere komplekse, og der er rigtig meget, der påvirker politiet. Det bliver man nødt til politisk at forholde sig til, og det havde jeg en klar forventning til, at man var klar over. Det virkede sådan inden valgkampen, siger Claus Oxfeldt.

Nogle af de ekstra opgaver omfatter grænsekontrol, cyberkriminalitet og den øgede terrortrussel. Det gør, at der er færre til at opklare borgernære forbrydelser som eksempelvis tyveri.

For to uger siden kunne DR Nyheder på baggrund af en aktindsigt hos Rigspolitiet berette, at 95 ud af 100 tyverier aldrig opklares.

Den statistik irriterer ikke kun borgere og politikere, fortæller Claus Oxfeldt.

- Man må ikke være i tvivl om, at der ikke er noget, der frustrerer politifolk mere, at vide, at de må lægge sager til side, som kunne være opklaret, fordi der kommer en mere vigtig sag.

Fra 2011 til 2016 blev 700 af de 11.100 ansatte i politiet skåret væk. Efterhånden er antal betjente tilbage på det oprindelige niveau, men for politiet hænger det endnu ikke sammen.

Foruden de nye arbejdsområder er der også behov for mere politibeskyttelse for nogle i forbindelse med eksempelvis valgkampe, mens også store kulturbegivenheder kræver polititilstedeværelse.

- Om et år bliver der afholdt et par kampe til europamesterskabet i fodbold i Danmark. Det koster ressourcer. Om to år skal der afholdes tre etaper af Tour de France (cykelløb, red.) i Danmark. Det koster ressourcer i stor stil.

- Jeg kunne tale i flere timer om det her, og derfor undrer det mig, at politikerne i valgkampen signalerer, at de ikke har hørt om det, siger Oxfeldt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Annonce