Annonce
Sønderborg

Politiet: Indbrudstyv overfaldt husejer og nabo

30-årig mand er tiltalt for grov vold i Aabenra og et røveri i Sønderborg. Foto: Claus Thorsted
En 30-årig mand er tiltalt for - sammen med sin noget yngre kæreste og en ven - at have brudt ind i en villa på Møllegade. Husets ejer og en nabo blev, ifølge anklageskriftet, truet og overfaldet med slag.

Sønderborg. Det var efter en lang fest i en lejlighed på Alsgade, at et kæretestepar og en af deres venner var på vej væk. Festen havde varet lige til op ad formiddagen fredag 2. august 2019, da trekløveret gik hjem. En 30-årig mand havde set sig sur på værten - og da han gik, tog han et par guitarer og noget elektronik med sig. Få minutter senere samme formiddag begik de tre et indbrud sammen i en villa på Møllegade. For den 30-årige mand forvandlede indbruddet sig imidlertid til et røveri, da han med trusler om vold og med vold stjal noget tøj og en kasse med mønter til en værdi af i alt 1500 kroner.

Det er i hvert, hvad den 30-årige mand er tiltalt for. De to andre er alene tiltalt for hæleri af guitarerne fra Alsgade og indbrudstyveri på Møllegade. De nægter sig skyldige.

Ifølge anklageskriftet har den 30-årige sagt:

"Skal jeg smadre dig?" Til en nabo, der pludselig dukkede op ved formiddagsindbruddet på Møllegade. Han er også tiltalt for derefter at slå husets mandlige ejer flere gange med knyttet næve i ansigtet og på kroppen. Den tiltalte forklarede selv, at han og den nu tidligere kæreste og vennen forsøgte at stikke af. Men at naboen og husejeren fulgte efter dem.

- Så tog husets ejer mig pludselig i kraven og trak mig ned. Så slog jeg ham tre gange i ansigtet med en knyttet næve, forklarede manden. Han så politiet komme til stedet, og han stak af. Men kort tid efter blev han anholdt og samme dage fremstillet i et grundlovsforhør, hvor han blev varetægtsfængslet. Det har han været lige siden.

Husets ejer og naboen skulle have vidnet i Retten i Sønderborg onsdag, da retssagen mod de tre blev indledt. Men sagen trak ud, og de skal nu først vidne på onsdag, hvor der forventes dom i sagen.

Annonce

Ja, det havde jeg helt glemt. Han tager simpelthen kvælertag på hende, så bliver jeg meget meget bange.

Mor og vidne i retten

Overfaldt veninde

Den 30-årige mand er også tiltalt for grov vold i gentagelsestilfælde for i februar 2019 at have overfaldet en veninde på 20 år med peberspray, flere slag i hendes hoved og på kroppen med knyttet næve, flere spark på kroppen og for at have taget kvælertag på hende. Den unge kvinde forklarede i retten, hvordan han sent om aftenen mødte op i en port ved hendes lejlighed og overfaldt hende. De havde tidligere på dagen sammen taget benzodiazepiner - piller der er sløvende og angstdæmpende - og drukket lidt. Ifølge den unge kvinde ville han gerne være mere end venner med hende. Han ville gerne være kæreste med hende, men det ønskede hun ikke.

Manden forklarede i retten, at der var tale om nødværge, fordi kvinden pludselig angreb ham og sprang på ham.

- Hun hoppede op på min ryg og klyngede sig til mig som en koalabjørn, sagde den 30-årige mand.

Kvindens mor forklarede i retten, at hun kom til stedet, da overfaldet var i gang. Før hun kunne vidne, måtte moderen dog lige advare retten, om at hun led af en sygdom.

- Jeg har PSTD (posttraumatisk stressdisorder - posttraumatisk belastningsreaktion, red.). Hvis jeg bliver bange, skriger jeg og løber op til væggen der, sagde hun. Det gik nu helt fint med vidneforklaringen. Hun forklarede, at den 30-årige smed rundt med hendes datter, slog hende og:

- Ja, det havde jeg helt glemt. Han tager simpelthen kvælertag på hende, så bliver jeg meget meget bange, forklarede moderen. Hun forklarede, at hans øjne var "grimme og onde", og at han var tydeligt påvirket af euforiserende stoffer.

Foruden de to større alvorligere tiltaler, er den 30-årige også anklaget for tyverier, indbrud, hæleri især i Haderslev og for overtrædelse af våbenloven og for at have et mindre antal "benzoer" og rivotrilpiller på sig.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce