Annonce
Udland

Politiet i Rio dræber i snit fem mennesker om dagen

Mauro Pimentel/Ritzau Scanpix
Guvernøren i Rio de Janeiro kalder stigning i drab begået af politiet "normal". Og det fortsætter, siger han.

Politiet i den brasilianske delstat Rio de Janeiro har dræbt 714 mennesker i løbet af årets første fem måneder.

Det svarer til knap fem drab om dagen og er en stigning på 20 procent sammenlignet med den samme periode sidste år.

Det viser de officielle statistikker i delstaten.

Guvernøren i Rio de Janeiro, Wilson Witzel, kalder udviklingen "normal" og varsler, at antallet vil fortsætte med at stige under hans administration.

Det siger han natten til onsdag dansk tid under et møde med udenlandske korrespondenter.

Stigningen er en konsekvens af hans politik om at "konfrontere terrorister", siger han med henvisning til narkobander.

- Vi lever i en konfrontationssituation, og de kriminelle tester regeringens og politiets grænser, siger han.

Wilson Witzel blev i januar indsat som guvernør i delstaten.

Han er kendt for sit tætte bånd til præsident Jair Bolsonaro og støtter hans hårde kurs over for kriminelle.

Ligesom Bolsonaro er Witzel tidligere kommet med kontroversielle udtalelser.

Blandt andet har han sagt, at dele af politiet skal have lov til at skyde bevæbnede kriminelle, selv om de ikke udgør en direkte trussel.

Natten til onsdag melder guvernøren, at der snart vil blive offentliggjort resultatet af en efterforskning, der vil vise, at en af de største kriminelle fraktioner i Brasilien, som kontrollerer narkosalget i slumkvartererne i Rio, har forbindelse til den libanesiske Hizbollah-bevægelse.

- Skal vi være tolerante over for Hizbollah, som sender bomber og missioner mod Israels befolkning? Nej, vi skal handle med kompromisløshed, ligesom Israel, siger Witzel.

- Vores budskab er: Hvis du ikke vil dø, så skal du ikke blive taget med en riffel på gaden.

Ifølge de officielle statistikker er antallet af drab begået af politiet det højeste siden 2003.

Antallet af drab begået af kriminelle er til gengæld faldet med 24 procent siden årsskiftet.

/ritzau/AP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Grebet i luften: En køn historie

Tilbage i 1990erne undersøgte danske forskere hvilken voksen, der havde størst betydning i et barns liv. Måske til irritation for ligestillingsfrontkæmperne tronede mor øverst på soklen og sikkert med et guddommeligt lys i baggrunden. Herefter fulgte yndlingspædagogen i børnehaven, legekammeraterne, og så fremdeles nedad på ranglisten, indtil far dukkede op. På samme plads som tilfældige bekendte af familien og naboens kat. Det var en værre historie, og siden har mange mænd oppet sig gevaldigt og lært at gå med babysele, ja nogle har strammet sig virkelig an og fået en fødselspsykose. Ellers også hænger det måske sammen med, at begreberne familie og far og mor er blevet mere elastiske størrelser, hvilket kan give udviklende samtaler på legepladsen: - Hvem er den dame der? - Det er min mor. - Hvem er så damen ved siden af? - Det er min far. Endelig er der dem, der helt undgår konflikten om far og mor ved at introducere udtrykket en forælder. Smag på ordet. En kønsneutral sutsko. Men det passer måske godt til en tid, da køn er i vælten og noget man vælger, lige som man vælger skjorter fra bøjlen. På Facebook kan man efter sigende vælge mellem 71 køn. Det kan selvfølgelig give beskæftigelse på de lange vinteraftener – lidt lige som at lægge puslespil med 1500 brikker - men jeg ikke er sikker på, at jeg har lyst til at tænke på, hvordan nummer 71 ser ud. Hvordan er det endt der? Og hvornår kommer fænomener som ”mors dag ”og ”fars dag” under beskydning? For det ligner strengt taget en kønsstereotyp af de værre. Man kunne med held – det ville også være meget rationelt – finde det svenske udtryk ”hen” frem. Så kan man slå de to dage sammen og undgå i hvert fald én tur i butikker: - Værsgo og glædelig hens dag. Jeg er så ikke sikker på, at de kvinder, der havde vænnet sig røde roser og dyr chokolade, vil blive begejstret for en gave af mere neutral karakter. Et kinesisk waterpas til 20 kroner eller hvad man i en anden kønsstereotyp tid ville give som fars dags gave. Tværtimod er jeg ret sikker på, at hammeren ville falde. Men selvfølgelig ikke fars hammer.

Annonce