Annonce
Vejen

Politiet: Sådan skal du gøre, hvis du kommer forbi et uheld

Søndag kørte 23-årige Ditte Winther Jensen galt i sin bil på Gestenvej mellem Vejen og Gesten. Hun lå sidelæns hængende i sin sele og så, at mindst tre biler kørte forbi uden at standse op og hjælpe hende. Heldigvis slap hun uden fysiske mén. Privatfoto
Man skal altid hjælpe, hvis det ikke er til fare for en selv. Sådan er det ifølge loven, men også moralsk er man forpligtet til at hjælpe ved en ulykke, mener vicepolitinspektør.

Vejen: Det kan være strafbart, hvis man som forbipasserende til en ulykke ikke standser op og undersøger, om der er personer i fare. Det fortæller vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi Christian Østergård i kølvandet på den ulykke, der skete søndag, hvor 23-årige Ditte Winther Jensen kørte galt mellem Vejen og Gesten.

Christian Østergård vil ikke kommentere på den konkrete sag, men på netop dette område er der ifølge ham helt klare retningslinjer for, hvordan man som forbipasserende bør agere.

- I færdselsloven står det tydeligt, at man straks skal standse, hvis man er indblandet i et færdselsuheld, og at man endvidere skal yde hjælp til personer, der kan være kommet til skade. I straffeloven står der, at man helt generelt skal hjælpe personer, der er i livsfare, hvis det ikke er til særlig fare for en selv. Ellers kan man straffes med bøde og fængsel op til to år, siger han.

Annonce

Moralsk forpligtelse

Ifølge Christian Østergård kan man godt falde ind under sidstnævnte bestemmelse, også selvom man ikke ser ulykken ske eller er en parterne i uheldet.

- Selvom man på ingen måde er indblandet i ulykken, kan man altså godt straffes for at forholde sig passiv. Derudover er det jo også en moralsk forpligtelse, at man hjælper en samfundsborger, som er kommet til skade. Politiet sætter altid en minestrimmel på, så man kan se, om vi har været der. Er der ikke en minestrimmel, er man altid moralsk forpligtet til at standse, siger han og tilføjer, at der selvfølgelig kan være omstændigheder, hvor det er for farligt at standse op.

- Men så kan og skal man altid ringe 112 og fortælle, hvor man har set en forulykket bil.

Ifølge Christian Østergård er det generelle billede heldigvis, at folk er meget gode til at hjælpe hinanden i ulykkessituationer.

Sådan gør du

  • Kommer du forbi en forulykket bil uden politiets minestrimmel (et rødt-hvidt plastbånd med påskriften: Politi), skal du standse og tjekke, om der er personer i fare.
  • Ring altid 112 som det første. Her kan du også blive guidet til, hvad du skal gøre.
  • Se, om der er behov for livreddende hjælp. Hvis ja, så påbegynd det.
  • Hvis personen ikke har brug for livreddende hjælp, der ikke er umiddelbar fare for brand, og personen sidder fastklemt, skal du ikke begynde at få personen ud. Der kan være skader på ryg og nakke, og redningspersonale kan på sikker vis få personen fri.
  • Man er ikke forpligtet til at hjælpe, hvis det sætter dit eget liv i fare. Du kan og skal dog altid ringe 112.
  • Læs mere under færdselslovens paragraf 9 og straffelovens paragraf 253.


Selvom man på ingen måde er indblandet i ulykken, kan man altså godt straffes for at forholde sig passiv. Derudover er det jo også en moralsk forpligtelse, at man hjælper en samfundsborger, som er kommet til skade.

Christian Østergård, vicepolitiinspektør
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Kig indenfor i det gamle posthus: En kleppert af en bankboks kan blive til vinkøleskab

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce