Annonce
Sønderborg

Politiet: Narkobilister har overhalet spritbilister

Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Der er nu dobbelt så mange narkobilister som spritbilister. Politiet søsætter kampagne i efteråret, som skal sætte fokus på, hvor farligt det er at køre narkokørsel.

Syd- og Sønderjyllands Politikreds ligger på en tvivlsom andenplads i kategorien narkotika og medicinkørsel på landsplan - kun Københavns Politi hat flere sigtelser. Og narkobilisterne har for længst overhalet spritbilisterne.

Leder af færdselsafdelingen hos Syd- og Sønderjyllands Politi, vicepolitiinspektør Knud Reinholdt, oplyser, at der i 2019 i det sydjyske område er sigtet cirka 1300 narkobilister mod 1084 i 2018. Det er en femdobling siden 2013.

Til sammenligning blev der sigtet cirka 600 spritbilister i det sydjyske område i 2019.

Knud Reinholdt noterer, at det er en uheldig udvikling, fordi når man tager stoffer, er man påvirket oppe i hovedet.

- Det betyder, at man smider nogle hæmninger og tager nogle risici, som man ellers ikke ville have taget. Hvis man kører bil samtidig med, at man er på stoffer, så er der også markant større risiko for, at man påfører andre og sig selv nogle skader, som man ikke ville have gjort, hvis man ikke var påvirket, understreger han.

Vicepolitiinspektøren kan let finde årsagen til den voldsomme stigning i antallet af narkobilister.

- Politiet fik i 2013 adgang til et nyt narkometer, som er meget fintfølende. Før det blev indført, havde politiet ingen måler og skulle fysisk kigge efter tegn og symptomer hos de personer, som de havde mistanke til.

Han er heller ikke i tvivl om, at narkobilister ikke er et nyt fænomen.

- Havde vi haft det værktøj, som vi har til rådighed i dag, så vil jeg nærmest garantere, at vi tilbage i 2013 ville have sigtet lige så mange narkobilister, som vi har gjort i 2019, understreger Knud Reinholdt.

Annonce
Politiet fik i 2013 adgang til et nyt narkometer, som er meget fintfølende. Før det blev indført, havde politiet ingen måler og skulle fysisk kigge efter tegn og symptomer hos de personer, som de havde mistanke til.

Vicepolitiinspektør Knud Reinholdt, Syd- og Sønderjyllands Politis færdselsafdeling

Stort fokus

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi har man nu sat stort fokus på narkobilister. Knud Reinholdt oplyser, at man i løbet af efteråret 2020 ville søsætte en kampagne, der skal sætte yderligere fokus på, at det er farligt at køre narkokørsel.

Han siger også, at trods en ny kampagne, vil det tage tid at ændre en sådan kultur, men han mener, at det kan lade sig gøre. F.eks. vil der nu advares om faren ved at køre i narkopåvirket tilstand som en del af kørekortundervisningen.

- Kampagner imod spirituskørsel har eksempelvis fået folk til at ændre syn på spritbilister. For 25 år siden var der ikke mange, der tog afstand fra den slags, men i dag er det ikke længere socialt acceptabelt, påpeger Knud Reinholdt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce