Annonce
Esbjerg

Politiet ransagede i boligkvarter: Livsfarlige bomber fundet i kælderrum i Esbjerg

Tre krysantemumbomber blev fundet og beslaglagt af politiet i Esbjerg onsdag eftermiddag. Militærets bomberyddere måtte derefter fjerne det kraftige fyrværkeri fra en kælder i et beboelseskvarter. Arkivfoto: JV
22-årig fik beslaglagt ulovligt fyrværkerilager med krysantemumbomber og kanonslag i kælder under boligblok. Militærets sprængstofeksperter måtte tilkaldes for at fjerne lageret.

Esbjerg: Tre krysantemumbomber og et stort antal kanonslag blev onsdag sidst på eftermiddagen fundet og beslaglagt i et kælderrum tilhørende en beboer på Ådalsvænget i Sædding i Esbjerg.

Det voldsomme og ulovlige nytårsskyts var så kraftigt, at militærets sprængstofeksperter måtte fjerne fyrværkeriet fra kælderrummet. Krysantemumbomberne var såkaldte fire tommers bomber, hvilken betyder, at bomberne har en diameter på godt 10 centimeter.

- Det er bomber, som kan gøre rigtig ondt. Hvis bomberne går af, kan det slå en mand ihjel. Der dør folk af disse bomber hvert år, siger Henrik Berg, politikommissær ved lokalpolitiet i Esbjerg.

I den 22-årige esbjergensers lejlighed fandt politifolkene desuden 0,8 gram hash, som blev beslaglagt ved aktionen, der startede klokken 17.22.

Annonce

Ond stemning

Politiets ransagning og fundet hos den 22-årige førte til en ond stemning, hvor den 22-årige kaldte betjentene "magtliderlige svin", ligesom hans kammerat på 20 år råbte "svin" efter betjentene.

Samlet venter der nu den 22-årige en større bøde for overtrædelse af fyrværkeriloven og for fornærmelig tiltale af betjentene. Også hans kammerat kan vente en bøde for sine tilråb.

Ransagningen var på forhånd godkendt af Retten i Esbjerg, hvilket betyder, at politiet har haft tilstrækkelig med informationer om det ulovlige fyrværkerilager til at få en ransagningskendelse. Og oplysningerne og mistanken mod beboeren holdt altså stik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce