Annonce
Sønderborg

Politiet: Narkobilister har overhalet spritbilister

Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Der er nu dobbelt så mange narkobilister som spritbilister. Politiet søsætter kampagne i efteråret, som skal sætte fokus på, hvor farligt det er at køre narkokørsel.
Annonce

Syd- og Sønderjyllands Politikreds ligger på en tvivlsom andenplads i kategorien narkotika og medicinkørsel på landsplan - kun Københavns Politi hat flere sigtelser. Og narkobilisterne har for længst overhalet spritbilisterne.

Leder af færdselsafdelingen hos Syd- og Sønderjyllands Politi, vicepolitiinspektør Knud Reinholdt, oplyser, at der i 2019 i det sydjyske område er sigtet cirka 1300 narkobilister mod 1084 i 2018. Det er en femdobling siden 2013.

Til sammenligning blev der sigtet cirka 600 spritbilister i det sydjyske område i 2019.

Knud Reinholdt noterer, at det er en uheldig udvikling, fordi når man tager stoffer, er man påvirket oppe i hovedet.

- Det betyder, at man smider nogle hæmninger og tager nogle risici, som man ellers ikke ville have taget. Hvis man kører bil samtidig med, at man er på stoffer, så er der også markant større risiko for, at man påfører andre og sig selv nogle skader, som man ikke ville have gjort, hvis man ikke var påvirket, understreger han.

Vicepolitiinspektøren kan let finde årsagen til den voldsomme stigning i antallet af narkobilister.

- Politiet fik i 2013 adgang til et nyt narkometer, som er meget fintfølende. Før det blev indført, havde politiet ingen måler og skulle fysisk kigge efter tegn og symptomer hos de personer, som de havde mistanke til.

Han er heller ikke i tvivl om, at narkobilister ikke er et nyt fænomen.

- Havde vi haft det værktøj, som vi har til rådighed i dag, så vil jeg nærmest garantere, at vi tilbage i 2013 ville have sigtet lige så mange narkobilister, som vi har gjort i 2019, understreger Knud Reinholdt.

Politiet fik i 2013 adgang til et nyt narkometer, som er meget fintfølende. Før det blev indført, havde politiet ingen måler og skulle fysisk kigge efter tegn og symptomer hos de personer, som de havde mistanke til.

Vicepolitiinspektør Knud Reinholdt, Syd- og Sønderjyllands Politis færdselsafdeling

Annonce

Stort fokus

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi har man nu sat stort fokus på narkobilister. Knud Reinholdt oplyser, at man i løbet af efteråret 2020 ville søsætte en kampagne, der skal sætte yderligere fokus på, at det er farligt at køre narkokørsel.

Han siger også, at trods en ny kampagne, vil det tage tid at ændre en sådan kultur, men han mener, at det kan lade sig gøre. F.eks. vil der nu advares om faren ved at køre i narkopåvirket tilstand som en del af kørekortundervisningen.

- Kampagner imod spirituskørsel har eksempelvis fået folk til at ændre syn på spritbilister. For 25 år siden var der ikke mange, der tog afstand fra den slags, men i dag er det ikke længere socialt acceptabelt, påpeger Knud Reinholdt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Det skal nok gå gutter

Esbjerg

Nyt boligprojekt smider lokal købmand på gaden: - Det gør selvfølgelig ondt

Annonce